Имам два въпроса за управление на осветление. На стълбището и площадката на втория етаж искам да свържа два отделни осветителни кръга - основно и спомагателно осветление. Идеята ми е основното осветление да се включва ръчно, а спомагателното - със сензори за движение. На етажната площадка има врати към 4 помещения - това значи, че мога да сложа 2 ключа (по един между всеки две врати), които да управляват основното осветление, и трети - на долния етаж, в началото на стълбището. Доколкото разбирам тази схема е възможно да се реализира с два девиаторни и един кръстат ключ. Има ли обаче вариант да вържа два кръстати и два девиаторни ключа, за да имам 4 точки за контрол на основното осветление?
Вторият въпрос е за управление на спомагателното осветление (което ще е от светодиодни ленти в декоративните лайсни на паркета) - искам то да се включва с излизане от стаите, като мисля в окачения таван над вратата на всяка от тях да сложа по един датчик от този тип. Тук въпросът е дали тези датчици могат да се свързват успоредно - т.е. който и от четирите да се задейства, да светне спомагателното осветление.
Вторият въпрос е за управление на спомагателното осветление (което ще е от светодиодни ленти в декоративните лайсни на паркета) - искам то да се включва с излизане от стаите, като мисля в окачения таван над вратата на всяка от тях да сложа по един датчик от този тип. Тук въпросът е дали тези датчици могат да се свързват успоредно - т.е. който и от четирите да се задейства, да светне спомагателното осветление.