vanko68 написа:ПВЦ не става за подземно полагане,понеже е трошливо и при малко слягане на пластовете в земята се чупи.Или само ПЕВП,понеже е еластичен и носи на слягане,или в метална обсадна тръба,за да носи на слягането.Ванко, къде го пише това бе човек, на коя страница от наредбата? Ако ПВЦ-то се трошеше в земята, то какво слагаме за канал? ПВЦ-то се прави с три дебелини, за под земята е най-дебеллото.
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LazarGanev
- "Велик майстор"
22 мнения в "Тръба за газ"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Така съм съгласен, изяснихме се. Ф 50 също има дебелостенно - 3мм, но казах моите съображения. Ф110х3.2 е най-добре за под земята, но е поне 6-7лв метъра, ф75х3 е към 4лв метъра, въпрос на избор. Най-евтино е да се пусне директно полиетилена, под земята няма да остарее. Налягането в него ще е 20милибара.
Master_Kenobi
- V.I.P.
vanko68 написа:Такъв ти беше въпроса,за да ти отговоря така.Доста нагло изявление бих казал...
Ето го въпросът ми:
Master_Kenobi написа:Някой знае ли на каква дълбочина се полагат тръбите за газ (отклонеие за къща)?Не знам как по-ясно от това да се пита!
Може ли да се прокарват в предварително положена ПВЦ тръба и ако да, ф 50 на ПВЦ-то достатълно ли е? (Разрешено ли е и технологично възможно ли е?
Ето го и лъжливият отговор:
vanko68 написа:Т.нар. обсадна ( защитна) тръба е задължително метална,не се разрешава ПВЦ.... Допуска се подземно и само метална газова тръба,изолирана със самовулканизираща се лента на два пласта.Ванкоо, Ванко... Не знам как по-безочливо се лъже!

Въпросът ми бил такъв-онакъв! Добре, че пак питах, та колегите казаха, а ти започна да се гърчиш като червей на припек!

Дип, че съм добре възпитан,

Лазаре, ESPACE, пак благодаря!

==================
Сега по същество.
Тва ф 50 е налично и е предвидено за кабелчета - нет, телефон, ел. захранване на автоматика и пр. Но идеята е да се слага плитко.
После се появи хрумката за газа и защото изобщо не съм в час с материята, реших да попитам. А то...

Ако намеря газова тръба ще я слагам направо без обсадна. Ще видя дали да я изкарвам над повърността, защото тия скъпи връзки, с които Лазар ме плаши...

Пак благдаря на знаещите и добронамерените.

vanko68
- специалист
Когато работех в Русегаз,винаги имахме проблеми с приемането на работата при положени ПВЦта в земята с инспектиращите от високите инстанции( Овъргаз и тем подобни).Макар че не е написано ясно в наредбите,те се инатеха и не приемаха работата ,извършена с ПВЦта.Често се налагаше да се сменят с метални тръби. Затова и написах поста си така,да ти е по-лесно и на теб,ако опреш до узаконяване.
А иначе поста ти е образец на калиграфското изкуство. И бая се посмях на изцедените ти доводчета,презумпцийки и размисли...
А иначе поста ти е образец на калиграфското изкуство. И бая се посмях на изцедените ти доводчета,презумпцийки и размисли...
milev5
- специалист
Здравейте младежи !
Искам да си прекарам тръба за газ от 20л газовата бутилка в гаража до готварската печка в къщи .
Ще се използва само за печката, като след бутилката си има вентил .
Въпроса ми е дали е възможно да се пусне тръбата под стиропора на стената, а не в земята ?
И каква тръба ще е подходяща ?
Причината да искам да е под изолацията е че, има излят бетон и за да пусна тръбата подземно трябва да го режа а разстоянието е доста около 10-13м, а изолацията още не сме я сложили .
Искам да си прекарам тръба за газ от 20л газовата бутилка в гаража до готварската печка в къщи .
Ще се използва само за печката, като след бутилката си има вентил .
Въпроса ми е дали е възможно да се пусне тръбата под стиропора на стената, а не в земята ?
И каква тръба ще е подходяща ?
Причината да искам да е под изолацията е че, има излят бетон и за да пусна тръбата подземно трябва да го режа а разстоянието е доста около 10-13м, а изолацията още не сме я сложили .
LazarGanev
- "Велик майстор"
Мед ф15 твърда тръба, запоена с твърд припой, изолирана с изолационна лента за предпазване от мазилката. В двата края с преходи към резба и кранове 1/2"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Може да ползваш стомана 1/2" черна на заварка
milev5
- специалист
Намерих тези тръби PE80 ама тя е един цол и се огъва ужасно трудно .
В крайна сметка сложихме 12мм медна по 20лв 3м прът .
Имам още два въпроса .
Има ли газ детектор който едновременно да включва звукова сигнализация и вентилатор да отвежда газта навън в случай на теч ?
В крайна сметка сложихме 12мм медна по 20лв 3м прът .
Имам още два въпроса .
Има ли газ детектор който едновременно да включва звукова сигнализация и вентилатор да отвежда газта навън в случай на теч ?
Тема "Тръба за газ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература