• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
ср окт 09, 2019 9:36 amdino_72 написа:
Здравейте,
имам съдомиялна Електролукс. Снощи исках да я пусна, но, когато натиснах старт бутона, не светнаха контролните лапи, все едно не е включена в контакта. Преместих захранващия кабел в друг контакт, без никакъв ефект. Ще съм благодарен, ако някой, който се е сблъсквал с такъв проблем да сподели.
Благодаря и спорна седмица!
Не пишеш дали си проверил контактите, примерно с някакъв друг уред. Дано в контактите да е причината, че другото за което си мисля е повреда в импулсното захранване за управлението, светодиодите и дисплея.
Обаче в сервизите платки като тази (също е на Електролукс)


Изображение


не ремонтират, сменят с нова. Цената преди 8 г. беше 200 лв. за смяна на платката.
Моята миялна е АЕГ, но вече същата се предлага като Електролукс.
Е може да се е прекъснал захранващия кабел м-у корпуса и вратата или да се е развалил "ПУШ" бутона - това ще да е по-малък дерт.
Здравейте!
Преди няколко дни си взех INDESIT DFG 26B1 на старо от частно лице, естествено с уверението, че всичко работи... Прибрах се и след инсталирането опитах да я включа, но не даде признак на живот. Проверявам контакта с фазомер (т.к. до сега не съм го ползвал, щото наскоро се нанедох в квартирата) и фазата светна, но пробвах и с друг уред - не работи... Оказа се че нулата не е включена в клемата на контакта. Оправих контакта и съдомиялна та се включи. Реших първо да я включа на цикъл с висока температура с препарат за почистване за съдомиялна, при което всичко си заработи, помпи вода, върти перките, загрява и т.н. По едно време обаче след около час и нещо я гледам тази съдомиялна нещо замлъкна. Отварям я и гледам, че е пълна с вода, но не се чува да работи, изчаках 20 мин, но само се чува едно леко бучене и нищо повече. Задържа бутона за да прекратят цикъла и реших да пусна друг... Източни си водата, напълни нова, но отново не започна да работи. Изключих я от контакта и я заебах, чакайки жената та да си дойде за да съобщя новината... Вечерта решавам да демонстрирам как съдомиялната не работи, но тя пък взе че тръгна (направи се пълен цикъл на програмата за изплакване ~10мин). На другия ден реших да направя малко по-детайлна диагностика и установих следното:
- Пускам стандартен цикъл (ЕКО) и съдомиялна та започва да работи нормално, след около час и половина си сменя водата и започва да си я загрява (чувам нагревател) но като цъкна двигателя да започне да я върти само се чу леко штракване и после остана само леко бучене, без да върти водата (перките). И чаках малко така, но нищо не се случи.
- Прекрати цикъла и пробвах да пусна кратък цикъл само за изплакване - водата се източи, напълни се нова, но основната помпа пак не се включи.
- Извадих щепсела и с нож свързах фазата и нулата на клемите му при което видях малка искра, изчака 10 мин и включих отново като завъртя щепсела на обратно (за да се разменят местата на фазата и нулата) при което я пуснах и си заработи на кратката програма. После я пуснах на дълга и по някое време пак се стига до този момент помпата да спре и само се чува бучене...

Извинявам се за дългото обяснение, но съм свикнал да работя в сферата на "дебъгването" и ми е професионално изкривяване.

Вече порових доста и имам мнение по въпроса кой компонент трябва да сменя, но искам да споделите и вашият опит, т.к. не съм чак толкова вещ в електротехниката.

Благодаря на отзовалите се :roll:
kozl - майстор
Ако електродвигателя на помпата работи с кондензатор, провери кондензатора за изправност. Може да му еспаднал капацитета.
вт окт 15, 2019 6:40 pmkozl написа:
Ако електродвигателя на помпата работи с кондензатор, провери кондензатора за изправност. Може да му еспаднал капацитета.
Здравейте,

Аз четох и гледах разни видеа и останах с впечатление, че всички двигатели имат кондензатор(и). Отворих капака отдолу и огледах положението, и със скромните ми познания очаквах да видя около двигателя кондензатор с приблизителни размери поне на кутрето ми, но такова нещо не видях. Според маркировката на корпуса модела на двигателчето е cp035-003 на HANNING, но в нета не намерих спецификация и къде аджеба е въпросния кондензатор.

Благодаря за съвета, съвпада с моите разбирания, но ако може малко повече насоки къде да ровя и как да замеря въпросния кондензатор...
hidrazin - майстор
Помпата с два извода ли е? Демек към нея отиват две жици.
Ако е така, то помпата няма кондензатор.
Вероятно разбити втулки на помпата.
:partyman:
kozl - майстор
И аз гледах клипове, но за INDESIT DFG 050EU. За твоя модел не открих клипове. А при мен АЕГ, кондензатора е изнесен на към 20-30 см от ел.мотора и закачен към конструкцията. И освен това при мен в буксата има и клеми за допълнителна намотка (тахогенератор) за обратна връзка към платката за у-ние.
На някои от клиповете помпата не се въртеше поради блокиране на турбината. Така че може би трябва да пробваш да я почистиш, защото пишеш, че един път върти, друг път бучи. А ако е с кондензатор или има лоша връзка към кондензатора или :?
И все пак трябва да се увериш помпата ли бучи. Ако бучи значи към нея постъпва ел.ток, но не върти. Защото ако нещо друго бучи може да се окаже, че към помпата няма захранване и тогава ще се търси причина в управлението и връзките от платката към ел.двигателя.
lov - майстор
ср окт 16, 2019 1:25 amhidrazin написа:
Помпата с два извода ли е? Демек към нея отиват две жици.
Ако е така, то помпата няма кондензатор.
Вероятно разбити втулки на помпата.
:partyman:
Да продължава да чете писанията на форумните пенкилери де всяка втора повреда се оправя като се смени кондензатра. :lol:
Даже са с мокър ротор. То май последно сух съм виждал на пералня Перла. Пластмасови втулки и не подлежат на ремонт. Даже имат адет да им св размагнетизира ротора и да правят същите магарии както обяснява питащи.
Блъскам си главата с една съдомиялна Zanussi, изглежда същата като Electrolux, AEG и т.н. Накратко проблема е, че не пълни вода. Проверих всички филтри - на входа на чистата вода и на изхода, изчистени са, но вода след електромагнитния клапан не идва. Машината си тръгва, пръскачката се върти, но просто не идва вода след клапана.
На пръв поглед изглежда проблема си е в клапана, но от това, което чета, трябва да е 220V, а на буксите до него идват около 72V DC? Има ли изобщо такъв стандарт на захранване, като гледам са 12V и 220V?
Клапана е този - https://www.menager-technic.fr/pieces-d ... 52968.html
Изглежда доста шантав, не намерих никъде такъв по БГ сайтовете, според вас възможно ли е да се захранва със 72V DC?
plamen6703 - майстор
Махни "буксите" на клапана и измери какво е напрежението, подай му директно напрежение и виж дали включва. Като установиш, че клапана е здрав и нищо му няма продължаваш нататък да търсиш къде е проблема и защо клапана не се управлява. Шантави клапани няма, шантав ток и вода също няма, но шантави хора с лопата да ги рине човек :wink: ! :partyman:
lov - майстор
А случайно маркуча за входящата вода да е с аквастоп.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "проблем със съдомиялна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: