Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
i486 - специалист
Ще се свързва един ел. бойлер, но в системата има и газов. Иска ми се да няма излишни кранове, но взех да мисля по един въпрос: Топлата тръба от ел. бойлера и от газовия бойлер се обединяват и захранват топлата тръба за мивка, душ и т.н. Естествено на тръбата от газовия бойлер има кран, за да може да се изолира. На ел. бойлера има кран на студената тръба, а на топлата няма с идеята, че когато се работи с газовия се затваря студената вода и ел. бойлера не оказва влияние - топлата вода от газовия отива към консуматорите и към топлата тръба на ел. бойлера, но тъй като той е запушен откъм студената все едно е затапена тръба. Въпросът е дали няма да прокапва предпазния вентил (на студения извод) поради налягането от газовия? Не знам какви атмосфери му трябват за да прокапи.
boretobobo - специалист
трудно е да се прцени без снимка на системата всичко създадено от ръка може да се разруши
или подобри . Въпрос на време .
Търговци и производители за БЪЛГАРИЯ могат да помагат а не да развиват теории .
Аз съм търговец нарицателно но помагам на клиентите ,
нека всеки го направи .
монтажник или търговец, нека ние да сме добре ,
шоп - майстор
Колега не си залагай бомба със закаснител. примери за експлодирали бойлери има много. Какво означават тези твои цитати: "но тъй като той(бойлера) е запушен откъм студената все едно е затапена тръба"

и този: "На ел. бойлера има кран на студената тръба"

целта на предпацният клапан е при авария на терморелето да освободи налягане към водопровода. Всеки ел. бойлер трябва да има монтитан предпазен клапан и по тази верига не е желателно да има кранове
LazarGanev - "Велик майстор"
i486 написа:
Ще се свързва един ел. бойлер, но в системата има и газов. Иска ми се да няма излишни кранове, но взех да мисля по един въпрос: Топлата тръба от ел. бойлера и от газовия бойлер се обединяват и захранват топлата тръба за мивка, душ и т.н. Естествено на тръбата от газовия бойлер има кран, за да може да се изолира. На ел. бойлера има кран на студената тръба, а на топлата няма с идеята, че когато се работи с газовия се затваря студената вода и ел. бойлера не оказва влияние - топлата вода от газовия отива към консуматорите и към топлата тръба на ел. бойлера, но тъй като той е запушен откъм студената все едно е затапена тръба. Въпросът е дали няма да прокапва предпазния вентил (на студения извод) поради налягането от газовия? Не знам какви атмосфери му трябват за да прокапи.
Газовият бойлер предполагам е проточен? Ако е така - той не създава налягане в системата, дори напротив - при отваряне на крана на топлата вода налягането пада, така че няма да прокапе предпазния клапан на обемния електрически бойлер.
i486 - специалист
шоп написа:
Колега не си залагай бомба със закаснител. примери за експлодирали бойлери има много. Какво означават тези твои цитати: "но тъй като той(бойлера) е запушен откъм студената все едно е затапена тръба"

и този: "На ел. бойлера има кран на студената тръба"

целта на предпацният клапан е при авария на терморелето да освободи налягане към водопровода. Всеки ел. бойлер трябва да има монтитан предпазен клапан и по тази верига не е желателно да има кранове
Ще онагледя връзката (не ми се чертае, но ако се наложи и това ще направя). Малко погрешно си възприел думите ми, че "е запушен откъм студената все едно е затапена тръба". Последователността е такава:
<студена вода(водомер)> => кран => възвратен клапан с предпазен вентил (както си е монтиран към бойлера) => бойлер => тръба топла вода. Т.е. кранът не е директно на бойлера, а преди предпазния клапан. Сега осъзнавам, че израза "затапена тръба" не е правилен, защото възвратния клапан поначало не дава да тече вода към студения кран. Въпросът беше за изпускателното клапанче, което доколкото знам при повишено налягане в бойлера (докато загрява) започва да капе. Идеята му е да изпусне водата при прекалено голямо налягане, но се чудех от стандартното налягане идващо от газовия бойлер дали пак няма да се стигне до капане.

Газовият бойлер е проточен (предполагам - щом топли в момента на използването). Не съм експерт в областта и затова направих това предположение. Чувал съм например от газаджии теорията, че като затвориш рязко топлата вода се повишавало налягането, защото бойлера продължава да работи още известно време. Ако е вярно, вероятното прокапване ще става точно тогава - ползваш душа на макс сила, спираш го и клапана прокапва за няколко секунди (ако налягането е достатъчно голямо).

Тема "Предпазен вентил на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: