Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
shotik - майстор
Някои стари велосипеди,мотоциклети,шевни машини и др. са боядисани и са с различни форми кантове,фигури и др.
Не са лепенки,както сега ги правят колелетата,но как ли са ги правили.
Ето например на този велосипед :
Прикачен файл:
P1080279m.jpg
P1080279m.jpg (107.42 KиБ) Видяна 5052 пъти
Прикачен файл:
P1080283m.jpg
P1080283m.jpg (110.08 KиБ) Видяна 5052 пъти
Прикачен файл:
P1080274m.jpg
P1080274m.jpg (78.72 KиБ) Видяна 5052 пъти
Прикачен файл:
P1080281m.jpg
P1080281m.jpg (109.22 KиБ) Видяна 5052 пъти

Не е ръчно с четка,тогава не е имало и тиксо с което да ограждат и боядисват,подскажете ,ако знаете .
Ако има клипове,дайте линк за тях .
Последна промяна от shotik на чет мар 15, 2012 7:16 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Колкото и да ти е чудно, много от тях са правени .... на ръка.
shotik - майстор
ArturDent написа:
Колкото и да ти е чудно, много от тях са правени .... на ръка.

Съгласявам се с теб,но с някакви приспособления е правено,линиите са прави,няма изкривявания и е с една дебелина ,а на каплите в такава форма би трябвало да е много трудно.Вероятно е с някакви шаблони?
tripioo - специалист
шаблони .... или лепят "хартиено тиксо" с нарисувани отгоре мотиви изрязват и финно ножче и полсе отлепят където трябва да се боядисва ..........
batkotony - специалист
3-пио,когато са правени тези шарки не са и чували за хартиено тиксо и фини ножчета...Подкрепям Артър,правени са на ръка от добър майстор и специално подстригана четка.
tripioo - специалист
е бръснача ако не е фин нож ще си прережа вените .... да не говорим за дърворезбарските длета които са съвсем малко по стари като технология от тези велосипеди и които могат да бръснат на сухо...
а има и други видове шаблони...
а ако човека иска такава шарка или трябва да стане майстор (художник)или да си купи тиксо ...
stiv1961 - майстор
Това колело сигурно ми е набор ако не батко. И май е правено в Сопот :? Вазовски машиностроителни заводи, а?.......Трябва там да се пита :?
toni_g79 - специалист
batkotony написа:
3-пио,когато са правени тези шарки не са и чували за хартиено тиксо и фини ножчета...Подкрепям Артър,правени са на ръка от добър майстор и специално подстригана четка.
Че да не са правени през каменната ера бе :lol: ,и тиксо са си имали за остри ножчета да не говорим :) Според мен на бял фон лепени ивици,червена боя,отлепяне на тиксото,воаля........ като то не е задължително да е било хартиено ..........
batkotony - специалист
Той бръснача е фин,но не е с връх и едва ли става за тази цел.А и говорим за серия,производство все пак,не за единични бройки.Иначе в днешно време има много възможности,разбира се.Още повече,че шотик най-вероятно иска да реставрира автентично този велосипед.Мога да съм от полза с изрязването на такива ленти от фолио,което после може да се отлепи и отдолу да се покаже предварително боядисания бял цвят.Авторът знае къде да ме намери...
batkotony - специалист
toni_g79 написа:
batkotony написа:
Че да не са правени през каменната ера бе :lol: ,и тиксо са си имали за остри ножчета да не говорим :) Според мен на бял фон лепени ивици,червена боя,отлепяне на тиксото,воаля........ като то не е задължително да е било хартиено ..........
Изглежда не си виждал отблизо как изглеждат ивиците,за това подхождаш така.Те нямат ръб покрая,както би се получило от шаблон,а свършват някак плавно съм кафявото,това би се получило само при нанасяне на ръка...

Тема "Как се правят тези кантове и шарки ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: