Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
airdata - напреднал
Конкретно ме интересува от ляво ли трябва да идва фазата или от дястно по стандарт на такъв вид контакт.
Ясно е как да го измеря но ме интересува стандарта
Прикачен файл:
IMG_5925.jpg
iliya_i - майстор
Подвижен контакт (разклонител) няма ляво и дясно.
А за българските контакти, дори и монтирани неподвижно няма стандарт, т.к. щепсела влиза и в двете посоки.
чет фев 23, 2023 2:35 pmiliya_i написа:
А за българските контакти, дори и монтирани неподвижно няма стандарт, т.к. щепсела влиза и в двете посоки.
Когато си правех ел.инсталацията в дома си, "стандарта" който въведох беше-ляво-ФАЗА,дясно-НУЛА,ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!
iliya_i - майстор
чет фев 23, 2023 2:43 pmКрМих написа:
чет фев 23, 2023 2:35 pmiliya_i написа:
Когато си правех ел.инсталацията в дома си, "стандарта" който въведох беше-ляво-ФАЗА,дясно-НУЛА,ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!
"който въведох"
Е въвел си го за себе си. И аз си имам мой, ама не задължавам други с него. Държавата също не задължавам с него. А тя пък - никого с нищо. :-D
Детето - специалист
Преди време когато дремех в часовете по електротехника имам спомен за някаква просъница. От ляво да е нулата а отдясно фазата, като идеята е, че сърцето е повече от ляво и.......
За стандарт не знам, знам само, че няма голямо значение дали ме удря през лявата или дясната ръка. Лошото е, че не мога да му го върна :-D
чет фев 23, 2023 2:43 pmКрМих написа:
ключовете на лампите-нагоре-ИЗКЛЮЧЕНО,надолу-ВКЛЮЧЕНО-въпрос на естетика.Важното е да си последователен!!!
Ето тук винаги ми е било интересно защо е наобратно. Всеки един шалтер, ключ, АП..... надолу е изключен а нагоре включен.
krasi92 - майстор
Щом е интересно ще обясн защо. И при мен моя си въведен стандарт е ляво фаза и ключа нагоре изключен. Девиаторите в една посока са изключени а в различни посоки ламБата свети. Та на обяснението. През по голяма част от времето ключовете са изключени. Ако се изключват надолу има една част от ключа която стърчи и събира прахоляк а ми е в повече да ги забърсвам
kozl - майстор
чет фев 23, 2023 5:00 pmkrasi92 написа:
През по голяма част от времето ключовете са изключени. Ако се изключват надолу има една част от ключа която стърчи и събира прахоляк а ми е в повече да ги забърсвам
Брей-й, туа ни съвпада мисленето :?
Krasi_S - специалист
Answers: 1
МоЙта логика за включването надолу е следната: нощно време, като не виждам де е копчето, да го включа с един "шамар" надолу :lol:
gogo7777 - майстор
чет фев 23, 2023 5:44 pmKrasi_S написа:
МоЙта логика за включването надолу е следната: нощно време, като не виждам де е копчето, да го включа с един "шамар" надолу :lol:
Подобна е и моята логика, но аз ги включвам с ъперкът нагоре. :-D
zz_stefanov - майстор
А сигурно девиаторите ви влудяват :-D

Винаги бяхме с включено нагоре, после понеже имаме импулсно реле в коридора, фамилията реши включено надолу, да изглеждали еднакво, но то само когато са изключени. :wink:

Харесвайте си една посока и за фазата и за ключовете и монтирайте. Добре е да са по еднакъв начин в цялото жилище.

Тема "Какъв е стандартът за фаза-нула при контактите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: