Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vassil Leonberger - помощник
Преместихме един гардероб и се откри демонтиран контакт, искам да монтирам там контакт, но се оказа че там няма фаза. Имам уред за търсене на напрежение и метали и започнах да търся накъде отива мостовия кабел. Така открих една зона по една от стените, където на около 2 кв. метра датчикът дава, че има напрежение.

https://youtube.com/shorts/QgMSJMiJpf0

Четох няколко теми, имам мултицет и фазомер, дори опитах да измеря напрежението между стената и нулата на един контакт, но неуспешно. Може ли някой да ме въведе в търсене на утечката, принципно резбира се, приемам и линк към теми, където е описано как се процедира.

Ел. инсталацията е правена от мен преди повече от 40 години, двужилна, над нас преди 10 години имаше теч от мивка и то точно над стаята за която става дума.

Приятен ден на всички.
Последна промяна от Vassil Leonberger на вт сеп 03, 2024 5:21 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Абе човеко, не видиш ли, че там имаш ключ за лампа и контакт?
вт сеп 03, 2024 5:08 pmiliya_i написа:
Абе човеко, не видиш ли, че там имаш ключ за лампа и контакт?
Да, където има контакт или ключ за осветление само по линията на захранващ кабел се задейства датчика, а при мен дори където под мазилката няма никакви кабели си свети!

Ще ти кача друго клипче! Току що го снимах, още пари:

https://youtube.com/shorts/aW1Lu43jRQw?feature=share

Това е от другата страна на стената, която е половин тухла, тоест 15 см с мазилката. Контакти или ключове наблизо няма.
hidrazin - майстор
вт сеп 03, 2024 4:56 pmVassil Leonberger написа:
Преместихме един гардероб и се откри демонтиран контакт...
Я дай снимка на тоя демонтиран контакт и стената над него.
:partyman:
вт сеп 03, 2024 8:07 pmhidrazin написа:
вт сеп 03, 2024 4:56 pmVassil Leonberger написа:
Преместихме един гардероб и се откри демонтиран контакт...
Я дай снимка на тоя демонтиран контакт и стената над него.
https://prikachi.net/image/20240904-110928.DayFa

https://prikachi.net/image/20240904-110942.Da4p0
DMN - майстор
Като свалиш главния предпазител или тоя на съответния кръг, проблемът изчезва, нали?
При мен също има такъв участък. Преди сигурно повече от 20г. се наложи да изместя/удължа мястото на един контакт. На кофти място е мястото в момента :-D , но и при мен там сега имам подобен периметър от двете страни на стената, в който ми святка безконтактния фазомер, айде фазоуказетел да бъде. Явно съм го позамазал с нещо мястото на удължението. Събудихте обаче любопитството ми и :? ...ама трябва да поизкъртя, че да разбера какви съм ги сътворил преди толкова време, ама сега няма да стане :-D . Така че, според мен там някъде ти е проблема - около тоя контакт - вероятно скрит допир на открита фазова част от проводник до мазилка, може би съчетано с влага или нещо друго.
ср сеп 04, 2024 11:41 amDMN написа:
Като свалиш главния предпазител или тоя на съответния кръг, проблемът изчезва, нали?
Точно така е, като изключа предпазителя на тази стая напрежението изчезва, което ми говори, че не идва от долния или горния етаж.

Исках някакви основни насоки, но явно ще трябва да се оправям сам.

Мисля да почна от този контакт, да му намеря разпределителната кутия, забравил съм къде стои, като ще използвам функцията търсене на метал. Ще я отворя и ще почна прозвъняване, за да видя защо не отива фазата там. Близко до акъла е може би, че щом не отива до контакта се губи по пътя към него.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет сеп 05, 2024 12:49 amVassil Leonberger написа:
...
да му намеря разпределителната кутия, забравил съм къде стои, като ще използвам функцията търсене на метал...
Би трябвало да е вертикално, на 30см под тавана. Приблизително. С почукване с дръжката на отверката се открива
kozl - майстор
Какъв клас е детектора на клиповете?
Аз ползвам Бош - детектор за метал, напрежение и дървени летви под гипсокартон.
С този уред съм се натъквал на много такива участъци - да индикира напрежение без наличие на кабел в близост. :?

В тухлени стени повече се доверявам на металотърсача.
В стоманобетонови стени и тавани :rolleyes: индикира армировката, а тя е навсякъде.

Имам и други уреди за откриване на напрежение. Всички се шашкат, когато има плочки.
hidrazin - майстор
чет сеп 05, 2024 12:49 amVassil Leonberger написа:
Мисля да почна от този контакт, да му намеря разпределителната кутия, забравил съм къде стои, ...
Ми аз за това ти исках снимка - за да видя дали има и дали се вижда кутията.
Ама ти си я скрил. Ето защо кутиите се оставят видими. Търси сега...
Точно от там трябва да започнеш - да откриеш кутията към която е свързан тоя контакт.
Ако въобще има кутия де...

Тема "Утечка на ток по една стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: