Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - напреднал
[/quote]
Ами то е същото като да измериш тока в контакта. :-D
[/quote]

Аз съм го мерил... :-D В осми клас... В час по физика... Стрелката на уреда Ц20 (чисто нов) стана като показалеца на баба ми... Срамувам се ](*,)
ivanovbg - майстор
пон фев 05, 2024 9:00 pmiliya_i написа:
пон фев 05, 2024 6:48 pmpreslav написа:
Едната причина я каза Хидразин (малко по-нагоре) - някой може да реши, че въпросният пробник от 2 Х 15 или 2 Х 60 W лампи (цокълът е без значение) може да се ползва като фазомер т.е. държиш единия проводник/пробник/край с ръка, а с другия "ръгаш" в контакта докато лампите светнат, а може би ти самият (не визирам теб, а пробващия).
Другата причина я спомена някой друг (не помня кой, но аз я повторих) - ако едната лампа е изгоряла, другата също няма да светне - логично е човек да си помисли, че напрежение/верига/фаза няма.
Аз се въздържам от коментари в подобни теми защото помня как някой си, четейки глупости из Фейса решил да намали сметката си за ток "ръгайки" елктролитен кондензатор в контакта. Естествено кондензаторът е гръмнал (в прекия и преносен смисъл), как не го е убил (не токът, а излетялата чашка/корпус)?
Ами то е същото като да измериш тока в контакта. :-D

Пробната лампа е прост уред, но не е за прости хора.

А по отношение на изгорялата лампа - винаги може да се пробва на сигурно място. Преди и след.
Точно, пробната лампа е обикновен инструмент и като всеки инструмент трябва да се ползва от майстор. А и най големия майстор не работи само с един инструмент. Дори парче жица в ръцете на майстора е инструмент.
batkoce - помощник
...пробната лампа е обикновен инструмент и като всеки инструмент трябва да се ползва от майстор. А и най големия майстор не работи само с един инструмент. Дори парче жица в ръцете на майстора е инструмент...
Точно така е. Обикновената пробна лампа е инструмент с много недостатъци, но въпреки това все още ми върши работа. Въпреки че имам осцилоскопи, скъпи и евтини мултимери, амперклещи и много други неща, понякога искам да видя какво ще покаже обикновената пробна лампа. Имам и система от пробни лампи, закрепени стационарно, които ползвам за товар. Ниското съпротивление в студено състояние понякога е предимство, защото може да покаже как дадено устройство ще се държи при моментно претоварване. Опасности винаги и навсякъде има. Например дърводелец, който работи с циркуляри, фрези и други опасни машини, всяка сутрин става и отива на работа...

Тема "Пробни лампи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: