Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте.
Пускам, значи, аз един 3-фазен асинхронен генератор, за начало, без кондензатори за възбуждане, в еднофазна мрежа. Намотките са свързани в триъгълник. Знам, че не е нормалин режим, но това са първите му стъпки. Синхронна честота на въртене на вала - 750 об/мин (12,5 Hz). В началото, при 12,6-13,8 Hz норвмално генерира, в тази една фаза дава 308-616 W, в последствие, над 14 Hz преминава в спирачен режим, но въртенето си е в същата посока, без промяна, понеже е от ДВГ. Ватметърът си показва, мощността уж расте, но,
1: Токът нараства над 2 пъти,
2: Електромерът, след който е включен, /не нарушаваме законите на РБ/, вместо да върти диска назад, отново почва да върти в "правилната", стандартна посока.
3: Да не говорим, как бързо вдига температурата на намотките, това си е нормално в ТОЗИ режим.
Та...Може ли някой да ми каже,
1. Евентуалните причини
2. Има ли вероятност при включване в 3-фазен режим да се повтори? Според това, което съм учил 4+5 години, не би трябвало, но съм притеснен.
Гост
Първо много важно нещо: когато имаш генератор вързан по схема на триъгълник трябва да имаш симетричен товар за да не се получава претоварвне.Ако товариш само една двойка фази се нарушаваше векторната сума и с получава един вид късо. Не го обяснявам много добре, защото съм си позабравил уравненията за ел. машини, но си спомням със сигурност, че като бях учил за 3 фазни мрежи се казваше, че ако се зръзва консуматор по схема на триъгълник той трябва да е симетричен, за да не се получава претоварване.
Уточнение:
Товар е мрежата, и т.к. е монофазен участъкът /преди и още повече -след електромера/, НЯМА КАК да се направи по-симетричен.
Не една двойка се подава, а САМО ЕДНА ФАЗА, тъпа работа, нали? Но случаят го изисква.
:?
Опитах да си обясня влизането в спирачен режим, рисувах си векторни диаграми, криви на намагнитване, едно-друго...
Стигнах до някакъв извод но, нали не съм машинен инженер, не знам дали съм прав - моля, коригирайте ме, който може, ако греша:

Че поради пулсациите на полето, свързването на останалите фазни намотки паралелно по напрежение, но обърнати по матнитен поток, магнитната верига се насища, спада индуктивността, токът нараства, получава се ПОВ, допълнително се изкривява полето от реакцията на тока на ротора, явно, протичат яки токове на втори хармоник, те, обаче, в триъгълника текат без ограничения, и спрямо тях възниква, дори при сравнително невисоките обороти, прилично хлъзгане, то допълнително увеличава тока, т.к. спрямо него е почти к.с., и така нататък. В реален спирачен режим не влиза машината, но ток, явно тече както за генераторен, така и като двигателен режим, сякаш ... сякаш наистина машината не може "да избере" режима, в който работи, сякаш "се чуди коя страна да вземе".

Гадно, ама много пекат намотките, разтопили са бандажната лента и изолационната фолио, при това, преди да се промени даже цветът на емайла на бобините, дори съвсем малко, те пък остават да се държат на импрегнацията + някои малки подобрения, внесени от мен, след отварянето. Междувитково съединение, слава Богу, още не се е получило.

Е, спецове, да ви видим :?:

Тема "Странното поведение на А.Г." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: