• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nedyalko91 - помощник
Здравейте, благодаря за отговорите. Реално апартамента е на ТЕЦ и бойлерът се използва само при авария.

Има главен бушон в ГРТто след електромера 3х25А и още 1 главен в апартаментното табло. След него е свързана ДТЗ на бойлера и после бойлера. Тъй като в таблото няма място единствения вариант е да монтирам допълнителен предпазител непосредствено преди бойлера, тъй като е скрит в шкаф.

Интересуваме ме какви са рискове ако не сложа този допълнителен предпазител след ДТЗ на бойлера. Ако риска е само при късо да спре тока на целия апартамент, не мисля че си заслужава да слагам още 1 предпазител.
valentino76bs - майстор
И да сложиш и да не сложиш при късо си паднал и в грт то спасение няма.
И стига сте си мислили свободни съчинения....след дтз ако не е комб. трябва да има предпазител....добре оразмерен и не завишен.
При теб най евтин вариант е преди бойлера обаче като видя такива изпълнения в шкафове ,ниши от дърво и леснозапалими неща и лошо ми става....те в баните правят такива поразии ,че цялата къща отива.
ivanovbg - майстор
ср авг 30, 2023 9:10 amnedyalko91 написа:
Здравейте, благодаря за отговорите. Реално апартамента е на ТЕЦ и бойлерът се използва само при авария.

Има главен бушон в ГРТто след електромера 3х25А и още 1 главен в апартаментното табло. След него е свързана ДТЗ на бойлера и после бойлера. Тъй като в таблото няма място единствения вариант е да монтирам допълнителен предпазител непосредствено преди бойлера, тъй като е скрит в шкаф.

Интересуваме ме какви са рискове ако не сложа този допълнителен предпазител след ДТЗ на бойлера. Ако риска е само при късо да спре тока на целия апартамент, не мисля че си заслужава да слагам още 1 предпазител.
Според мен не слагай. С предпазител в шкаф ще е много по опасно. При мен на бойлера е 16 а предпазител и след него дтз 25а монофазно. Стопи се защитата, бушона изключи, а дтзто не. В края на краищата защитите са управляеми ключове по същество и като са свързани последователно няма значение кой изключваш първо. Която първо се задейства спира тока към бойлера. Виж, ако има и нещо друго свързано на този кръг след дтз би трябвало да има отделни предпазители.
Не си написал бойлера колко киловата е и схемата му на свързване - звезда или триъгълник.
DMN - майстор
вт авг 29, 2023 8:30 pmnedyalko91 написа:
Здравейте,

Може ли някой по-запознат да опише разликата между комбинирана ДТЗ 25А, 30mA и стандартна ДТЗ 25А, 30mA.
И в крайна сметка разбра ли каква е разликата?
nedyalko91 - помощник
ср авг 30, 2023 12:42 pmivanovbg написа:
ср авг 30, 2023 9:10 amnedyalko91 написа:

Според мен не слагай. С предпазител в шкаф ще е много по опасно. При мен на бойлера е 16 а предпазител и след него дтз 25а монофазно. Стопи се защитата, бушона изключи, а дтзто не. В края на краищата защитите са управляеми ключове по същество и като са свързани последователно няма значение кой изключваш първо. Която първо се задейства спира тока към бойлера. Виж, ако има и нещо друго свързано на този кръг след дтз би трябвало да има отделни предпазители.
Не си написал бойлера колко киловата е и схемата му на свързване - звезда или триъгълник.
Здравей, бойлерът е 12kw, свързан е само с 3те фази и земно, няма нула

Няма други консуматори на този кръг
ivanovbg - майстор
Аз не бих пипал нищо.
nedyalko91 - помощник
вт авг 29, 2023 10:35 pmhidrazin написа:
вт авг 29, 2023 8:30 pmnedyalko91 написа:
Здравейте,...
Здрасти, ти нали си имаше тема за тоя бойлер? Че и от преди две години...
ДТЗ за трифазен бойлер без нула
Иначе да, посочената ДТЗ няма да изключи при късо или при ток над 25А.
Кой тъпанар ти е правил таблото и инсталацията?
Демек две години тоя бойлер е работил без бАшон? :-D
Задължително е да сложиш предпазител след ДТЗ-то. Къде ще намериш място, мен хич не ме интересува.
Комбинираните ДТЗ-та предлагани в БГ масово са електронни - забранени за използване в бита,
Ако чак толкова настояваш за "маркова" комбинирана и допустима за бита, това е твоя модел:
Acti9 iC60 RCBO - 3P - 25 A
Ако въобще го намериш в БГ. Но дали в БГ или навън, цената гони около и над 1000 лева. За една бройка.
Та по тая причина - намери си място за бАшон.
Къртене, мазане и ново табло ще са доста под тези 1000 и нагоре кинта.
:partyman:
Тези модели не стават ли?

https://www.schrack.bg/shop/kombiniran- ... 67825.html
hidrazin - майстор
пет сеп 01, 2023 6:17 pmnedyalko91 написа:
Тези модели не стават ли?
Няма смисъл. Щом главния бушон в ГРТто след електромера е 3х25А и не те притеснява спирането на тока на целия апартамент, няма и смисъл да слагаш допълнителен бушон.
Така или иначе ако стане късо, то няма да е ясно дали пак няма да падне главния а не този от комбинираната.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Разлика между стандартна и комбинирана ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: