• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lux Æterna - напреднал
Аз лично в моята схема ще добавя два диода. Защо и как за по-нагледно ще го нарисувам върху част от схемата на @geocom. Предложението ми е основно към него.

Прикачен файл:
MPPT   2.jpg
MPPT 2.jpg (29.5 KиБ) Видяна 349 пъти

Ако тези два диода са примерно 1N4001(1N4007) ще се създаде изкуствен хистерезис около 1,2V. С това ще се намали по елементарен начин честотата на генерациите. Може и с два диода 1N5819 ако нещо много Ви падне честотата :) .

(Из моите чаркове открих един IRFP450 и ще тормозя него на първо време)

Поздрави
geocom - напреднал
ср яну 08, 2025 6:47 pmivanovbg написа:

Хистерезиса е много малко и честотата ще се качи доста, макар че ще е с коефициент 1:35
Даже много добра идея даде - още първоначално ще направя положителна обратна връзка с един високоомен тример между изхода на компаратора (краче 13) и положителния вход (краче 5) и ще експериментирам докато получа приемлива честота на превключване и приемлив хистерезис на напрежението - ако няма нужда от него просто ще го премахна. Въпроса че ми се счупи осцилоскопа и имам само един стар с катодна тръба от младежките ми години.
geocom - напреднал
ср яну 08, 2025 8:07 pmLux Æterna написа:
Аз лично в моята схема ще добавя два диода. Защо и как за по-нагледно ще го нарисувам върху част от схемата на @geocom. Предложението ми е основно към него.

MPPT 2.jpg

Ако тези два диода са примерно 1N4001(1N4007) ще се създаде изкуствен хистерезис около 1,2V. С това ще се намали по елементарен начин честотата на генерациите. Може и с два диода 1N5819 ако нещо много Ви падне честотата :) .

(Из моите чаркове открих един IRFP450 и ще тормозя него на първо време)

Поздрави
Диодите няма да променят хистерезиса защото напрежението на входния кондензатор ще е почти постоянно (да речем 200 волта) което се променя с 1-2 волта. Това значи че ток ще тече само през диода в права посока и съпротивленията на делителя на напрежение - през обратния диод никога няма да тече ток тъй като той ще е винаги запушен (напрежението не си променя полярността защото е прав ток) Падът на напрежение през правия диод пък е постоянен защото и токът е почти постоянен така че и той няма да окаже влияние. По горе съм описал как да се увеличи хистерезиса чрез положителна обратна връзка. Пък и така може да се регулира колко да е хистерезиса - трябва ни 1-2 волта максимум.
geocom - напреднал
ср яну 08, 2025 8:04 pmhidrazin написа:
ср яну 08, 2025 7:48 pmgeocom написа:
... с 40 волтови ще гръмнат кондензаторите ама аз съм написал че трябва да се съобразят с напрежението на панелите може да са на 400 волта кондензаторите ...
При налични кондензатори на 250V могат да се свързват последователно.
Два такива последователно ще станат за 500V но и капацитета им ще падне наполовина.
Кондензатори могат да се изкормят от стари ATX захранвания но там масово в едно захранване са две бройки по 200V и с капацитет 330-470-680 UF
Но пък ще са почти без пари...
:partyman:
Няма смисъл от високоволтови кондензатори защото напрежението на панелите ти не трябва да надвишава 230 волта че ще претовариш нагревателя на бойлера макар че според мен ще държи доста претоварване. По добре организирай два стринга паралелно. Както казах при максимално производство на панелите ти мощността отдавана към нагревателя не трябва да надвишава заводската - даже е по-добре на 3 киловата нагревател максимално да се подават 2 - схемата работи по-добре с по-мощен нагревател. Мощността която се подава към него зависи единствено от панелите но няма да стигне никога положението когато панелите успяват да поддържат напрежението върху входните кондензатори и транзистора е постоянно включен.

Забравете за моите 8 панела на схемата - в зависимост от вашите трябва така да ги комбинирате че напрежението на празен ход да е около 230 волта или работното да не надвишава това. Пък последователно включване на кондензатори имам лош опит - трябва изравняване защото разликите се натрупват защото никога не са еднакви капацитетите им и може да стане при 400 волта единия да е с 350 а другия с 50. В захранванията всеки так се изпразва единия така че там са балансирани.
geocom - напреднал
Положителната обратна връзка има и друго предимство освен че увеличава хистерезиса - прави фронта на превключването по стръмен. Ще преправя схемата но трябва да изчисля колко ома да тримера за положителна обратна връзка - предполагам че ще мегаоми или стотици килооми.
geocom - напреднал
Преправената схема:

Прикачен файл:
MPPT.PNG
MPPT.PNG (12.16 KиБ) Видяна 319 пъти
hidrazin - майстор
ср яну 08, 2025 8:50 pmgeocom написа:
Няма смисъл от високоволтови кондензатори защото напрежението на панелите ти не трябва да надвишава 230 волта че ще претовариш нагревателя на бойлера макар че според мен ще държи доста претоварване. По добре организирай два стринга паралелно. Както казах при максимално производство на панелите ти мощността отдавана към нагревателя не трябва да надвишава заводската - даже е по-добре на 3 киловата нагревател максимално да се подават 2 - схемата работи по-добре с по-мощен нагревател.
Чадо, нещо си се обАркал май?
Пишеш така, все едно съм тръгнал да се занимавам с тези простотии.
Ти писа за кондензатори 400V
ср яну 08, 2025 7:48 pmgeocom написа:
...ама аз съм написал че трябва да се съобразят с напрежението на панелите може да са на 400 волта кондензаторите...
А аз съм ти дал евтино решение - поне да не се набутате с много.
Останалото НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА и отивам за още ПУКАНКИ.
P.S. Ама тъй като съм ларж - още един ЖОКЕР от мен.
ср яну 08, 2025 8:50 pmgeocom написа:
Няма смисъл от високоволтови кондензатори защото напрежението на панелите ти не трябва да надвишава 230 волта че ще претовариш нагревателя на бойлера ...
Ахаааа... И това как го реши? Я върви първо да се запознаеш с "Основи на електротехниката" па после се пробвай в електрониката...
geocom - напреднал
ср яну 08, 2025 9:51 pmhidrazin написа:
Ахаааа... И това как го реши? Я върви първо да се запознаеш с "Основи на електротехниката" па после се пробвай в електрониката...
Ти пак почваш да се заядаш - явно това е целта да си тук - да покажеш на другите участници че те нищо не разбират даже и от "Основи на електротехниката" а още по малко от електроника. Като гледам нищо никъде не си публикувал като решение за нещо - всичките ти постове са заядане с останалите участници. Та като си много запознат с "Основи на електротехниката" можеш ли ми каза какво ще се получи ако на заводския нагревател на бойлера предвиден за 230 волта му подадеш 400 или 500 както ти предлагаш. Както казах ако си "голям разбирач" коментирай схемата а не мен.

Аз за разлика от теб не казвам на участниците колко са незапознати с "Основи на електротехниката" или електрониката - пък се вижда колко си запознат щом предлагаш последователно включване на кондензатори в постоянно токова верига с пулсации - при различни капацитети (а те никога не са еднакви) познай какво ще се случи след минута или 2. Те първоначално ще се заредят до различни напрежения а след всяка пулсация тази разлика ще се усилва докато единия не издържи - ама ако беше се занимавал с електроника щеше да го знаеш това.

Та ако искаш да се махна за да не те засенчвам колко велик си по електрониката няма проблем - просто кажи че ти преча на величието.
hidrazin - майстор
ср яну 08, 2025 10:34 pmgeocom написа:
... можеш ли ми каза какво ще се получи ако на заводския нагревател на бойлера предвиден за 230 волта му подадеш 400 или 500 както ти предлагаш...
1-во Къде съм предлагал да му се подава 400 или 500 волта? Ти писа за кондензатори 400V а не аз.
Какво подаваш хич не ме е еня. Дай къде съм писал че трябва да се подава нещо, включително 400-500V. Иначе в случая в случая си лъжец!
2-ро По стандарт напрежение до 253V в мрежата се счита за в норми. Така че нагревател във вода ще издържи 300V че и нагоре.
Особено след като не работи в постоянен, натоварен режим.
Не аз съм писал тези измишльотини:
ср яну 08, 2025 11:58 amgeocom написа:
напрежението на отворена верига на панелите не трябва да надвишава 230 волта че може да изгори нагревателя в бойлера
Ама това няма как да го знаеш поради очевадни причини.
3-то Единствено исках да помогна за да не се набутвате с елементи в неадекватната постановка.
4-то Нищо не каза защо ми пишеш все едно съм ти "последовател" и съм решил да се занимавам с тези ... :lol:
5-то Стой си тук и си пиши. Тъкмо пуканките ще са ми по-вкусни.
geocom - напреднал
ср яну 08, 2025 10:58 pmhidrazin написа:
3-то Единствено исках да помогна за да не се набутвате с елементи в неадекватната постановка.
4-то Нищо не каза защо ми пишеш все едно съм ти "последовател" и съм решил да се занимавам с тези ... :lol:
5-то Стой си тук и си пиши. Тъкмо пуканките ще са ми по-вкусни.
Голяма помощ правиш с неадекватни предложения за свързване последователно на кондензатори иначе постановката ни била неадекватна ама не казваш защо (това никога не го казваш) пък аз ти обясних защо два кондензатора последователно не работят добре без балансираща схема, наричаш ме "чадо" въпреки че сигурно нямаш и на половината на годините ми, караш ме първо да съм се запознаел с "Основи на електротехниката" пък после да съм се опитвал в електрониката - демек нищо не разбирам нито от електротехника нито от електроника а ти си "големия разбирач". Пък ти писах защото ти си цитирал мой пост - аз го разбирам че се обръщаш към мен. Пък дали ще се набутаме или не си е моя работа - аз не казвам на никого да прави моята схема или пък да им искам пари от някого. Ако някой е заинтересован добре - ако никой не е заинтересован пак добре.

Както и преди ти казах участвам в много международни форуми и тази схема е направена и работи - не е точно същата но работи на същия принцип - поддържа постоянно напрежение на панелите като регулира тока към нагревателя - предложих и моята схема и доста се заинтересуваха но там няма такива велики разбирачи които основната им задача е да показват колко са велики. Там коментират схемата - предимства, недостатъци и възможни изменения.

Бях решил да не влизам но явно се обърках защо пак влязох - така че със здраве.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: