• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dragozow - майстор
Болницата е обществено място и не е етажна собственост. При толкова трафик там е съвсем нормално да има видео наблюдение и вероятно това е указано с нужната информационна табела. Между другото при нас след контрол на достъпа и поставяне на камерите белите намаляха с 99%, давал съм и на полицията запис с протокол, но се оказа, няма какво да гледат и случката се е случила на друго място. Разбира се има и оплаквания, съсед каза, че вече не може да си бърка в носа в асансьора. Моят съвет е, направете го грамотно и както трябва.
stefanjor - специалист
Човека пита за разположение и връзване на камерите, а темата се обърба в чесане на клавиатури...
Каквато и логика да извадите всичко е описано в ЗЗЛД и Закона за етажната собственост.
Нета е пълен не само с истории как съсед се принудил да махне камера след сигнал, а и с протоколи от решения на съда.
Това са фактите.
Всеки поставил камери с идеята, че точно пък на него ли ще пуснат сигнал си поема сам риска защото освен премахване на незаконни камери има и глоби, които никак не са малки.
Както се казва " Секи сам си преценя" :partyman:
Та последно може ли камерите само по WiFi или ще трЕбе и кабел да се опъва? :cool:
Последна промяна от stefanjor на пон мар 17, 2025 11:42 am, променено общо 1 път.
пон мар 17, 2025 7:54 amНиколов Н. написа:
Преди малко гледах интервю с лекар от Пирогов за пострадалите в пожара. В момента на записа зад него минаха пове 10 човека към входа на болницата. Някои даже се обърнаха да го видят,но никой от тях на каза: " Абе защо ме заснемате?" При тези ТВ предавания на живо,дали слагат табела " Видеонаблюдение?" Някой ще каже,че може да заобиколиш и да не минеш пред камерата. А ако тесен тротоара или в случая е входа ва заведението? В автобусите има надпис за видеонаблюдение. Не вярвам някой да е възроптал и да бойкотира превоза.
https://maps.app.goo.gl/fgMgPSP31fnbko929
Сега е момента да се усмихнете, г-н НиколовЪ.
Изображение
lyubohar - майстор
Сравнението Ви изобщо не е меродавно!
Ако се замислите ще разберете защо!
Но ме съмнява.По нашите ширини всеки си прави каквото си иска,независимо от законите!
ZMeyGorianin - майстор
нед мар 16, 2025 11:08 amn_a написа:
нед мар 16, 2025 10:58 amdragozow написа:
Сега ако съседите ти на етажа нямат против, може да я сложиш без да питаш никой, но е незаконно.
Уф! Не е незаконно!
Прочети пак текста, ще разбереш, че си в правото да слагаш камера, и АКО някой има възражение, той, този с възражението, трябва да го направи писмено, по надлежния ред.
А пък, ако този с възражението ти счупи камеата... ех забава
Како, в момента съм в подобна ситуация само, че в къща. Говедото /страдащо от параноидна шизофрения/ е боднал камера /въртяща/, която гледа към двора и къщата ми. Тъпака не живее постоянно на адреса си, а наблюдава дистанционно през телефона си. Нали се сещаш, че това въобще не ме кефи!
Подал съм жалба в полицията, но нещата се бавят /минаха два месеца!/.
Та сега чакам потвърждение от полицията, че е предупреден и ако нищо не се промени ще остане без камерата! И наистина ще бъде забава да му слушам писъците...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон мар 17, 2025 10:43 pmZMeyGorianin написа:

Како, в момента съм в подобна ситуация само, че в къща. Говедото /страдащо от параноидна шизофрения/ е боднал камера /въртяща/, която гледа към двора и къщата ми. Тъпака не живее постоянно на адреса си, а наблюдава дистанционно през телефона си. Нали се сещаш, че това въобще не ме кефи!
Подал съм жалба в полицията, но нещата се бавят /минаха два месеца!/.
Та сега чакам потвърждение от полицията, че е предупреден и ако нищо не се промени ще остане без камерата! И наистина ще бъде забава да му слушам писъците...
Точно така е по закона. А предположеното продължение, според закона, е самоуправство и е незаконно... Та действай умно
Никъде не съмказвала как е правилно или как е умно, навсякъде пишех как е законно.
Ама четете със стомасите си
XpacTa - специалист
Да кажа малко по темата - първо не ти трябва професионален монтаж, защото в старата ми фирма са ми монтирали камери от Сектрон, е нищо особено не успяха да измислят, нито проект, нито нищо. Колегата ти каза за това камерите да се гледат една друга, за да се "охраняват". Ако седнеш да помислиш малко ще се сетиш и сам за такива очевидни неща. Например за външната камера - дали случайно няма да бъде заслепявана от изгряващо или залязващо слънце. Има ли осветление на паркинга или ще разчиташ на инфрачервените светодиоди на камерата. Ако се ползва осветлението на камерата се получава неприятен ефект - привличат се насекоми, които пък задействат motion detection алгоритъма.

Ако ползваш камерите с NVR губиш AI функциите им - NVR-a може да записва само с motion detection. Може би има вариант ако ползваш по-скъп NVR, не съм се сблъсквал с такъв. Затова може хибриден вариант - NVR записва постоянно за да не изпуснеш нещо, а малки SD карти в камерата ти позволяват да ползваш AI функциите като Human detection, vehicle detection и т.н., които са безкрайно по-надеждни от простия motion detection. Motion detection-a се задейства от всичко, преместване на сянка, изгряване на слънцето, животни... единствено може да му намалиш чувствителността или да изрежеш някоя зона, ама слънцето има навика да се мени позицията в небето през сезоните и трябва да съобразиш и това.

Трябва да сметнеш и каква ще ти е инвестицията в NVR и HDD - в краткосрочен план може да се окаже по-изгодно да си платиш абонамент към TP-link или съответния vendor.

Друго което не видях да е казано - ако ползваш WiFi камери от типа на IMOU, TAPO и т.н. - те нямат захранване по PoE. Евентуално може да ползваш подобен PoE splitter - има ги в алиекспрес по 7-8 лева:
Изображение

Аз правих проби с WiFi и при максимално качество си накъсват, даже им изнасях един от mesh рутерите на балкона с пряка видимост и пак накъсваше. Отделно ми скапват WiFI мрежата - по отдалечените компютри, които са на WiFI почнаха да страдат от лош сигнал. Затова по-добре да си пуснеш кабел.
valentino76bs - майстор
Аз спрях да е чета ,че се измести фокуса много.Трябват ми конкретни предложения и от къде.Ако не тук може и на лични.Това, това, това от там....тва е...ко толкова.За другото аз си бера гайлето.
Baлepu - специалист
Аз не съм спрял да чета, въпреки, че се премеина както обикновено в режим на изпъкване. Вероятно и други поглеждат тук с надежда да видят някакви добри идеи.
XpacTa - специалист
Кое от къде? Аз моите камери ги взех от emag, но беше края на декември месец - натрупаха се някакви отстъпки и ваучери и излязоха супер евтино.

IMOU Bullet 3 IPC-S3EP-3M0WE IP Wi-Fi 6, 3MP, 2304x1292 - 39,99
IMOU Bullet 3 IPC-S3EP-5M0WE IP Wi-Fi 6, 5MP, 2K QHD, 2880x1620 - 47,99

Взех си и най-евтиния възможен NVR (PNI), хард си имах. Интересното е че образ от 5 мегапикселовата камера не тръгна на NVR-a докато не й свалих резолюцията, според support-a на PNI 2880x1620 не била стандартна ONVIF резолюция и затова не тръгва. Ако го знаех предварително това бих си взел 3 мегапикселови камери.

От тогава толкова ниски цени не съм виждал.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Видео наблюдение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: