Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,предстои ми ремонт на банята и искам да сложа окачен таван,с 4 лунички по 35 вата примерно.Банята 3.5квадрата.Прочетох всичко което намерих в форума,които е много як,между другото.Стигнах до извода че най-добре е да бъдат на 12 волта,влагоустоичиви,и от реномирана марка + 2 трансформатора по 105 вата(индукционни).
Трансформаторите ще бъдат поставени вурху окачения таван-няма къде другаде.
Та въпросите ми са следните:
1.Трансформаторите трябва ли да бъдат допълнително изолирани(заляти със смола примерно) или продават специални влагоустйчиви.
2.Задължително ли трябва да сложа вентилатор на окачения таван за да се охлаждат трафовете и да не се появи мухъл,при положение че влиза въздух от 'куфара' където минават тръбите.т.е има естествна вентилация.
3.Размерите на индукционните трафове,позволяват ли да минат през отвора за луничката-защото ако се прецакат ще трябва да се сваля тавана.Ако не,не е ли по-добре да се сложат електронни(които минават) и да се подменят лесно (без демонтаж на тавана)при евентуална повреда.
Моля някой да помогне с информация,защото не ми се иска да пропусна нещо и да свалям тавана след като е монтиран един път.
Благодаря Ви предварително.
Най - добре е да си купиш от пластмасови ламели за тавана на банята. Луничките може и да не са влагоустойчеви се пак няма да ги слагаш в басейн. В тавана трябва да има място да се охлаждат луничките понеже иначе изгарят (то си пише на тях по принцип), но ако не ги ползваш да светят по цял ден не би трябвало да имаш проблем - това беше във връзка дали ти трябва охлаждане.

Надявам се да съм помогнал !!!
Johny - майстор
Ползвам електронни трансформатори повече от три години и съм доволен.
Един вентилатор в банята само би бил от полза въобще.

Тема "Изолация и размер на трансформатори.Лунички и вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: