• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kristov88 - специалист
Здравейте, перката на вентилатора на фурната ми е изгнила и се откачи , взел съм нова обаче не мога да развия гайката на оста , дайте идеи как да я развия без да съсипя вентилатора . Също при напъни да сваля гайката ,малко изкривих малката перка , която е отзад , но не стърже никъде , дали ще прецака лагерите ако върти леко накриво ? :)

Прикачен файл

20240915_144900.jpg

Прикачен файл

20240915_145223.jpg
gogo7777 - майстор
Съдейки по перката, резбата на гайката е лява. Виждам и някакви заварки по гайката :?
Kristov88 - специалист
нед сеп 15, 2024 3:16 pmgogo7777 написа:
Съдейки по перката, резбата на гайката е лява. Виждам и някакви заварки по гайката :?
Това не са заварки, ами леко с клещи нараних , оста . : Въпроса е как да законтря оста ..partyman:
gogo7777 - майстор
От другата страна на оста какво е?
Kristov88 - специалист
нед сеп 15, 2024 3:36 pmgogo7777 написа:
От другата страна на оста какво е?

Прикачен файл

20240915_153923.jpg
Kristov88 - специалист
Колега реших проблема с едно менгеме на заем . Мерси че ми отговори , а с какво да го гресирам,така и така е свален?
ESPACE - майстор
По-добре с нищо, не го пипай.
hidrazin - майстор
нед сеп 15, 2024 4:26 pmKristov88 написа:
с какво да го гресирам,така и така е свален?
Сега му е времето да го смажеш но не с грес.
Ясно се вижда че лагерите са втулки от синтерован бронз - представи си го като гъба която попива масло.
И е точно така. Покрай него има кече с масло което служи като резервоар и напоява втулката с масло.
Щом перката е успяла да изгние, то вероятно и в кечетата не е останало кой-знае колко масло за толкова години.
Ако не го смажеш сега, вероятно скоро ще има тема "Защо вентилатора ми спря и се опече."
За целта моторчето се разглобява, оста и втулките се измиват с разтворител за да се махне натрупаната мазнина и клей.
Кечетата (до които има достъп само след разглобяване, от вътрешната страна) се напояват с масло.
Малко масло, колкото успеят да поемат и ДВЕТЕ кечета - предното и задното.

Прикачен файл:
Синтерован бронз.jpg

Ама ако вече си я сглобил и както посъветва ESPACE може въобще нищо да не правиш.
Все пак един нов вентилатор струва 30-тина кинта.
Пък и ти вече си задобрял с разглобяването и ще си го смениш сам и бързо.
:partyman:
Kristov88 - специалист
нед сеп 15, 2024 9:00 pmhidrazin написа:
нед сеп 15, 2024 4:26 pmKristov88 написа:
с какво да го гресирам,така и така е свален?
Сега му е времето да го смажеш но не с грес.
Ясно се вижда че лагерите са втулки от синтерован бронз - представи си го като гъба която попива масло.
И е точно така. Покрай него има кече с масло което служи като резервоар и напоява втулката с масло.
Щом перката е успяла да изгние, то вероятно и в кечетата не е останало кой-знае колко масло за толкова години.
Ако не го смажеш сега, вероятно скоро ще има тема "Защо вентилатора ми спря и се опече."
За целта моторчето се разглобява, оста и втулките се измиват с разтворител за да се махне натрупаната мазнина и клей.
Кечетата (до които има достъп само след разглобяване, от вътрешната страна) се напояват с масло.
Малко масло, колкото успеят да поемат и ДВЕТЕ кечета - предното и задното.

Синтерован бронз.jpg

Ама ако вече си я сглобил и както посъветва ESPACE може въобще нищо да не правиш.
Все пак един нов вентилатор струва 30-тина кинта.
Пък и ти вече си задобрял с разглобяването и ще си го смениш сам и бързо.
:partyman:
Мерси,за подробната информация, а какво масло да използвам ? Имам обикновено наливно масло, което ползвам за веригата на моторния трион, ще свърши ли работа ? :)
Николов Н. - специалист
Не става. Трабва ти хидравлично,часовникарско или масло за шевни машини. Т.Е. - маслото трябва да е с нисък вискозитет.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилатор на фурна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: