• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
Проводник РЕ е задължителен! В старите варианти на инсталациите е задължителен проводник PEN! Не може да оставим корпуса на бойлер висящ!
Ако изчезне "нулата" от енергото поне в някаква степен може да разчитаме на локалното заземяване в електромерното табло. Освен това липсата на проводник РЕ или на проводник PEN, по какъв начин ще те предпази ако в бойлера настъпи пробив на изолацията към корпус?
sa6opi4a - напреднал
Ами, по схема 2 реших да го направя. Показах я и на познат, съгласен е с нея. На брат ми на къщата бойлера мисля, че е вързан само фаза и нула. Да му направя ли там един мост между Pe и клемата с нулата, да ми е мирна главата докато се къпе?

Въпроса сега ми е друг. Как правите каналите в тия панели, особено ,когато има и ъгли да минете? Оказа се, че нямам мазилка и трябва да троша бетона. Направо ми идва с каналка да го пусна тоя кабел до таблото. :|
batkoce - специалист
съб апр 05, 2025 2:11 pmsa6opi4a написа:
Ами, по схема 2 реших да го направя. Показах я и на познат, съгласен е с нея. На брат ми на къщата бойлера мисля, че е вързан само фаза и нула. Да му направя ли там един мост между Pe и клемата с нулата, да ми е мирна главата докато се къпе?

Въпроса сега ми е друг. Как правите каналите в тия панели, особено ,когато има и ъгли да минете? Оказа се, че нямам мазилка и трябва да троша бетона. Направо ми идва с каналка да го пусна тоя кабел до таблото. :|
Да бойлерът трябва да бъде занулен, но тогава трябва да се вземат мерки, нулевият проводник да не се прекъсва никъде. Ако на стената има ключ за бойлер, който е двуполюсен, трябва да се направи така, че да прекъсва само фазовия проводник.
gogo7777 - майстор
съб апр 05, 2025 2:30 pmbatkoce написа:
съб апр 05, 2025 2:11 pmsa6opi4a написа:

Да бойлерът трябва да бъде занулен, но тогава трябва да се вземат мерки, нулевият проводник да не се прекъсва никъде. Ако на стената има ключ за бойлер, който е двуполюсен, трябва да се направи така, че да прекъсва само фазовия проводник.
+101 :)
Също бих избрал схема #2
kozl - майстор
съб апр 05, 2025 12:55 pmbatkoce написа:
Проводник РЕ е задължителен! В старите варианти на инсталациите е задължителен проводник PEN! Не може да оставим корпуса на бойлер висящ!
Ако изчезне "нулата" от енергото поне в някаква степен може да разчитаме на локалното заземяване в електромерното табло. Освен това липсата на проводник РЕ или на проводник PEN, по какъв начин ще те предпази ако в бойлера настъпи пробив на изолацията към корпус?
Ако не се разчита на заземление на нулата, от какво предпазва ДТЗ-то по схема 2 :?
Ако е направена схема 1 и се появи фаза на корпуса, утечка >30mA от корпуса не през ДТЗ ще изключи ли ДТЗ-то?
Предпазва ли ДТЗ-то, човек по схема 1, ако утечката е през човека :?

Ако авторът има опасения, темата е разисквана във форума и предложението беше схема 2 + защита от липса при отпадане на нулата.
А нулата може да отпадне и от бойлерен ключ преди ДТЗ-то по схема 2, ако нулата е свързана през двуполюсен ключ и той дефектира.
И точно така свързан ключ съм срещал при двупроводни инсталации до бойлера и бойлера занулен в кутията му.
  • 1
  • 2

Тема "Подвързване на бойлер с двужилна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: