Подвижен контакт (разклонител) няма ляво и дясно.
А за българските контакти, дори и монтирани неподвижно няма стандарт, т.к. щепсела влиза и в двете посоки.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
airdata
- напреднал
33 мнения в "Какъв е стандартът за фаза-нула при контактите"
чет фев 23, 2023 2:35 pmiliya_i написа: Подвижен контакт (разклонител) няма ляво и дясно.Когато си правех ел.инсталацията в дома си, "стандарта" който въведох беше-ляво-ФАЗА,дясно-НУЛА,ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!
А за българските контакти, дори и монтирани неподвижно няма стандарт, т.к. щепсела влиза и в двете посоки.
iliya_i
- майстор
чет фев 23, 2023 2:43 pmКрМих написа:"който въведох"чет фев 23, 2023 2:35 pmiliya_i написа: Подвижен контакт (разклонител) няма ляво и дясно.Когато си правех ел.инсталацията в дома си, "стандарта" който въведох беше-ляво-ФАЗА,дясно-НУЛА,ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!
Е въвел си го за себе си. И аз си имам мой, ама не задължавам други с него. Държавата също не задължавам с него. А тя пък - никого с нищо.

Детето
- специалист
Преди време когато дремех в часовете по електротехника имам спомен за някаква просъница. От ляво да е нулата а отдясно фазата, като идеята е, че сърцето е повече от ляво и.......
За стандарт не знам, знам само, че няма голямо значение дали ме удря през лявата или дясната ръка. Лошото е, че не мога да му го върна
За стандарт не знам, знам само, че няма голямо значение дали ме удря през лявата или дясната ръка. Лошото е, че не мога да му го върна

чет фев 23, 2023 2:43 pmКрМих написа: ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!Ето тук винаги ми е било интересно защо е наобратно. Всеки един шалтер, ключ, АП..... надолу е изключен а нагоре включен.
krasi92
- майстор
Щом е интересно ще обясн защо. И при мен моя си въведен стандарт е ляво фаза и ключа нагоре изключен. Девиаторите в една посока са изключени а в различни посоки ламБата свети. Та на обяснението. През по голяма част от времето ключовете са изключени. Ако се изключват надолу има една част от ключа която стърчи и събира прахоляк а ми е в повече да ги забърсвам
МоЙта логика за включването надолу е следната: нощно време, като не виждам де е копчето, да го включа с един "шамар" надолу 

zz_stefanov
- майстор
А сигурно девиаторите ви влудяват
Винаги бяхме с включено нагоре, после понеже имаме импулсно реле в коридора, фамилията реши включено надолу, да изглеждали еднакво, но то само когато са изключени.
Харесвайте си една посока и за фазата и за ключовете и монтирайте. Добре е да са по еднакъв начин в цялото жилище.

Винаги бяхме с включено нагоре, после понеже имаме импулсно реле в коридора, фамилията реши включено надолу, да изглеждали еднакво, но то само когато са изключени.

Харесвайте си една посока и за фазата и за ключовете и монтирайте. Добре е да са по еднакъв начин в цялото жилище.
Тема "Какъв е стандартът за фаза-нула при контактите" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература