• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
ср яну 08, 2025 7:26 pmgeocom написа:

Защо да е висока честотата - тук няма дросели или трансформатори на които да намалявам размерите - аз даже търся по-ниска да намаля загубите от превключване - най лесно е като намалиш входните кондензатори и тя ще се вдигне ама загубите ще се увеличат много.
Точно за да намалиш кондензаторите, ама сега осъзнавам, че не е баш тъй при тоя подход. Та - действай. Интересно ми е да видя резултата :) .
geocom - напреднал
чет яну 09, 2025 6:59 ambrum написа:

Точно за да намалиш кондензаторите, ама сега осъзнавам, че не е баш тъй при тоя подход. Та - действай. Интересно ми е да видя резултата :) .
Няма проблем да намаля кондензаторите оттам и капацитета и да вдигна честотата но с това няма да намали токовете които текат за заряд и разряд а те са си сериозни - просто напрежението ще се вдига или спада по-бързо. Сега като е батерия от кондензатори всеки поема част от тока. Иначе имам кондензатор 1000uF който издържа 7.7А ток при 20 килохерца но пак е доста обемист и най-важното е че е доста скъп. Изводите му са за болчета, диаметъра му е 65 мм а е висок 110мм. Като гледам и във всякаква силова електроника използват батерии от кондензатори а не единични кондензатори за голям ток.

Ето какво преставлява:

Прикачен файл:
IMG_20250109_093154.jpg
ESPACE - майстор
ср яну 08, 2025 11:39 pmgeocom написа:
пък аз ти обясних защо два кондензатора последователно не работят добре без балансираща схема,
Еднакви кондензатори си работят перфектно без никакви балансиращи схеми.
geocom - напреднал
чет яну 09, 2025 11:29 amESPACE написа:

Еднакви кондензатори си работят перфектно без никакви балансиращи схеми.
Няма проблеми слагайте по два кондензатора последователно - само че те никога не са еднакви. По горе съм дал снимка на един и толеранса му е -10% до +30%. Какво ще стане ако свържа два такива ама единия е в горната граница пък другия е в долната. Тока на утечка също не е еднакъв а тук ще стои зареден през цялото време като ще има само пулсации, температурата им може да е различна и много други фактори. Правил съм си такива експерименти и след време като ги премеря разликата в напреженията на всеки е много голяма - аз не бих сложил без балансираща схема но всеки сам си решава.
ivanovbg - майстор
Каква балансираща схема да мислиш? Слагаш в паралел на кондензаторите по едни 50kom/1W резистори и няма да има проблем.
gogo7777 - майстор
Абе що трябва такава гимнастика с кондензаторите? Къде е приложима освен да се уползвоторят някакви налични залежи от такива.

Оставете темата да се развие от заинтересованите. :)

:drinkers:
geocom - напреднал
чет яну 09, 2025 4:57 pmivanovbg написа:
Каква балансираща схема да мислиш? Слагаш в паралел на кондензаторите по едни 50kom/1W резистори и няма да има проблем.
Ако на всяка двойка кондензатори сложиш и ги подбереш предварително да са долу горе еднакви ще стане и с резистори. Иначе токовете които текат през тях са сериозни и аз не бих рискувал. Зарядния ток зависи от панелите и може да достигне максималния им а разрядния ток зависи от мощноста на нагревателя. Има смисъл последователно кондензатори единствено ако правиш някаква високоволтова система но пък трябва да е с малка мощност (не по голяма от мощността на нагревателя) и имаш големи запаси от нисковолтови кондензатори. Едно че резултатния капацитет пада на половина и трябва да сложиш повече и второ пък се удвояват и ако имаш 250V 470uF и решиш да ги правиш на 500V по двойки за да постигнеш същия капацитет ще ти трябват не 6 а 24 кондензатора. Но пък ако наистина имаш запаси и това е вариант.

Многото кондензатори е не толкова за капацитета а да разпределя тока - при 6 кондензатора и токове от порядъка на 8-13А на всеки се падат около 2А - в горната граница е но мисля че ще издържат. В противен случай трябват кондензатори за голям ток а те са скъпи (дал съм по-горе един).

Не знам защо ми се бавят захранващия блок и ватметъра - от 21-ви декември са в България според тракинга (влезе ли в България и няма повече проследяване).

Първоначално за експериментите ще го събера "насипно" че нямам време да правя платка пък и да уточня резисторите - аз смъкнах стойностите на делителя на напрежение ама май пак трябва да ги вдигна че може да греят или тримера към плюса да го разделя на тример и съпротивление. После ще мисля за температурна компенсация - един термистор който да е залепен за панелите - като се повиши температурата съпротивлението му пада и с това ще падне и напрежението което контролера поддържа - ама с колко пада напрежението на моите панели идея си нямам защото са втора употреба и етикетите им са се изтрили - само разбрах че са CSUN 230W. Общо взето ще е нагаждане.
geocom - напреднал
Пак да уточня - това не е МРРТ контролер защото не може нищо да проследява - ръчно за даден момент може да нагласиш да дава максималната мощност и ако се променя само осветеността ще работи но 80-90% защото напрежението не се променя а се променя само тока на панелите но ако се повиши температурата или има засенчване няма да се справи (не че и "професионалните" се справят със засенчване). Ако се направи и температурна компенсация ще се справя и с температурата но засенчването ще остане проблем. Второ няма ограничител на максималната мощност подавана към нагревателя на бойлера така че напрежението на панелите и мощността им трябва да е съобразена с нагревателя.

За втория ми проект където се използва "излишната" мощност от съществуваща соларна система трябва ограничител на мощността - там най удачно ще е да се следи и изходното напрежение да не надвишава 230V - но това ще е в бъдещето.
geocom - напреднал
Припадна ми ето този инвертор който ми казаха че е изгорял, 11 или 12 киловата трифазен мрежов (на табелката нищо не си личи) и го взех почти без пари но пък вътре има доста части за опоскване. Не знам какъв е ама това чудо тежи повече от 50 килограма - явно е нискочестотен с огромни дросели ама са залети със смола - на мен не ми върши работа защото нямам трифазен ток. На пръв поглед само един кондензатор се е опекъл но пък са 330uF 500V.

Прикачен файл:
IMG_20250110_142343.jpg

Прикачен файл

IMG_20250110_142408.jpg
hidrazin - майстор
пет яну 10, 2025 10:47 amgeocom написа:
Едно че резултатния капацитет пада на половина и трябва да сложиш повече и второ пък се удвояват и ако имаш 250V 470uF и решиш да ги правиш на 500V по двойки за да постигнеш същия капацитет ще ти трябват не 6 а 24 кондензатора.
Я пробвай пак...
пет яну 10, 2025 10:47 amgeocom написа:
...моите панели идея си нямам защото са втора употреба и етикетите им са се изтрили - само разбрах че са CSUN 230W. Общо взето ще е нагаждане.
CSUN 230-60P

Поликристални от началото на века. То затова са ги изхвърлили.

:partyman:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: