• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nnikbg - специалист
Апартамент ново строителство.
Бойлера се управлява през ключ пред банята, ключа прилича на обикновен за осветление. В него влиза трипроводен кабел , кафяв син и жълт /зелен.
Като щракам ключа се задейства реле поставено в апартаментното табло.
До тук добре и всичко работи.
Идеята ми беше да сложа таймер по схемата
Прикачен файл:
timer.jpg
зада може при необходимост бойлера да се включва независимо от таймера. Демек таймера е паралелно на ключа.
При включен ключ през ключа се подава фаза на релето и бойлера се задейства да ама когато е изключен на релето отива НУЛА и ако таймера сработи става едно хубаво късо.
къде бъркам ...
iliya_i - майстор
съб сеп 21, 2024 9:33 pmnnikbg написа:
При включен ключ през ключа се подава фаза на релето и бойлера се задейства да ама когато е изключен на релето отива НУЛА и ако таймера сработи става едно хубаво късо.
къде бъркам ...
Това дето му викаш НУЛА, нула ли е, или нещо различно от фаза, на което фазомер не свети?

Жокер: пробна лампа свети между фаза и нула.
Фаза в таблото - бол клеми на бушони.
Сега остана да се установи НУЛА-та нула ли е.
MamaMy - майстор
След такъв въпрос не трябва да се отговаря. Нямаш достатъчно ценз за да пипаш по инсталацията :wallbash: . Викни някой който има! Поне да е действащ електротехник.
Lutchezar - майстор
Неправилно свързан таймер.
Неправилно избран таймер, според документацията този е за осветление, индуктивен товар до 1500 вата.
Справка: https://www.aliontimer.com/wp-content/u ... ersion.pdf
ESPACE - майстор
Бойлера се управлява през ключ пред банята, ключа прилича на обикновен за осветление. В него влиза трипроводен кабел , кафяв син и жълт /зелен.
Идеята ми беше да сложа таймер по схемата timer.jpg
зада може при необходимост бойлера да се включва независимо от таймера. Демек таймера е паралелно на ключа.
къде бъркам ...
Ами остава да разбереш защо в този ключ влиза трипроводен кабел, и дали той при изключено положение подава тази нула към таймера. Голям майтап ако наистина така са го вързали. Разкарваш нулата от ключа.
nnikbg - специалист
съб сеп 21, 2024 9:44 pmiliya_i написа:
къде бъркам ...
Това дето му викаш НУЛА, нула ли е, или нещо различно от фаза, на което фазомер не свети?

Жокер: пробна лампа свети между фаза и нула.
Фаза в таблото - бол клеми на бушони.
Сега остана да се установи НУЛА-та нула ли е.
Нула е със сигурност
nnikbg - специалист
нед сеп 22, 2024 1:59 amLutchezar написа:
Неправилно свързан таймер.
Неправилно избран таймер, според документацията този е за осветление, индуктивен товар до 1500 вата.
Справка: https://www.aliontimer.com/wp-content/u ... ersion.pdf
Таймера ще управлява релето така, че не виждам проблем.
В другата ми къща съм с два такива вече трета година.
В конкретния случай в шах ме хвърля ключа който са сложили и окабеляването към него.
nnikbg - специалист
нед сеп 22, 2024 6:05 amESPACE написа:
Идеята ми беше да сложа таймер по схемата timer.jpg
къде бъркам ...
Ами остава да разбереш защо в този ключ влиза трипроводен кабел, и дали той при изключено положение подава тази нула към таймера. Голям майтап ако наистина така са го вързали. Разкарваш нулата от ключа.
Да, това искам да разбера. Дали е нормална практика да се управлява бойлер по този начин.
Навсякъде виждам, че се поставят бойлерни ключове.
Тук са сложили обикновен ключ и реле.
kozl - майстор
Аз бих изкарал мин. трижилен кабел до конзола за ключ с идея за смарт ключ.
Фаза и нула + поне 1 проводник до таблото с релето.
А защо ключа за осветление, вероятно девиаторен е свързан да превключва фаза или нула към релето :?
nnikbg - специалист
нед сеп 22, 2024 8:54 amkozl написа:
Аз бих изкарал мин. трижилен кабел до конзола за ключ с идея за смарт ключ.
Фаза и нула + поне 1 проводник до таблото с релето.
А защо ключа за осветление, вероятно девиаторен е свързан да превключва фаза или нула към релето :?
това е идея :partyman:
вместо таймер да бодна един смарт ключ.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер през ключ пред банята и реле в таблото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: