• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
беба - специалист
Ето ме пак да питам. Вече сме сразрешение за строеж :) . Архитекта продължава да дава заден ход за разделяне на отделни упита. А ние изцяло зависим от продажбата на въпросния 1 декар. Така вчера се замислихме дали е възможно да продадем идеални части на новия собственик като си отстъпваме правото на строеж едни на други. Така да си направим сделката, и след това да мислим как да обособим 2ро УПИ за техния парцел. Знам че звуча отчаяно, но ми е много важно да разреша този проблем. Това си питане ще го коментирам довечеря с адвокат , но забелязвам,че вие понякога сте по наясно с нещата така че дайте съвет.
ICC - специалист
Неотдавна продадохме част от наше място 1/3 идеална част, направихме общ ПУП с 3 петна и получихме разрешение за строеж, в договора за продажба ни е описано, че всеки разполага с такава част от общата застроена площ, каквато съответства на идеалната му част. При теб не е ли нещо подобно?
беба - специалист
Ето ме пак, и все още със същия проблем. Сега пиитането ми е как точно се описва кои 800 кв.м са на новия собственик. В смисъл описват ли се някакви граници, параметри, трябва ли да се прилага някаква скица с чертеж кое ще бъде неговото място.
Питам понеже адвоката ми каза какви документи са необходими и ние пригтвихме всякакви удостоверения и сме готови, но за някаква по особена скица не е споменавал, а само за тази на целия терен, от който ще продаваме.
Мале то нашето стана световен проблем, аз ли само на некадърни и неотзивчиви попадам незнам.

Помагайте че нямам надежда вече. Дано го продадем най-после тоя парцел.
emergency_bg - специалист
смисъла на това да продаваш идеална част е, че това не е обособена /реална/ част от парцела, т.е в твоите 3дка, някъде има едни 800 кв.м., които никой не може да каже къде са, и оттам нататък за всякакви решения, касаещи собствеността трябва да търсиш разрешение на новия собственик /съсобственик/. Ако вече имате разрешително за строеж и направите постройка, тя се смята, че е в частта от парцела, който притежавате, тогава другите 800 кв.м. са някъде извън постройката и съсобственика не може да има претенции към вашата постройка. За вашия случай мисля че е най добре доброволна делба, както казаха и колегите, всеки обособен парцел трябва да има подстъп към път. Ако искате да отделите вътрешни 800 кв.м., можете да учредите пожизнено право на преминаване през вашия парцел, т.нар. сервитут. За сделка с идеална част ви трябва скица и данъчна оценка на целия парцел.
беба - специалист
ами всъщност и ние и новия собственик искаме да се разделим. Но тъй като те бързат понеже заминават в чужбина. Адвоката ни посъветва да продадем идеалната част, като в договора си отстъпваме правото на строеж и също така в самия договор декларираме че сме съгласни да се предприеме процедура за обособяване на отделно УПИ за въпросните 800кв.м. те да си заминат, а ние с пълномощно да действаме по разделянето. Товя удачен вариант ли е? Вече ще лудна!!! Ние смятаме да почваме да строим веднага след сделката.
emergency_bg - специалист
тук вече въпросът е по скоро юридически, щом адвокат ви е посъветвал да действате така, на мен ми звучи логично.
  • 1
  • 2

Тема "Продажба на терен. ПОМОЩ!!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: