Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Globe - специалист
Че те си го продават.. как да не го продават? Даже много добре .. Като искаш повече ,а "не може" ти казват ,че за твоя сметка се прави траф и готово.. :) Или иначе казано разликата в мощността е за твоя сметка ,ако мрежата не позволява.. Било то кабели ,траф, табла.. и каквото не им хареса :)
hidrazin - майстор
чет яну 30, 2025 1:16 pmGlobe написа:
Повечето по-стари ,а и не чак толкова стари къщи са с някакви смотани партиди от едно време.. ,но с голям предпазител.. Например: След като споделих моя казус с баща ми го накарах да загледа най-долу във фактурата какво пише ( големина на партидата) и се оказа че родната ни къща на 3 етажа е с 5 киловата партида.... ?!?!
Извинявам се ама с баща ти най-вероятно сте гледали поредния грабеж и измама от страна на ЕРП-тата. :)
От време ОНО "партидите" са:
- До 6kW - 444 лева
- От 7kW до 15kW - 696 лева
- От 16kW до 50kW - 2 316 лева
Някъде 2004-та когато разграбиха(приватизираха) държавната НЕК и я продадоха без пари на ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН подписвахме нови договори с новите господари.
Много добре си спомням че тогава бях объркал и в полето "Предоставена мощност" (нещо което клиента трябва да заяви) вместо 12,5kW бях написал 15kW и трябваше да го коригирам.
Щото така минавах в горната партида до 50kW

Току що си погледнах последната фактура - "Предоставена мощност за обекта - 6 kW".
Демек са ми откраднали едни 6,5kW

Чл. 34. (1) Присъединената мощност определя минималните технически параметри, по които се проектират и изграждат съоръженията за присъединяване.
(2) Присъединената мощност се определя от съответния мрежови оператор в границите от 110 % до 130 % от предоставената мощност, осигурявайки резерв за увеличаване на предоставената мощност в бъдещ период.
И онези сметки по тогавашната и сегашната наредба си излизат много точно.
120% от 12,5kW са точно 15kW
А защо точно 120% ? Ми защото е по средата на законите граници от 110 до 130% :)
чет яну 30, 2025 6:51 pmGlobe написа:
Че ...
Че и аз да попитам. Отиваш преди 20 години да си заявиш и платиш партида за ток.
Решил си да платиш ония 696 лева за партида от 7 до 15kW за да имаш някаква прилична мощност.
Би ли написал не като мен 12,5kW а примерно 8kW при условие че цената е същата? :-D
Та и при вас така. Откраднали са ви предоставената мощност която някога сте платили.
Пък ако решат ще се къпеш на проточен бойлер ма некой друг път.
Евентуално с доплащане на едни 1620 лева + такса проучване И АКО решат че имат свободна мощност.
:partyman:
hidrazin - майстор
чет яну 30, 2025 4:14 pmmika написа:
И каква е ползата за продавачите на ток да не го продават?
Играта е друга. Не е проблема с продажбите а наличните мощности за присъединяване на нови потребители. :)
ЕРП-тата от едно време имат едни клаузи в договорите си където е написано какво е за тяхна сметка и какво минава за разход който си приспадат от данъците.
Те гледат всичко което трябва да е за тяхна сметка да го минат за разход който да си отчислят.
Погледни горния ми пост...
Нашия блок е около 120 апартамента и 24 гаража (навремето гаражите бяха с партида до 6kW).
Само от нашия блок намалявайки предоставената мощност с 6,5kW им остават "СВОБОДНИ" едни 120х6,5=780kW
Заедно с гаражите стават над 800kW мощност за ПРОДАВАНЕ.
Мощност която вече веднъж е платена.

Продават я на народилите се "инвеститори" дето застрояват градинките и между блоковите пространства.
Общо взето престъпления за които няма да има последствия. :evil:
:partyman:
valentino76bs - майстор
Бях го споменал някъде понеже скоро се занимавах с тея вампири.
Корекционния коефициент е вече 1,1 а не както досега 1,3
сиреч 12кw x 1.1 са 13,2 kw...
Пак наведени...
Niksan81 - помощник
Това ще го преживея, мен чак за силата не ми е толкова важно де се вика, просто искам да знам колко може да ми издържи кабелът, дали може като ги извикам на място, за което ще си платя, да видят кабела и да кажат...
brum - майстор
Е виж колко мм2 е тоя кабел. Ама жилото, не обвивката. Ако трябва свали капака на таблото. После по таблиците за допустим ток на кабели.

Тема "Пада централен бушон на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: