• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ср дек 18, 2024 10:17 amivanovbg написа:
.........
Например пирона е елемент. В зависимост от знанията на човека, с негова помощ може да реализираш къща, мост, кучешка колиба... Когато човек няма знанията да реализира други неща с пирона може само да закове лопатата към дръжката и за него пирона за друго не става. Схвана ли за какво говоря?
Тази тема я преглеждам, само защото съм заложил на теб. Сигурен съм, че ще се справиш с лопата комплект. Ако не за друго, поне да млатнеш опонента както си му е редът и за тежест.
geocom - напреднал
ср дек 18, 2024 9:17 amgeocom написа:
ср дек 18, 2024 8:37 amivanovbg написа:

Колега, тригера на шмит е схема на свързване на компонентите, която има определени характеристики, а компаратора е елемент. Мога да го направя и с транзистори, но има нужда от повече елементи и спойки.
Колега тригер е схема независимо с какво и как е изпълнена която има две стабилни състояния независимо от липсата на управляващ сигнал - управляващия сигнал променя състоянията.

Копаратора е схема независимо с какво и как е изпълнена която сравнява две напрежения и превключва в зависимост от това кое е по голямо а не е елемент.

Та както казах вижда се колко разбираш щом казваш че LM324 е тригер, и казваш че компаратора пък бил елемент но в твоите очи ти си "голямата работа" и с един поглед можеш да установиш че някой транзистор "ще гръмне" защото много "знаеш". Поне погледни даташита какво го пишат че да не се излагаш.
Колега, елемент е нещо което има корпус и от него стърчат разни крачета. С помощта на знания се свързва към други елементи и в зависимост от нуждите се реализират други устройства като например тригер на шмит.
Ами виж сега аз съм неук и за мен елементи са транзистори, съпротивления, кондензатори, диоди и така нататък а пък всичко което съдържа повече от един елемент е интегрална схема - поне така му казват другите ама ти като си толкова навътре в нещата и казваш че е елемент няма как да не се съглася с теб. Не знам защо в даташита го пишат компаратор а не елемент ама и те явно не му разбират. Пък виж за пироните нищо не разбирам защото ползвам видии и не знам даже и лопата да направя с пирон. И защо не ни покажеш схемата на този квазирезонансен ШИМ с тригер на Шмид управляван по напрежение.

Та процесорите имат корпус и от него стърчат крачета (на по-старите) излиза че и те са елементи обаче не ми стана ясно съпротивления и диоди за SMD монтаж елементи ли са защото не им стърчат крачета.
ivanovbg - майстор
ср дек 18, 2024 5:19 pmgeocom написа:
ср дек 18, 2024 9:17 amgeocom написа:

Колега тригер е схема независимо с какво и как е изпълнена която има две стабилни състояния независимо от липсата на управляващ сигнал - управляващия сигнал променя състоянията.

Копаратора е схема независимо с какво и как е изпълнена която сравнява две напрежения и превключва в зависимост от това кое е по голямо а не е елемент.

Та както казах вижда се колко разбираш щом казваш че LM324 е тригер, и казваш че компаратора пък бил елемент но в твоите очи ти си "голямата работа" и с един поглед можеш да установиш че някой транзистор "ще гръмне" защото много "знаеш". Поне погледни даташита какво го пишат че да не се излагаш.
Колега, елемент е нещо което има корпус и от него стърчат разни крачета. С помощта на знания се свързва към други елементи и в зависимост от нуждите се реализират други устройства като например тригер на шмит.
Ами виж сега аз съм неук и за мен елементи са транзистори, съпротивления, кондензатори, диоди и така нататък а пък всичко което съдържа повече от един елемент е интегрална схема - поне така му казват другите ама ти като си толкова навътре в нещата и казваш че е елемент няма как да не се съглася с теб. Не знам защо в даташита го пишат компаратор а не елемент ама и те явно не му разбират. Пък виж за пироните нищо не разбирам защото ползвам видии и не знам даже и лопата да направя с пирон. И защо не ни покажеш схемата на този квазирезонансен ШИМ с тригер на Шмид управляван по напрежение.

Та процесорите имат корпус и от него стърчат крачета (на по-старите) излиза че и те са елементи обаче не ми стана ясно съпротивления и диоди за SMD монтаж елементи ли са защото не им стърчат крачета.
:-D :-D :-D Имам няколко процесорчета в които е изгорял по някой "елемент", да ти ги пратя да го смениш изгорелия?

Но много се отдалечихме от темата. От тестовете които направих могат да се направят следните изводи:
1. Устройството ми работи не по зле от фабричните Мппт тракери с тази разлика, че е само за един вид панел и не променя Мпп точката при остаряване на панела. Това за любителски цели е напълно достатъчно.

2. Мппт тракера сам открива Мпп точката при различните панели на базата на алгоритъма заложен в процесора което го прави универсален.

3. Няма нужда от дросел когато се отнася за нагревател. Ако устройството се ползва за захранване на инвертор или подобна електронна апаратура дросела е нужен за да се изглажда изходното напрежение както е при импулсните преобазователи. Изчислява се по същия начин според товара.

4. КПД-то на мойто устройство при 50% производство от панела е 135/157,5=85,7% Може и да се постигне малко повече със замяна на крайния транзистор и кабелите за връзка щот бяха 2,5 квадрата.
geocom - напреднал
И няма ли да публикуваш схемичка или това е фирмена тайна.
ivanovbg - майстор
Не е тайно, но няма да свърши работа за голям бойлер. Това е опитна постановка за 1 конкретен панел с конкретен нагревател. За конкретни нужди всичко трябва да се преизчислява.
Обаче мога да ти помогна с направата и сметките. Имаш ли етикети на панелите?
Lux Æterna - напреднал
:) ......Навих друг реотан 6,6 ома в една кофа с вода, вързах го директно на панела и почнах да го въртя панела докато не докарах Мпп волтажа на краищата му. След което закачих пак устройството ми и почнах да меря. Еми кофти, правоъгълния сигнал си беше леко трапецовиден иначе си падаше до зададените от мене 1 волт, щот транзистора не е свет. Коефициент на запълване 50% Честота 2,5килохерца. .... :)

Та..ци на рояци! Кпд 50% с платката при положение, че без нея може да е 100%! Много готин експеримент!

Поздрави
Последна промяна от Lux Æterna на ср дек 18, 2024 8:30 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
ср дек 18, 2024 6:15 pmivanovbg написа:
3. Няма нужда от дросел когато се отнася за нагревател. Ако устройството се ползва за захранване на инвертор или подобна електронна апаратура дросела е нужен за да се изглажда изходното напрежение както е при импулсните преобазователи. Изчислява се по същия начин според товара.
Дросела и/или кондензаторите имат една и съща цел. да можеш да намалиш пулсациите към панела. Един вид да го държиш на що-годе постоянно напрежение. Кое да избереш в твоята ситуация зависи от кое имаш налично :) .

Ама при високо напрежение (примерно 300 волта) и ниска честота тия кондензатори ще са ... с размери на дамаджана за ракия.

Туй и на симулатор можеш да го видиш, ама ти си по-аналогов тип. Та те предупреждавам просто до къде ще стигне експеримента. И да не бързаш с извода, че дросела е излишен. Нищо, че и аз съм го писал назад по темата. Сега се коригирам :) .
ivanovbg - майстор
Да бе, я виж размерите https://ksp-electronics.com/elektronni- ... f-400v-85c
8 см височина на 3,5 см
Да не говорим, че може да се намали стойността и да се вдигне честотата.
Последна промяна от ivanovbg на ср дек 18, 2024 8:56 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Брех, по-малък е отколкото очаквах :) .

Та за вдигането на честотата - подкрепям. И за по-удачен транзистор на изхода.
ivanovbg - майстор
Тразистор само такъв по мощен намерих на тавана. Не си струва да се купува за експериментите.

На мен не ми е нужно. Само за спорта. От предната тема дето си купих микроинверторите вече ги свързах с по два панела. Инверторите ги свързах каскадно и от есента работят безупречно въпреки негативното мнение на хидразин. За 500лв си осигурих 3квт . Направил съм всичко по схемата слагаш и забравяш. Не знам колко дават, но тока ми спадна доста. До таблото само има 5 светодиода дето показват кой инвертор работи. Ако умре някой просто ще му угасне диодчето и ще се кача да му видя проблема, но вече 3 месеца работят безупречно.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: