• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Не знам защо се хвърляте на боклуци на цената на маркови устройства заради разни псевдо-екстри. Най-евтината камера Dahua HAC-B1A21 струва под 50лв с ДДС. Опъвате един кабел за камери който е сдвоен мрежови+захранващ и е около 2лв за метър. Тук или тук примерно. До тук вече имате изградена качествена система на която екстрите зависят само от записващото устройство. Като искате екстри, сменяте NVR-a с по-скъп и готово. Ако искате сигурност на записите, инвестирате в по-качествен хард диск. По този начин имате перфектен запис дори да нямате интернет. В противен случай инвестирате в скъп интернет и отделно пак ви трябва облак за записите, а там безплатно няма или просто не струва. Вярно човек е лаком и лесно се подлъгва по екстри без да се усети, че купува боклуци, а всъщност плаща за софтуер. Все едно да си купувате все по нов Уиндос и да се надявате, че стария компютър ще стане супер само от него.
Аз поне си мисля, че по-добре да се инвестира в марков хардуер инсталиран кадърно.
Последна промяна от MamaMy на съб апр 12, 2025 2:48 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пет апр 11, 2025 2:08 pmaleksnp написа:
Такъв кабел, подходящ ли е за камери - https://tashev-galving.com/product/042- ... zha-cu-sin
Не си купувайте боклуци. UTP кабелите са само усукани двойки и нямат никакъв екран.
Вземи си поне FTP който има общ екран. И гледай да е меден. Щото има всякакви помеднени боклуци.
И не, tashev-galving не е магазин от който да купуваш каквото и да било. Освен в краен случай.
:partyman:
aleksnp - специалист
Добре. Ако може линк, към подходящ кабел от онлайн магазин.
radius - майстор
MamaMy, много си прав, това е истината, просто в моя случай се търсиха екстри, въртене и wifi, да си играе малкия, а не да ловя рецидивисти (всъщност успях да видя хватките на едни белки :) ).
hidrazin - майстор
съб апр 12, 2025 5:16 amaleksnp написа:
Добре. Ако може линк, към подходящ кабел от онлайн магазин.
Добре де, пишеш че си в Горна. Толкова ли се свършиха магазините в Търново? Все пак е 10-тина километра и няма да плащаш куриерски.
Ето, гледам че Геовижън още съществува.
ЦЪК или по-читавия ЦЪК
И за двата пишат че са медни и няма причина да не им вярвам.
Кеф ти онлайн, кеф ти да им звъннеш и да отскочиш да си го вземеш.
Virtex - майстор
пон мар 17, 2025 10:43 pmZMeyGorianin написа:
Како, в момента съм в подобна ситуация само, че в къща. Говедото /страдащо от параноидна шизофрения/ е боднал камера /въртяща/, която гледа към двора и къщата ми. Тъпака не живее постоянно на адреса си, а наблюдава дистанционно през телефона си. Нали се сещаш, че това въобще не ме кефи!
Подал съм жалба в полицията, но нещата се бавят /минаха два месеца!/.
Та сега чакам потвърждение от полицията, че е предупреден и ако нищо не се промени ще остане без камерата! И наистина ще бъде забава да му слушам писъците...
Събираш всичко като документация, което изпращаш и получаваш.

Сигнали към съответните инстанции. Ако няма резултат - (за съжаление се налага) говориш с кадърен адвокат и спретвате едно дело срещу органите за невършене на работа (било то полиция или общината, органът, който трябва да съблюдава тези действия) и после към съседа ти за нарушаване на правата ти спрямо закона.

Бавно става, но човек ако се бори се получава :)
Lutchezar - майстор
Преди доста време сменях компютъра на видеонаблюдението на едно блокче, та там което съседско влизаше в зоните на наблюдение просто в софтуера беше зададено да е черно, нито се вижда, нито се записва, имаше си функция маска. Всичко е въпрос на желание, организиране, възможности на софтуера и преговори със съседите.
ZMeyGorianin - майстор
съб апр 12, 2025 11:52 pmVirtex написа:
пон мар 17, 2025 10:43 pmZMeyGorianin написа:
Како, в момента съм в подобна ситуация само, че в къща. Говедото /страдащо от параноидна шизофрения/ е боднал камера /въртяща/, която гледа към двора и къщата ми. Тъпака не живее постоянно на адреса си, а наблюдава дистанционно през телефона си. Нали се сещаш, че това въобще не ме кефи!
Подал съм жалба в полицията, но нещата се бавят /минаха два месеца!/.
Та сега чакам потвърждение от полицията, че е предупреден и ако нищо не се промени ще остане без камерата! И наистина ще бъде забава да му слушам писъците...
Събираш всичко като документация, което изпращаш и получаваш.

Сигнали към съответните инстанции. Ако няма резултат - (за съжаление се налага) говориш с кадърен адвокат и спретвате едно дело срещу органите за невършене на работа (било то полиция или общината, органът, който трябва да съблюдава тези действия) и после към съседа ти за нарушаване на правата ти спрямо закона.

Бавно става, но човек ако се бори се получава :)
Сигурно си прав, че това е законния начин! Но, това означава с години влачене по съдилища, разпити, следствя, обжалвания и т.н.! И през цялото това време аз трябва да му търпя тормоза, надявайки се, че "правдата ще възтържествува". Аз се преместих на село, за да съм далече от подобни простотии и няма как да се примиря някакъв комплексиран дебил да ми трови ежедневието!

Смятам, че подавайки жалбата съм направил необходимото и съм спазил точката на закона. Останалото е в ръцете на тези, които го представляват.

Впрочем получих съобщение от РУ на МВР, че е предупреден писменно, за нарушаване на ЗЗЛД и жалбата е препратена към Прокуратурата. От там, обаче ми отговориха /писменно/, че деянието не представлява престъпление и няма да се занимават!

Към днешна дата няма промяна в положението на камерата! Като екстра е пуснал и аларма, като полицейска сирена, която пищи през 15-20 сек., особено, ако е мъгливо или вали.

Говорих с кварталния и получих потвърждение, че следващия път, когато се появи ще бъде предупреден и от него.

С това смятам, че се изчерпват опитите и възможностите за нормална комуникация с дебила!
hidrazin - майстор
пон апр 14, 2025 11:26 pmZMeyGorianin написа:
С това смятам, че се изчерпват опитите и възможностите за нормална комуникация с дебила!
Вземи си по-мощничък китайски лазер и му "светни" в обектива на камерата.
Ако камерата му не ти гледа в двора или където не трябва, няма да има проблем за нея.
Иначе... :)
Virtex - майстор
пон апр 14, 2025 11:26 pmZMeyGorianin написа:
От там, обаче ми отговориха /писменно/, че деянието не представлява престъпление и няма да се занимават!

Към днешна дата няма промяна в положението на камерата! Като екстра е пуснал и аларма, като полицейска сирена, която пищи през 15-20 сек., особено, ако е мъгливо или вали.
Без да съм експерт по право, chatgpt-то казва това:
Нарушаване на неприкосновеността на личния живот

По Наказателния кодекс (чл. 339а) или чл. 32, ал. 2 от Конституцията на България, неприкосновеността на личния живот е защитена. Без твое съгласие не може:

Да се правят снимки/видеа от частни зони.

Да се разпространяват такива материали.

Какво можеш да направиш:
Сигнал до КЗЛД (Комисия за защита на личните данни).
Жалба в полицията — ако се усеща като сериозно нарушение на личното пространство.
В съда (или откъдето е отговора) може и да не са наясно със адекватните промени в закона или просто да не им се занимава в момента и да отговарят "ей така".

След като е записано в закона и има нарушение, има и орган, който да извършва проверки - въпроса е да се намери правилното място.

Другият вариант е каквото хидразина каза.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Видео наблюдение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: