Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
barbun - напреднал
Здравейте колеги,
Моля да ми помогнете за избор на електрожен. Видях няколко теми по въпроса но от преди доста години и не са актуални. Целта ми е да си купя нещо за домашно ползване, а и знаете как стои въпроса с парите. Не мога да си позволя инверторен. Не ми харесва което предлагат по магазините, защото долколкото разбрах са с алуминиеви проводници или шини и изключвали много бързо. Дори след първия електрод. Предложиха ми руски "Универсал", с 40,60,80 и 125 ампера, уж нов, за 150 лв. Не съм го виждал, а и не знам този ампераж дали не е малък, за електроди до 4 мм. Може да се наложи някога да ползвам и такива, макар че в повечето случаи ше са по малки. Ако знаете някой да предлага ръчно изработени, медни, нека драсне някой ред. Става въпрос за около Бургас. Може и да е фабричен. Благодаря ви.
gogo7777 - майстор
Ако не те притеснява теглото и това, че ще заваряваш само с рутилови (но не всички) електроди, то за тия пари и по-малко ще си намериш електрожен Кракра втора употреба.
idunno - специалист
Аз се чудя каква е тая мания да се купуват евтини електрожени.Не е до парите- всеки втори се мота с Айфон в ръка.Заваряването не е, като лепенето на ППР примерно, много електроди трябва да изгори човек, за да се научи.
150 лв. за руски електрожен , те китайските са по 500 лв...
alsted - майстор
Аз лично не разбрах какво искаш да кажеш :? 150 не са като 500 при положение "за собствени нужди" и "начинаещ". Аз съм с як "трансформатор" тип "направи сам", с годините съм се усъвършенствал доволно за собствени нужди и никак не ме влечат съвременните "класни" изпълнения (макар и евтини ... китайчета). Дай по-обстойно (конкретно) ако обичаш.
torbalan - Дървен философ
barbun, имам няколко въпроса...

1. Кога ще ползваш 4мм електрод?
2. Колко пари смяташ, че ще похарчиш за електрожен, който все пак ще работи???

Ако искаш да минеш по най-тънката лайсна - купувай нещо трансформаторно с алуминиеви намотки и го ползвай само някъде по средата на възможностите му...

По-смисления за мен вариант е да се купи инвертор от читав магазин с гаранция (тук конкретно имам предвид Драгозов), който да е съобразен с финансовите ти възможности.

Имай предвид, че за в къщи по-често се налага да се заварява с тънки електроди, отколкото с дебели. Аз имам една кутия 3.2, дето винаги ги прескачам и ходя до магазина за 2, че и за по-тънки...
alsted - майстор
barbun написа:
не знам този ампераж дали не е малък, за електроди до 4 мм. Може да се наложи някога да ползвам и такива
Това не го бях огледал. То този ампераж ще е малък за такива електртроди, но смея да ти гарантирам, че няма да ти се налага да ползваш такива за битови нужди - 2,5 най-много 3мм. Лично мнение от лична практика.
stivemaster - майстор
Вземай го този за 150 лв, какъвто и да е щом е фабричен сигурно струва повече. За използването на електроди 4мм доколкото разбирам не си заварчик, в такъв случай НЯМА приложение при теб, което ще налага такъв електрод .Аз самия в цех за метални изделия харча рядко 4мм ,защото е специфична необходимостта от тях (трябва да не става с СО2) или да е дебел материал който няма да прегрее - над 10+10 с катет над 7мм.
teon - специалист
gogo7777 написа:
за тия пари и по-малко ще си намериш електрожен Кракра втора употреба.
+1
alsted - майстор
На Кракрата изолацията не беше ли лакова :? На този руски макар и с алуминиев проводник каква ли е изолацията?

Тема "Помощ за избор на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: