Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
isb - напреднал
Здравейте колеги! Предварително се извинявам ако на някой въпросите ми се сторят глупави, но съм лаик по темата, търсих информация, но не мога да се ориентирам, защото нищо не разбирам от електротехника.
Та въпроса ми е следния : Искам да си купя слънчев панел с контролер и акумулатор за къпинг и риболов. Ще ги ползвам за зареждане на два телефона, лед лампа вечерта, лаптоп и къмпинг душ на 12 волта.
Та въпросите ми са какъв панел да си взема и колко вата какъв контролер и какъв акумулатор и колко голям да е. С какви кабели и какво сечение трябва да се върже панела с контролера и акомулатора. Панела трябва да е сгъваем, че колата не ми е от най големите.
brum - майстор
Акумулатор или оловен тягов, или литиев с LiFePo4 клетки. Капацитет като те слушам - 20-30-40 амперчаса.

Панели - сгъваеми има бол в Алиекспрес. Но на сгъваемите живота им е кратък. Моите са Докио, на около 4-5 години. Вече дават на 1/2 от това дето даваха в начало.

Контролер за зареждането - PWM или MPPT. Ако искаш да минеш максимално евтино - PWM. MPPT-то има предимства Кабели 1,5-2мм2 от панелите до контролера. Самите панели може и да си имат.
hidrazin - майстор
чет юни 27, 2024 11:44 pmisb написа:
Ще ги ползвам за зареждане на два телефона, лед лампа вечерта, лаптоп и къмпинг душ на 12 волта.
А хладилник, телевизор, музикална уредба, кафеварка... ? :-D
И сега без майтап - днес пак ми търсиха такива неща.
Оказа се че цената на тези "куфари" тази година е поне ДВОЙНА спрямо миналата година.
За 300W такъв панел вече искат от 500 кинта нагоре и нагоре няма ограничение.
Това БЕЗ контролера и акумулатора... :)
Ето ти нещо на приемлива цена като за теб - ЦЪЪЪК
:partyman:
P.S. Ба си, да бях заредил такива ... неща.
Тая година от рибохващачи кинти щях да направя... :-D
hidrazin - майстор
пет юни 28, 2024 12:07 ambrum написа:
Акумулатор или оловен тягов, или литиев с LiFePo4 клетки. Капацитет като те слушам - 20-30-40 амперчаса.

Панели - сгъваеми има бол в Алиекспрес. Но на сгъваемите живота им е кратък. Моите са Докио, на около 4-5 години. Вече дават на 1/2 от това дето даваха в начало.

Контролер за зареждането - PWM или MPPT. Ако искаш да минеш максимално евтино - PWM. MPPT-то има предимства Кабели 1,5-2мм2 от панелите до контролера. Самите панели може и да си имат.
:) :-D

:partyman:
На риболов не си нося и лаптопа, но от риболов до риболов балкан разлика.

Първи стъпки
https://elektronikabg.com/portativna-so ... izhod.html
Преди десетина години я продаваха с 40w панел, естествено и цената беше различна.
Напълно достатъчно за осветление, телефон, както и поддръжка акумулатора на возилото, плюс зареждане на напълно изтощен акумулатор на колега.

Сега съм сметнал, че акумулаторът е 100Ah, Средна консумация 35-40Wh- 2.9-3.3Ah. Не искам скъпото аку да се пада., то и не може, под половината си капацитет.
Освен това, като ходя за риба си нося най малко дъждобран. Това предполага поне ден без слънце.
В края на 9 дневен излет, трите бяха с постоянен ръмеж.
Твърд монокристален панел 300W, за да може да дръпне някой милиампер от влажното небе.
Евентуално, разбира се.
Закрепването е на покрива на возилото, върху багажника. Самото возило е изначално предвидено за риболов и други диващини. Събира чеиза на двама катунари съвсем нормално.
isb - напреднал
пет юни 28, 2024 12:07 ambrum написа:

Благодаря много колега. Колко вата трябва да е панела за акумулатор 40 ампера.
brum - майстор
Като за начало бих пробвал с 80/100 вата панел. Докиото от Алиекспреса върви с кабели и PWM контролер. Панелите им са що-годе оптимизирани за работа с този контролер и 12V акумулатор. Бих тръгнал с един такъв и ако не стига - втори.

Кусура на преносимата система са многото кабели и плетеницата която образуват докато се ползва. Мога да препоръчам едно решение което носи умерени рискове, но решава този проблем - хибриден акумулатор за автомобила (стартерно-тягов). Примерно Exide Equipment Gel. Слагаш един такъв под капака и не мъкнеш втори акумулатор. Фиксираш изводи на удобно място за панелите, скриваш контролера под капака на автомобила и рязко си улесняваш живота като бивакуваш.

Рисковете са, че може да падне акумулатора. Но за да се стигне до там трябва да подходиш много безотговорно. А и ако случайно стане така разкачаш консуматорите и за 2-3 часа при хубаво слънце ще успееш да запалиш.
Какъв е автомобилът на "бедният" рибар- колега?
Последните няколко години всеки избор е подчинен на хобитата ми, а те са свързани с природата.
Изборът на автомобил също- две джипки.
Едната се прави да е напълно автономна по отношение на електроенергията.
Панел, хибридно зарядно за втори акумулатор- слънце-алтернатор, смарт изолатор за акумулаторите, тягов акумулатор. Всичко стационарно в автомобила.
С лек автомобил е меко казано неудобно товарене и разтоварване за всеки излет.
Тогава трябва да се мисли нещо по леко, със съответните минуси, естествено.
Зависи какъв е апетита, а той обикновено се мултиплицира.
Така започнах в началото. Сега онези, около 350лв. вече, седят само за да поддържат акумулатор на автомобил, когато не се ползва. За къмпиране не стигат.
Киррил - специалист
Ползвал съм над 10 години контролер Steca PR 10/30 и съм доволен. Има и евтини разбира се.
Линка е примерен. https://www.solarmarket.bg/seriya-kontr ... a-pr-10-30.
По спомен с два панела по 200-300 вата и два акумулатора по 100Ah
пет юни 28, 2024 11:12 amКиррил написа:
Ползвал съм над 10 години контролер Steca PR 10/30 и съм доволен. Има и евтини разбира се.
Линка е примерен. https://www.solarmarket.bg/seriya-kontr ... a-pr-10-30.
По спомен с два панела по 200-300 вата и два акумулатора по 100Ah
Те това е сериозно оборудване.
След като изхвърлих един евтин от сАлито, минах на доказани марки, подобно упоменатата.

Тема "Слънчев панел и контролер за къмпинг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: