Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vkpd - специалист
Здравейте!
Изненадващо един от контактите в дома ми престана да функционира. Към него е включен бойлер и няма други консуматори по цялата верига - кабелът е от таблото. Смених контакта, не работи и с нов.
Имам тестер, този от снимката по-долу:
Изображение
След замерване установявам напрежение на въпросния контакт:
L-N 043
N-E 09.4
На останалите контакти в дома ми показанията са:
L-N 233
N-E 00.5
По принцип, не е драма да включа бойлера в друг контакт, тъй като той е от тези плоските ... 1,5 kw не знам дали има изобщо и заводски е с накрайник щепсел.
Обаче някак ме тревожат показанията на дефектиралия контакт - може ли някой да ми помогне с дешифриране на данните - евентуално дали е безопасно просто да го оставя като неизползваем или има основания за притеснение за късо съединение по пътя и по-големи щети.
Благодаря!
DundyTheCroc - майстор
Замери какво показва след предпазителя за бойлера в таблото.
vkpd - специалист
Там няма как да ръчкам, нямам познания за това. Забравих да спомена, че след като контактът спря да работи, ДТЗ не беше сработило, бушонът не беше паднал.
ivanovbg - майстор
ср юли 10, 2024 3:53 pmvkpd написа:
Там няма как да ръчкам, нямам познания за това. Забравих да спомена, че след като контактът спря да работи, ДТЗ не беше сработило, бушонът не беше паднал.
Като нямаш познания защо въобще питаш? Търси, човек с познания.
vkpd - специалист
Добре, ще перифразирам:
Защо един контакт може да дава 40 волта напрежение, ако е свързан директно с табло в инсталация на 1 година, без нещо да е дало на късо.
Благодаря!
Jacomo - специалист
Защото има прекъснат кабел/връзка по трасето и от съседен кабел се индуцира ток, който е достатъчен да се отчете потенциална разлика от 40V между клемите на контакта.
Andri01 - майстор
Включи една крушка с нажежаема жичка и ще виж дали ще свети!?
ESPACE - майстор
Разбира се че няма да светне. Изключи и включи ДТЗ и съответния предпазител. Ако не се оправи търси човек.
torbalan - Дървен философ
Ако не смееш да пипаш в таблото - търси електротехник.
Трябва да се мери след бушона в таблото. Ако там е ОК.
Трябва да се разглоби контакта и да се мери директно на кабела. Ако там няма напрежение - кофти. Някъде е прекъснат кабела.
Avas_co - майстор
Залагам на най-лошото, прекъснат кабел.
Не че това, за което намеква ESPACE не е вариант. Достатъчно пъти съм виждал АП, което уж е вдигнато, ама ...

Тема "Проблем с ел.контакт - спря да работи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: