• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sa6opi4a - напреднал
Здравейте. В апартамента баща ми навремето е пускал 4х1.5 за бойлера, като е бил подвързал на стария само по 1 жило 1.5 и останалите две ги е оставил в резерв. Разбира се, за новия Теси бойлер бих искал да увелича квадратурата, като ги направя по двойки. Да си събера по 2 жилата за фаза и нула. Като ги преправя и в ключа отпред пред банята, понеже оттам тръгват. Не мога да ги сменя, да се знае. Трябва бушене. Този начин коректен ли е? Също така понеже е двужилна инсталация, зануляване прави ли се? От клемата на нулата да пусна до земното болтче на бойлера един мост 1.5 квадрат, за да не повдига за останалите жила клемата?
sa6opi4a - напреднал
Някой да предложи кой вариант от схемите, които направих с ДТЗ е най-правилен? Бях гледал някъде видео на тест на ДТЗ, което не сработи без 3-та жица, земно. Като тук е показано с премахнато бойлерно табло. Или е по-добре да имаш такова отпред пред тоалетната? Също така се замислих за това зануляване в бойлера, но сякаш звучи опасно, ако случайно изчезне нулата, това не пренася ли фазата по корпуса?

Прикачен файл

схема 4.jpg
Схема 4
схема 4.jpg (83.92 KиБ) Видяна 1158 пъти

Прикачен файл

схема 3.jpg
Схема 3
схема 3.jpg (80.42 KиБ) Видяна 1158 пъти

Прикачен файл

схема 2.jpg
Схема 2
схема 2.jpg (79.14 KиБ) Видяна 1158 пъти

Прикачен файл

схема 1.jpg
Схема 1
схема 1.jpg (74.55 KиБ) Видяна 1158 пъти
aleksnp - специалист
Без схема 3 и 1. Моят случай е подобен. Инсталацията ми е двупроводна. От предпазител 16А в апартаментното табло до бойлерното табло в коридора е с кабел 2х2.5 квадрата. До бойлерното табло пред банята, разкъртих малко и вградих апартаментно табло за 4 модула. В него монтирах ДТЗ. Подмених кабела до бойлера с 3х2.5 квадрата.
MamaMy - майстор
Апартаментното табло при двупроводна инсталация забравяш да го пипаш. Ако толкова искаш ДТЗ без да къртиш и сменяш кабели, то на всеки консуматор трябва да сложиш персонална такава защото връзката между тях задължително трябва да е трипроводна. В твоя случай вместо да обединяваш жила по 4 проводния кабел е много по-удобно на мястото на бойлерния ключ да монтираш едно малко табло в което да сложиш ДТЗ и предпазител. Предпазителя ще си го ползваш за ключ, а ДТЗ ще вържеш по стандартната схема, но ще бъде само за бойлера. В този случай бойлера не се занулява, а се заземява през ДТЗ-то нищо, че преди нея нямаш реална земя. Предполага се, че нулата от доставчика е заземена. :partyman:
sa6opi4a - напреднал
съб апр 05, 2025 10:31 amMamaMy написа:
Апартаментното табло при двупроводна инсталация забравяш да го пипаш. Ако толкова искаш ДТЗ без да къртиш и сменяш кабели, то на всеки консуматор трябва да сложиш персонална такава защото връзката между тях задължително трябва да е трипроводна. В твоя случай вместо да обединяваш жила по 4 проводния кабел е много по-удобно на мястото на бойлерния ключ да монтираш едно малко табло в което да сложиш ДТЗ и предпазител. Предпазителя ще си го ползваш за ключ, а ДТЗ ще вържеш по стандартната схема, но ще бъде само за бойлера. В този случай бойлера не се занулява, а се заземява през ДТЗ-то нищо, че преди нея нямаш реална земя. Предполага се, че нулата от доставчика е заземена. :partyman:
Аз мисля да къртя и да сменям кабели до бойлера.Смисъл такъв да си изтегля нов кабел директно от бойлера до апартаметното табло 2х2.5 и там да си сложа едно ДТЗ и АП като използвам Схема 1. Проблем ли е този начин? Или за ДТЗ трябва три жици , демек земно? Или друг вариант да използвам съществуващ 16А предпазител от апартаметното табло, да тръгна от него с 2х2.5 до обикновено 4 модулно табло пред тоалетната и там да сложа ДТЗ и 16А пак?
Последна промяна от sa6opi4a на съб апр 05, 2025 11:04 am, променено общо 2 пъти.
sa6opi4a - напреднал
съб апр 05, 2025 5:45 amaleksnp написа:
Без схема 3 и 1. Моят случай е подобен. Инсталацията ми е двупроводна. От предпазител 16А в апартаментното табло до бойлерното табло в коридора е с кабел 2х2.5 квадрата. До бойлерното табло пред банята, разкъртих малко и вградих апартаментно табло за 4 модула. В него монтирах ДТЗ. Подмених кабела до бойлера с 3х2.5 квадрата.
Защо без схема 1? Бях гледал схеми точно като тази на Схема 1 в интернет, дори май не се препоръчваше да се прави измслено вземно, взето от нулата, защото няма при прекъсване на нулата, да прекараш фаза по корпуса накрая.
Последна промяна от sa6opi4a на съб апр 05, 2025 11:08 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Ако ще къртиш сложи 3х2.5 или 3х4 и си сложи ДТЗто директно в таблото. Да къртиш и да оставиш двупроводна инсталация не е много смислено.

А защо без схема 1 - къде ще ходи утечката дето трябва да включи ДТЗто? По ВиК инсталацията ли? Или през тоя дето се къпе? Като отговориш на този въпрос ще разбереш защо схема 1 не е удачна.

В интернет може да си гледал много неща, ама с тока шега не бива.

За мен най-удачна е схема 2. С табло пред банята или с нова трипроводна инсталация до таблото.

И вече имаш 4 жила. Компромисен вариант е 1 на фаза, 2 на нула, 1 за PE. Вземаш бойлер 1.5kW и се надяваш кабелите да устискат. Старият бойлер с каква мощност е?
sa6opi4a - напреднал
съб апр 05, 2025 11:08 ambrum написа:
Ако ще къртиш сложи 3х2.5 или 3х4 и си сложи ДТЗто директно в таблото. Да къртиш и да оставиш двупроводна инсталация не е много смислено.

А защо без схема 1 - къде ще ходи утечката дето трябва да включи ДТЗто? По ВиК инсталацията ли? Или през тоя дето се къпе? Като отговориш на този въпрос ще разбереш защо схема 1 не е удачна.

В интернет може да си гледал много неща, ама с тока шега не бива.

За мен най-удачна е схема 2. С табло пред банята или с нова трипроводна инсталация до таблото.

И вече имаш 4 жила. Компромисен вариант е 1 на фаза, 2 на нула, 1 за PE. Вземаш бойлер 1.5kW и се надяваш кабелите да устискат. Старият бойлер с каква мощност е?
Проблема е, че не мога да ползвам старата инсталация. До бойлера върви 4х1.5, а в таблото пред банята отива 2х2.5 в него. Демек има спайка някъде замазана. И друг проблем е, че в бойлерното табло, кабелите стърчат по 2-3 сантиметра, едва успях да откача таблото. Стария бойлер е на 10 години, не мога да кажа. Новият е около 2.5-3 kw.
Ти ми предлагаш схема 2, един вид да изтегля 3х2.5 от ап. таблото , като тръгна с 2 жила от нулевата шина (болтове на резба са), едното към ДТЗ и на изход към бойлера, другото директно от нулевата шина към PE на бойлера. Да ползвам схеам 2? Бях стигнал до заключение, че схема 1 е по-правилна, защото мисля, че ДТЗ отчита диференциален ток между фазата и нулата – при всяка утечка към външна среда (напр. тяло, влага, тръби), токът не се връща по нулата, а ДТЗ изключва. Не изисква задължително PE и избягва рисковото зануляване, което може да направи корпуса фазов при прекъсване на нулата. Но досега не съм свързвал ДТЗ и не съм 100% сигурен дали схема 1 ще го включва. Идеята ми е с фалшивото земно от нулата, че енергото / проблем прекъсва поради някаква причина Нулата, и корпуса на бойлера остава под напрежение?
  • 1
  • 2

Тема "Подвързване на бойлер с двужилна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: