Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Осветление в коридора.
В средата трансформатора.За 5 халогенни лампи по 20 вата.
Изгоряла една.В магазина нямали такива и нямало да има.
Само лед,но можело да сложа само 1-2 броя,защото трансформатора трябвало да бъде за лед лампи???
Не намирам логика,но все пак да питам-вярно ли трябва лед трансформатор.
Иначе смених едната изгоряла с лед и си свети нормално.

Прикачен файл

20230829_124101.jpg
hidrazin - майстор
По спомени тези тела бяха с обикновен трансформатор.
Така че не би трябвало да има проблем.
Лесно може да разбереш - купуваш само една LED ламБа.
Слагаш я на мястото на изгорялата а останалите 4 халогенни ги махаш.
Пускаш. Ако свети, всичко е O.K. Пускаш си и останалите.
:partyman:
lyubohar - майстор
Ами вече сложих една.Постепенно ще ги сменям с лед и ще видим.
Вероятно продавачките толкова си разбират.
kozl - майстор
вт авг 29, 2023 2:39 pmlyubohar написа:
Ами вече сложих една.Постепенно ще ги сменям с лед и ще видим.
Вероятно продавачките толкова си разбират.
И аз така правя с некъв плафон у нас, който беше с 10 по 10 W халогени, а вече е само с 3 халогенки и 7 LED -а и трафа се справя, а е електронен.
На електронните трафове за халогени има пъсочено минимално и максимално натоварване. Случвало ми се е като товара е под минимума да пада напрежението към крушките. Обаче изглежда има LED крушки с такива драйвери дето се справят с по-ниското напрежение и не се усеща в светенето.
Преправих некакво подобно тяло като това на снимката при комшиите, за да работи с LED-ове. Не съм гледал какъв е трафа, но работеше и с един LED от 5W.
Проблема на комшийското осв.тяло беше в прегорели щифтове за шините, защото ползвали 50 ватови халогенки, докато трафа издържал плетоварването:shock:
Па даже съм писал във форума с питане за нови щифтове.
lyubohar - майстор
Моят трансформатор е нормален.По спомен пишеше лампи до 100 вата.
А лед лампата,която сложих е 4-5 вата.Т.с.трансформатора би трябвало да се разтовари.
MamaMy - майстор
Tова с разтоварването при електриките не е като при хората. Обикновения траф като го разтовариш съвсем, има шанс да качи вторичното напрежение над допустимото за ледовете. Има трафове за халогенки които нямат изправител на изхода. Тези от тях които са електронни изкарват неизвестно какво напрежение с честота над 20 кХц. Не е ясно как ще се отрази на ледовете особено ако нямат Грец и са полярни. Подобни заменки са като да свириш "Бяла роза" на орган. Може и да стане, но едва ли ще звучи добре. :razz:
lyubohar - майстор
Както казах трансформатора е класически.Не е електронен.Много лесно мога да измеря какво напрежение дава като се разтовари.
Лед лампата,която сложих явно има изправител,защото си свети цял ден.
Шините на които са разположени лампите са голи и по тях тече тока.Но засега ще си спестя усилията.

Тема "Трансформатор за халогенни лампи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: