• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
вт окт 01, 2024 4:49 pmgogo7777 написа:
Колко всъщност волта са реално тия 20kV? Мерил ли си ги?
Е ами колко да са бре? Около 20 000 волта.
То затова на малките трафове има ръчен превключвател на напрежението с няколко степени.
Ето ти две снимки на табелки от трафове. С червено съм оградил степените на регулатора.
Малкия е само с 4 степени а по-големия с 5 степени - написани са и напреженията.
Демек стандартно поемат до +/- 1000V
Примерно ако малкия траф е оставен на степен 2 и на високата страна напрежението е 19 000 волта, то у вас ще имаш 220V
И обратно - ако се покачи до 21 000 волта, то в контакта ще имаш малко над 240V :-D

Прикачен файл:
Трафо 1.jpg
Прикачен файл:
Трафо 2.jpg

:partyman:
gogo7777 - майстор
Ами тогава не виждам нищо претиснително в "казуса" на темата.
hidrazin - майстор
вт окт 01, 2024 7:41 pmgogo7777 написа:
Ами тогава не виждам нищо претиснително в "казуса" на темата.
Що?
gogo7777 - майстор
съб сеп 28, 2024 10:07 pmКери написа:
Проблема е, че две от фазите са 235V, а една е 255V.
Какъв е проблема?

Тая фаза 255 волта ще клекне при натоварване.
DMN - майстор
Информацията ми е оскъдна.
Мачтов трансформатор вероятно 20/04 между 100...250KVA. Захранва къща и разни ново строящи се складове.
Смятам, че не е натоварен повече от 1...3KW, но товарът е асиметричен. Пералня, сушилня, бойлер...лампи, хладилник.
Доколкото знам няма друг товар.
Местния енерго гуро веднага е отсякъл, че трафа е повреден - без да мери освен с мултицет.
Бих се съгласил, но веднъж бях там и ми направи впечатление, че в старо табло от соца, което е в сградата - нулата и земното са разделени. Нямам идея защо, но не съм виждал подобно нещо преди. Та въпросът е може ли звездният център да не е заземен - умишлено или случайно?
Човек там уж е измерил, че между нулата и земното в таблото на сградата няма пад на напрежението по-голям от 1 волт.
Как седи обаче въпросът при трафа - нямам идея.
Как мога да проверя ако се завлека на място (450км път)
Все пак не ми се ще с лека ръка да се купи и смени трансформатор и да се окаже нещо друго.
Под трафа има табло вероятно за мерене с електромер и токови трансформатори до което нямаме естествено достъп.
Главния прекъсвач е триполюсен предпазител 125А.
То обикновено като се закучат нещата в една тема и тя започне да става много страници, не е зле човек да се върне в условието на задачата.
Не искам да се бъркам в темата(не ми е работа), но...тия 20кV едва ли са на линия само за въпросния трансформатор. Трябва да се провери и някой друг на тази линия - 20кV, както съветва и Krass .
Авторът е много недоверчив към местния ел-гуру, който си е казал думата, а пък с лека ръка вече е купен друг траф...
Хем нямаме доверие, хем не можем сами да се справим, и питаме не къде, а във форум "Направи сам". :?
За мен цялата работа си е...несериозна работа за сериозни неща.
Сори за намесата ми.
Последна промяна от DMN на вт окт 01, 2024 8:37 pm, променено общо 1 път.
Avas_co - майстор
вт окт 01, 2024 5:23 pmhidrazin написа:
Аз помня. Ти не. Оставаш си лъжец.
Видимо, от собствените ти писания, хич не помниш как си лъгал, като руснак.
hidrazin - майстор
вт окт 01, 2024 8:37 pmAvas_co написа:
ЦЪК
Avas_co - майстор
вт окт 01, 2024 9:03 pmhidrazin написа:
вт окт 01, 2024 8:37 pmAvas_co написа:
ЦЪК
Цък-мък, сори бате, ама няма нормален човек, който да разбере, какво ти е в алкохолизираната глава.
Кери - напреднал
вт окт 01, 2024 8:32 pmDMN написа:
Информацията ми е оскъдна.
Мачтов трансформатор вероятно 20/04 между 100...250KVA. Захранва къща и разни ново строящи се складове.
Смятам, че не е натоварен повече от 1...3KW, но товарът е асиметричен. Пералня, сушилня, бойлер...лампи, хладилник.
Доколкото знам няма друг товар.
Местния енерго гуро веднага е отсякъл, че трафа е повреден - без да мери освен с мултицет.
Бих се съгласил, но веднъж бях там и ми направи впечатление, че в старо табло от соца, което е в сградата - нулата и земното са разделени. Нямам идея защо, но не съм виждал подобно нещо преди. Та въпросът е може ли звездният център да не е заземен - умишлено или случайно?
Човек там уж е измерил, че между нулата и земното в таблото на сградата няма пад на напрежението по-голям от 1 волт.
Как седи обаче въпросът при трафа - нямам идея.
Как мога да проверя ако се завлека на място (450км път)
Все пак не ми се ще с лека ръка да се купи и смени трансформатор и да се окаже нещо друго.
Под трафа има табло вероятно за мерене с електромер и токови трансформатори до което нямаме естествено достъп.
Главния прекъсвач е триполюсен предпазител 125А.
То обикновено като се закучат нещата в една тема и тя започне да става много страници, не е зле човек да се върне в условието на задачата.
Не искам да се бъркам в темата(не ми е работа), но...тия 20кV едва ли са на линия само за въпросния трансформатор. Трябва да се провери и някой друг на тази линия - 20кV, както съветва и Krass .
Авторът е много недоверчив към местния ел-гуру, който си е казал думата, а пък с лека ръка вече е купен друг траф...
Хем нямаме доверие, хем не можем сами да се справим, и питаме не къде, а във форум "Направи сам". :?
За мен цялата работа си е...несериозна работа за сериозни неща.
Сори за намесата ми.
Сигурно си прав ...несериозна работа.
Подскажи къде мога да попитам, че аз се сетих само за тук?
Идеята беше ако някой с опит се е сблъсквал с това да подскаже.
Сетихме се за местния и той ми се видя несериозен, сетихме се и за фирма за ремонт, но тя поиска трафа при нея.
Просто си помислих за подсказка - примерно проверете да не се е счупил превключвателя и да е преместил само 2 намотки, а третата да останала на друга степен примерно ако е възможно. Или друга идея...а то кавга стана.
hidrazin - майстор
вт окт 01, 2024 9:20 pmAvas_co написа:
Цък-мък, сори бате, ама няма нормален човек, който да разбере, какво ти е в алкохолизираната глава.
ЦЪК
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Казус със силов трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: