• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
Най-много да сменят термометъра с друг, дето да показва повече.
Ама това няма да помогне на къпането.
zz_stefanov - майстор
Аз разбрах, че бойлера няма мъртъв обем, тръбичката е здрава. Остава да има по голям дебит по линията на топлата вода след смяната на бойлера. За тази субективно усетена разлика причината може да е самият бойлер или новия възвратен клапан.

Опитайте с по слаба струя и после с нова слушалка. На предната ми 'икономична слушалка' на входа имаше бленда ограничаваща дебита.
ESPACE - майстор
Може стария да е загрявал до 80гр., а новия до 65.
kozl - майстор
нед яну 05, 2025 3:38 pmsvetla_nka8305 написа:
Здравейте! Купихме нов вертикален бойлер на Елдом. Понеже сме на квартира решихме да купим по евтин на марката за 330 лв. Монтира ни го специалист, не сме ние. После викнахме човек, който да оправи водата, смени някои неща и така. На максимално завъртяно копчето бойлера изключва за 1 ч. и 50 Мин. Водата свършва много бързо, никакъв шанс да се изкъпят двама човека. Индикатора за топлата вода е с точки. Стрелката стига между втората и третата точка, тоест дори не стига средата на червеното. Това нормално ли е или да търся техник?
М-м-м.
А защо сменихте бойлера?
И какво и оправяха на водата и кои неща смени човека?

Загадката около новия бойлер мое би ще се разкрие с отговори по втория въпрос :?
DMN - майстор
iliya_i написа:
Най-много да сменят термометъра с друг, дето да показва повече.
И пак не е сигурно, че ще показва по-различно от стария.
Имам някакви остатъчни спомени, че на моя бойлер Елдом(на 15г.) преди много време вадих този термометър и май имаше непочистена пяна, която пречеше за директния контакт на капсулата на "термометъра" с водосъдържателя, което може да го има и в този случай на автора, и затова да показва "по-ниско" :? .
Сега го извадих пак - завърта се наляво при ъгъл около 45 градуса и се издърпва.
За това става дума - в дъното на отвора(сега е почистено):
Прикачен файл:
1736142674055.jpg
1736142674055.jpg (50.46 KиБ) Видяна 380 пъти

Това е "термометъра" и капсулата отзад, която пружинира и трябва да опре в дъното, и ако там не е почистена пяната...
Прикачен файл:
1736142791981.jpg
1736142791981.jpg (29.12 KиБ) Видяна 380 пъти

Тук потопих капсулата на "термометъра" до половината в гореща вода 60 градуса.
Махнал съм стъкълцето, щото се изпоти :-D . Термометърът на "hold" и изваждане от водата за снимка:
Прикачен файл:
1736142740652.jpg
1736142740652.jpg (40.31 KиБ) Видяна 380 пъти

Едва ли "термометърът" на автора ще е с по-различно у-во от този, като гледам, може би само на външен вид ще е разликата.

kozl написа:

М-м-м.
А защо сменихте бойлера?

Аз останах с впечатление, че авторката е живяла преди на друго място и там е бил старият бойлер, когато им е стигала водата, а сега е на квартира с нов бойлер :?
MamaMy - майстор
Благодаря на колегата DMN, че визуализира думите ми viewtopic.php?p=1186820#p1186820 .
Аз разбрах, че е имало друг бойлер който е загрявал повече. Да така е. Старите бойлери загряваха до 82-85 градуса. От доста години промениха температурата на терморегулаторите макс до 70 градуса. Даже и на тези които са резервна част за старите бойлери. По тази причина доста хора след смяна на терморегулатор си смениха и бойлерите защото си мислеха, че са повредени.
aleksnp - специалист
Все още има терморегулатори до 90 гр. - https://apogee99.com/termoregulator-za- ... 0os/p/5810
пон яну 06, 2025 11:29 amaleksnp написа:
Все още има терморегулатори до 90 гр. - https://apogee99.com/termoregulator-za- ... 0os/p/5810
Терморегулатори всякакви.
Този бойлер е нов. Неговият, заводски терморегулатор, е настроен на максимални 70+-5 градуса.
Не случайно назад е писано 65.
Полека-лека се стига до извод, че бойлера си е у ред.
MamaMy - майстор
пон яну 06, 2025 11:29 amaleksnp написа:
Не вярвай на надписи. Проверката показа друго, а надписа ЖЕНИ е просто тоалетна :lol:
aleksnp - специалист
Добре. Тогава стар предпазител 63А от преди двайсет години, с какъв да го заместя сега? С 80А или със 100А? Или пък с 35А? Може би проверка в лаборатория.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Проблем с нов бойлер Елдом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: