Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Rumpi Teslata - напреднал
Само да не излиза като реклама, че ще ме изтрият.
Аз работя с чешки. фирмата предлага 3 модела с толеранс 10, 15 и 20 % от номиналното 230 волта. не следят честотата, защото са монофазни. Времето за реакция може да се поръча от 1 до 4 секунди. това е времето, в което след излизане извън диапазона релето в защита включа/изключва в зависимост кой контакт ползвате. След това часа 5 минути и прави проверка дали параметрите са в нормата. Най често ползваме 15 % защото както знаете 10 % е нормален законов толеранс за отклонение от номиналната стойност на напрежението. Има и скептици по въпроса сред клиентите ни, които казват не пази, не вярвам и т. н. Ще ви кажа един пример само а Вие сами си направете извода. Реално защитата според мен пази най-добре в случаите когато напрежението се е променило извън границите на толеранса защитата е сработила и е предпазила даден уред да се включи на неподходящо за него ниво на напрежението. Това е най-голямата полза. Такива уреди са хладилници, фризери, климатици все неща свързани с малки двигатели. разбира се някой електроники на уреди седящи в режим изчакване също се повреждат. В случай когато уреда е включен и се променя напрежението има време от 1 секунда защита да реагира. тук вече е кантар дали уреда издържа тази 1 секунда за да го спаси защитата. Двигателите издържат със сигурност, но по прецизните електроники не знам. Ако се намали времето за реакция, ще се изключва при паразитни пикове/спадове и тогава все по често няма да имате захранване. Нещата трябва да бъдат балансирани - или по висока защита и по често спиране на захранването или по-нисък клас защита и по рядко спиране. вие преценете.
vk написа:
Rumpi, въпроса е много важен. Ето че вчера имало някаква кражба от трафопост - и на таблата в блока идват 380 волта и поизгоряха някои уреди, предимно малки понижителни трансформаторчета (например на безжичен телефон) , на кого компютърче, на друг рутера и други уреди които са били включени в този момент.
Какви са тия устройства които следят дали напрежението минава определена граница - под или над нормата ? Дай конкретни модели ?
Rumpi Teslata - напреднал
Има и трифазни защити, които следят и честотата. Те са повечко за двигатели и разни други устройства, при които тези параметри биха били фатални. Средно цените за монофазните са около 120 лева а трифазните са около 600 лева. Всичко е с ДДС.

Защитите имат сух контакт издържаш до 16 ампера АС1 – това е за активен товар. Когато трябва да се свърже нещо по сериозно като мощност или индуктивен товар се използва контактор по трасето.
Здравейте!
Нов съм тук,но изчетох темета с интерес защото според мен е важна.
С риска да ме обвините в промоутърство, ще пусна един линк,който ми се струва адекватен и полезен пък Вие може да прецените сами дали е така. Надявам се да съм бил полезен,както на мен ми беше полезна темата.
http://www.sono.bg/bg/за-бяла-техника
valqk - специалист
Здравейте,

така и не разбрах как работи този катоден отводител... само за пикове ли е направен и постоянно пренапрежение му идва в повече и има термо защита като екстра или е предвиден и за постоянни пренапрежения? До колкото гледах е с автоматични предпазители и ги изключва когато има пренапрежения.
За пиковите пренапрежения ще си реша проблема като сложа 2uF 6000v на входа... мисля е достатъчно да обере доста пикове?
Интересува ме как да си защитя уредите при постоянни пренапрежения, но да възстановява подаването на напрежение само след като се нормализира.
Също така ми е важно да няма защита от малко напрежение, понеже там за където става дума нормалното е към 170-180волта.
Т.е. дали има на пазара у-во, което следи за входното напрежение, ако е > 260-70волта изключва инсталацията след него и като се оправи входното възстановява автоматично подаването на ток. Като това трябва да се връзва на входа на таблото след главния предпазител и да държи респ. 60А ток (14kW-та).
Някакви идеи?
Благодаря предварително!
vk - специалист
Намерих една хубава и полезна картинка, за свързване на такова реле, което пази от пренапрежение или пад на напрежение (+/- 10% или 15% нагоре или надолу). http://www.elkoep.com/en
Изображение
vk - специалист
Ето още едно решение от Шнайдер. Това устройство на картинката бута механично палеца на автоматичния предпазител и така изключва веригата, при пренапрежение. Поставя се в ляво от предпазителя.
Аналогично устройство има и при спадане на напрежението.
Изображение
здравейте, аз не само съм нова , но съм и жена :lol: .Изчетох темата понеже ми замина някаква платка на климатика и вече 1 месец не могат да го оправят и като гледам не знам дали ще стане. Тука всички хвалят Шнайдер Електрик, а някой може ли нещо да каже за качествата на продуктите на тази българска фирма sono.
fikata - майстор
albi
Здравей и добре дошла в този велик и многостранен сайт.Това,че подчертаваш,че си жена не е извинение, а напротив - предимство.
Един съвет от потребител на сайта.Твоят въпрос не е свързан с конкретната тема:"Защита от пренапрежения - коя?"
Ако искаш повече внимание към към проблема ти- пусни нова тема.
Аз също имам актуален проблем - зелето ми не втасва.Ще потърся помощ в подходящата секция.
Разчитам на чувството ти за хумор за да разбереш приятелската ми забележка.
:goodman:
valentin112 - специалист
albi, добре дошла! Сигурен съм, че ще получиш много помощ тук! за fikata, зелето като не втаса...остава и ракията да е вкиснала :axe:
специалисте, защо реши,че въпросът ми няма нищо общо с темата. След като прочетох какво пише по темата видях, че някой е дал един сайт на тази фирма sono, където има разни джаджавки за защита от пренапрежение и зтова попитах дали някой знае качествата на изделията им. А честно казано аз зеле не слагам, а се ровя по контакти и заземители.

Тема "Защита от пренапрежение - коя?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: