Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LazarGanev - "Велик майстор"
vanko68 написа:
ПВЦ не става за подземно полагане,понеже е трошливо и при малко слягане на пластовете в земята се чупи.Или само ПЕВП,понеже е еластичен и носи на слягане,или в метална обсадна тръба,за да носи на слягането.
Ванко, къде го пише това бе човек, на коя страница от наредбата? Ако ПВЦ-то се трошеше в земята, то какво слагаме за канал? ПВЦ-то се прави с три дебелини, за под земята е най-дебеллото.
vanko68 - специалист
Не съм казал,че е забранено от няк'ва наредба,говоря от опит.Имаме доста случаи на строшени ПВЦта Ф50.Това,което си виждал да се слага за канал ,не е това Ф50,за което пита Кеноби.Това,което е за канал под земята ,е бая по-яко от мижавото Ф50.И е по-еластично.
Така съм съгласен, изяснихме се. Ф 50 също има дебелостенно - 3мм, но казах моите съображения. Ф110х3.2 е най-добре за под земята, но е поне 6-7лв метъра, ф75х3 е към 4лв метъра, въпрос на избор. Най-евтино е да се пусне директно полиетилена, под земята няма да остарее. Налягането в него ще е 20милибара.
Master_Kenobi - V.I.P.
vanko68 написа:
Такъв ти беше въпроса,за да ти отговоря така.
Доста нагло изявление бих казал...

Ето го въпросът ми:
Master_Kenobi написа:
Някой знае ли на каква дълбочина се полагат тръбите за газ (отклонеие за къща)?
Може ли да се прокарват в предварително положена ПВЦ тръба и ако да, ф 50 на ПВЦ-то достатълно ли е? (Разрешено ли е и технологично възможно ли е?
Не знам как по-ясно от това да се пита!

Ето го и лъжливият отговор:
vanko68 написа:
Т.нар. обсадна ( защитна) тръба е задължително метална,не се разрешава ПВЦ.... Допуска се подземно и само метална газова тръба,изолирана със самовулканизираща се лента на два пласта.
Ванкоо, Ванко... Не знам как по-безочливо се лъже! :evil: При условие, че както се оказава по-долу си наясно с нещата. Или си гола вода и бързо се нагаждаш, а? :x
Въпросът ми бил такъв-онакъв! Добре, че пак питах, та колегите казаха, а ти започна да се гърчиш като червей на припек! :lol:
Дип, че съм добре възпитан, :-D иначе би отнесъл един сочен епитет във форумското пространство. :evil:

Лазаре, ESPACE, пак благодаря! :)

==================
Сега по същество.
Тва ф 50 е налично и е предвидено за кабелчета - нет, телефон, ел. захранване на автоматика и пр. Но идеята е да се слага плитко.
После се появи хрумката за газа и защото изобщо не съм в час с материята, реших да попитам. А то... :?

Ако намеря газова тръба ще я слагам направо без обсадна. Ще видя дали да я изкарвам над повърността, защото тия скъпи връзки, с които Лазар ме плаши... :-D може и да не доживея аз да ги правя. :-D Кой знае кога ще има газ там, пък и дали ще се реши да се захранва с газ...

Пак благдаря на знаещите и добронамерените. :)
vanko68 - специалист
Когато работех в Русегаз,винаги имахме проблеми с приемането на работата при положени ПВЦта в земята с инспектиращите от високите инстанции( Овъргаз и тем подобни).Макар че не е написано ясно в наредбите,те се инатеха и не приемаха работата ,извършена с ПВЦта.Често се налагаше да се сменят с метални тръби. Затова и написах поста си така,да ти е по-лесно и на теб,ако опреш до узаконяване.
А иначе поста ти е образец на калиграфското изкуство. И бая се посмях на изцедените ти доводчета,презумпцийки и размисли...
milev5 - специалист
Здравейте младежи !
Искам да си прекарам тръба за газ от 20л газовата бутилка в гаража до готварската печка в къщи .
Ще се използва само за печката, като след бутилката си има вентил .
Въпроса ми е дали е възможно да се пусне тръбата под стиропора на стената, а не в земята ?
И каква тръба ще е подходяща ?
Причината да искам да е под изолацията е че, има излят бетон и за да пусна тръбата подземно трябва да го режа а разстоянието е доста около 10-13м, а изолацията още не сме я сложили .
Мед ф15 твърда тръба, запоена с твърд припой, изолирана с изолационна лента за предпазване от мазилката. В двата края с преходи към резба и кранове 1/2"
milev5 - специалист
Много скъпо бре то ще ми излезе над 200лв егати тръбите :?
Не мога ли да ползвам PE80-100 ?
Може да ползваш стомана 1/2" черна на заварка
milev5 - специалист
Намерих тези тръби PE80 ама тя е един цол и се огъва ужасно трудно .
В крайна сметка сложихме 12мм медна по 20лв 3м прът .

Имам още два въпроса .

Има ли газ детектор който едновременно да включва звукова сигнализация и вентилатор да отвежда газта навън в случай на теч ?

Тема "Тръба за газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: