ср дек 18, 2024 10:17 amivanovbg написа: .........Тази тема я преглеждам, само защото съм заложил на теб. Сигурен съм, че ще се справиш с лопата комплект. Ако не за друго, поне да млатнеш опонента както си му е редът и за тежест.
Например пирона е елемент. В зависимост от знанията на човека, с негова помощ може да реализираш къща, мост, кучешка колиба... Когато човек няма знанията да реализира други неща с пирона може само да закове лопатата към дръжката и за него пирона за друго не става. Схвана ли за какво говоря?
ср дек 18, 2024 10:17 amivanovbg написа:Ами виж сега аз съм неук и за мен елементи са транзистори, съпротивления, кондензатори, диоди и така нататък а пък всичко което съдържа повече от един елемент е интегрална схема - поне така му казват другите ама ти като си толкова навътре в нещата и казваш че е елемент няма как да не се съглася с теб. Не знам защо в даташита го пишат компаратор а не елемент ама и те явно не му разбират. Пък виж за пироните нищо не разбирам защото ползвам видии и не знам даже и лопата да направя с пирон. И защо не ни покажеш схемата на този квазирезонансен ШИМ с тригер на Шмид управляван по напрежение.ср дек 18, 2024 9:17 amgeocom написа:Колега, елемент е нещо което има корпус и от него стърчат разни крачета. С помощта на знания се свързва към други елементи и в зависимост от нуждите се реализират други устройства като например тригер на шмит.ср дек 18, 2024 8:37 amivanovbg написа:Колега тригер е схема независимо с какво и как е изпълнена която има две стабилни състояния независимо от липсата на управляващ сигнал - управляващия сигнал променя състоянията.
Колега, тригера на шмит е схема на свързване на компонентите, която има определени характеристики, а компаратора е елемент. Мога да го направя и с транзистори, но има нужда от повече елементи и спойки.
Копаратора е схема независимо с какво и как е изпълнена която сравнява две напрежения и превключва в зависимост от това кое е по голямо а не е елемент.
Та както казах вижда се колко разбираш щом казваш че LM324 е тригер, и казваш че компаратора пък бил елемент но в твоите очи ти си "голямата работа" и с един поглед можеш да установиш че някой транзистор "ще гръмне" защото много "знаеш". Поне погледни даташита какво го пишат че да не се излагаш.
Та процесорите имат корпус и от него стърчат крачета (на по-старите) излиза че и те са елементи обаче не ми стана ясно съпротивления и диоди за SMD монтаж елементи ли са защото не им стърчат крачета.