Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
michael78 - специалист
Здравейте, преди време купих апартрамент на зелено и сега вече дойде момента за изграждане на ел.инсталацията. В кухнята са прокарали достатъчно кабели, но техническия ми каза, че стандартно изкарвали кутиите на контактите на 60см височина.Така излиза, че няма да имам контакти между долния и горния ред шкафове.въпросЪт ми е дали може да се изведат контакти на необходимата ми височина по-късно, или сега е момента да искам да ми прокарат кабели навсякъде, въпреки че все още нямам поект за кухнята.
Вторият ми въпрос касае нисковолтовата ел-инсталация.Майстора ми каза, че тя се правислед като се измайат стените-врно ли е?
По проект има изводи за тел, ТВ и интернет само в хола- не е ли малко?колко според вас е нормално да доплатя за да ми изкарат такива изводи и в двете спални?Благодаря предварително.
krasiorocknroll - специалист
Контактите можеш да си ги монтираш на каквато викочина ти е удобно,стандартите са друго нещо.Няма проблем да имаш инсталация за интернет и телевизия във всяка стая.Щом си плащаш и в тоалетната може да ти монтират телевизия.
vankata - напреднал
Ами нали знаеш,тук в БГ първо асфалтираме,а след това се сещаме за газопровод, телефон,канализация... Така че боядисвай смело!
Justy - майстор
Първо си уточни къде какви изводи ще искаш. Много по евтино ще е сега да изкопаят канали и гнезда, отколкото при положена мазилка.
galin.com - специалист
Вече не си на "зелено", а на прашно и точно сега е момента да определиш какво и къде ти трябва. Ако за момента не знаеш и апартамента позволява пусни си достатъчно пластмасови тръби по които после да изтеглиш кабели. Предвиди си къде ще са мебели и къде ще е свободно.
engineer - специалист
По-добре е да се пуснат кабелите преди да се измаже. После иначе ще се препъваш в тях. Слагах гипсокартон в хола и кухнята, всички жици минака зад тях - ТВ, LAN, звук и прочие. Имам компютри в хола и кухнята, дори се замислям за LAN в тоалетната, както казва krasiorocknroll, та като поседна с лаптопа... И звук съм пуснал, така че енното РС като свири с winamp.exe звука е навсякъде. Кьорава жица обаче не се вижда :)
michael78 - специалист
Много благодаря за откровенните мнения. Идеята за музика в банята, идваща от компа е чудесна! Може би на този етап ще пусна само тръби, защото "на тухла" не мога някак си да изградя в съзнанието си завършения апартамент :sad:

Тема "Контакти и нисковолтова инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: