Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dare_Devil - помощник
Имам два въпроса за управление на осветление. На стълбището и площадката на втория етаж искам да свържа два отделни осветителни кръга - основно и спомагателно осветление. Идеята ми е основното осветление да се включва ръчно, а спомагателното - със сензори за движение. На етажната площадка има врати към 4 помещения - това значи, че мога да сложа 2 ключа (по един между всеки две врати), които да управляват основното осветление, и трети - на долния етаж, в началото на стълбището. Доколкото разбирам тази схема е възможно да се реализира с два девиаторни и един кръстат ключ. Има ли обаче вариант да вържа два кръстати и два девиаторни ключа, за да имам 4 точки за контрол на основното осветление?
Вторият въпрос е за управление на спомагателното осветление (което ще е от светодиодни ленти в декоративните лайсни на паркета) - искам то да се включва с излизане от стаите, като мисля в окачения таван над вратата на всяка от тях да сложа по един датчик от този тип. Тук въпросът е дали тези датчици могат да се свързват успоредно - т.е. който и от четирите да се задейства, да светне спомагателното осветление.
sts - специалист
Dare_Devil можете да свържите осветлението в посочената от Вас комбинация от ключове в следната
последователност - девиаторен ключ,кръстати ключове и завършва отново с девиаторен ключ.
На стълбището предпочитам осветлението да е с девиаторни ключове само за него.
Ако се търси някакво дизайнерско решение за осветлението на стълбите е съвсем друг въпрос.
Един датчик няма ли да може да задейства допълнителното осветлението от която и стая да се покажете.
Толкова ли е голяма тази етажна площадка,че трябва да монтирате датчици над всяка врата.
Dare_Devil - помощник
Стълбището е в един обем с горната площадка, това налага основното осветление да е общо. Към момента и аз мисля за този вариант - един девиаторен долу, кръстат ключ между първите две стаи и девиаторен между третата и четвъртата. Но ми се иска по възможност да има още един ключ между втората и третата стая, а не знам дали комбинацията девиаторен-кръстат-кръстат-девиаторен ще работи.
За датчиците - няма възможност един датчик да се разположи така, че да хваща и четирите врати.

Тема "PIR сензори и кръстосани ключове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: