• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
чет яну 09, 2025 2:15 amMamaMy написа:
ср яну 08, 2025 10:12 amkozl написа:
Ако има гаранционен проблем обаче, не са 3 дни а ..... е не изтърпях да дочакам колко щяха да са :-D
Тези покрай теб щяха да са още по-нетърпеливи. Особено ако са с добро обоняние. :rolleyes:
Аз лично ползвам предимно за къпане топла вода от ТЕЦ. Само когато ТЕЦ-а не осигурява, превключвам на бойлер.
Бойлера ми е SANG и не е неръждаем и вече мина 20 г, повечето в дежурство :-D
Цитата дето си ползвал се отнася за бойлера на тъщата, но пък е актуален относно миризмите при новото строителство с ТЕЦ, където по проект бойлери не са предвидени #-o

А м-у другото ползваме топла вода от ТЕЦ, но вече се къпем като с бойлер, оти сгреването на водата от ТЕЦ-а стана по 18+ лева за кубик :shock:
Та замислям се дали да не минавам за постоянно на бойлер :?
Така поне аз шъ кръцна кранчето на крадливите комшии. :xplode:
Последна промяна от kozl на чет яну 09, 2025 12:55 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет яну 09, 2025 9:15 amkozl написа:
...но вече се къпем като с бойлер, оти сгреването на водата от ТЕЦ-а стана по 18+ лева за кубик
:shock: Излиза почти колкото на ток и дневна тарифа.
Ако го топлиш на нощна отива към на половина от тая цена.
:partyman:
С 80л бойлер трудна работа да се вмести само в нощната тарифа.
От колко време препоръчвам завишаване на обемите, та дори за електрически се оказва валидно.
Плюсът на топла вода от Топлофикация си остава очевиден.
kozl - майстор
В предния пост съм согрешил, та го поправих. Бойлерът ни все още е SANG.
Мястото за бойлер може да поеме бойлер до 100 л. Под бойлера е пералнята с горно зареждане.
Нощната тарифа отдавна не я дебнем. Сега основно миялна, пералня както се случи във времето.
Ако минем към постоянна употреба на бойлер. Първо мисля да сменя SANG-а с неръждаем едломски, а после може да мисля за таймер и нощна тарифа :roll:
Оня, къде го купих преди 18г., си беше с таймер.
Отдавна Елдом имат модели с електронно управление.
chapara - майстор
От две години съм минал на бойлер, 50л. бързозагряващ, достатъчен ни е. Последно не съм правил дребнави сметки, бойлера се изключва само когато ни няма за дни, а и ако се сетим да го изключим. Първоначално ми паднаха 65лв.подгряване и 3 - 4куб.вода. За сметка на това ми се качи сметката за ток с около 10 - 15лв. Най вероятно голямото подгряване идва от сметката на циркулацията на вода, при все че в сградата сме само осем апартамента. Падането на кубиците пък идва от разликата в температурата на подадена ТЕЦова вода и бойлерната, + самоограничението.
За другата зима май ще се разделим и с ТЕЦовото отопление, ако може да се нарече вече отопление. За протокола, ТЕЦ - Софоя.
brum - майстор
За тия или нищо, или лошо. Още помня първите ми месеци вземане-даване с тях. Нова сграда, първи се нанесох. В нашият вход 8 етажа по 4 апартамента. И аз с мисълта парното е евтино съм набичил радиаторите. И като си видях сметката ми се ревеше...

После рязко минах на климатици :) .
шоп - майстор
Ползвам електронни програмируеми таймери 30А за около 25 лв с цел затопляне на вода с нощна тарифа.
С тези фотоволтаици обаче скоро очаквам евтиният ток да бъде денем.
DMN - майстор
шоп написа:
С тези фотоволтаици обаче скоро очаквам евтиният ток да бъде денем.
Може би ще е по-правилно да се каже не "евтиният ток", а "по-малко скъпият" :-D .
Ще му намерят "колая" и на него - да не бъде евтин.
:partyman:
kozl - майстор
Може би....
Всичко е относително :?
Защото и времето и мястото са относителни :roll:

Аз пък имам 19 годишна статистика за усреднена годишна цена за подгряване на 1 м3 по калкулации на годишни изравнителни сметки изготвяни от топлинните счетоводители.
По интересното е като я публикувам частично, как относителното може да преобърне тенденцията.
В общи линии на реда за цената на подгрята вода от 0 до 19 позиция, тенденцията е в увеличаване на цифрите :-D
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Проблем с нов бойлер Елдом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: