Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Shift - специалист
Здравейте!
Първо да уточня, че съм икономист и боравенето с тока ми е само "по логика" :rolleyes:
Та закупих датчик за движение с идеята да светва един 100 ватов лед прожектор. Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
В резултат на прожектора постоянно блещукат половината диоди и той не светва никога, независимо от настройките на датчика.
Пробвах да изчакам минута и да дам времето на min , а луксовета на max както е препоръката,но отново нищо.
Аз ли бъркам някъде или датчика може да е скапан?

Прикачен файл

20250105_120634.jpg

Прикачен файл

20250105_120641.jpg

Прикачен файл

20250105_120608.jpg
nikkk - специалист
Свържете фазата от таблото към кафевия кабел на датчика, нулата от таблото към синия кабел на датчика, а осветителното тяло към червения и син кабел. Ако осветителното тяло има маркировка L и N, свържете L към червения кабел и N към синия.

PIR-овете прекъсват фазата, не нулата.

ПС едит: след като се включи захранването на датчика, лампата свети за няколко секунди. Това може да се използва за проверка на свързването.
Последна промяна от nikkk на нед яну 05, 2025 3:38 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 3:28 pmShift написа:
Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
...
Аз ли бъркам някъде...?
Ти бъркаш. Към кафявата на датчика се свързва фазата.
От червената на датчика фазата излиза и отива към ламБата.
Синята (нулата) е обща. Влиза в синия на датчика и пак от там заминава за ламБата.
Така е и на схемата...
:partyman:
Shift - специалист
Много благодаря и на двамата!
Ще го направя при първа възможност.
Знаех си че бъркам като си мисля, че се прекъсва нулата, но не ми дойде на акъла че червената пуска фаза. То всъщност нужно ли е 0та на ЛЕД-а да минава през датчика или може направо от таблото да идва?
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 3:41 pmShift написа:
То всъщност нужно ли е 0та на ЛЕД-а да минава през датчика ...
Да. Иначе датчика няма да работи. Какво ще го захранва?
:partyman:
Shift - специалист
Отново благодаря! Всичко тръгна /светна/ и работи както трябва. :prayer:
Поздрави!
kozl - майстор
нед яну 05, 2025 3:28 pmShift написа:
Здравейте!
Първо да уточня, че съм икономист и боравенето с тока ми е само "по логика" :rolleyes:
Та закупих датчик за движение с идеята да светва един 100 ватов лед прожектор. Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
В резултат на прожектора постоянно блещукат половината диоди и той не светва никога, независимо от настройките на датчика.
Пробвах да изчакам минута и да дам времето на min , а луксовета на max както е препоръката,но отново нищо.
Аз ли бъркам някъде или датчика може да е скапан?
Да потвърждавам, че си икономист и си икономисал упътването, където е схемата с цветови обозначения :-D
Тази схема е за производителите как да нанижат лустерклемата.

Изображение

По принцип нулата е обща в схемата и не се комутира и е заложена в средата на лустерклемата. Та както и да се завърти клемата нулата ще е в средата.
Обаче като изпадне лустерклемата и вход и изход за фаза могат да бъдат не по схемата, а в зависимост 50 на 50% от това как ще се нахлузи лустерклемата #-o

Схема, напечатана на хартия, към упътването е важна за монтажа и вероятно се е затрила с упътването към PIR-а :?

Тема "Датчик за движение-къде бъркам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: