Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,
изчетох всички мнения от форума относно алуминиевата дограма, но така и не намерих отговор за себе си. Всички мнения са от "миналия век - 2004,2005,2007,2009 и т.н. г.". Интересува ме някой, който има вече опит с такава дограма да ми сподели мнение.
Искам да остъкля терасата и се двоумя между ПВЦ и Алуминиева (като тя ще е с плъзгане).
Имам вътрешна ПВЦ дограма и тази на терасата ще ми е повече за предпазване от прах, шум и всякакви мърсотии, включително от влизане на недобронамерени субекти в апартамента, тъй като съм на нисък етаж.
Изчетох, че AL замръзвал зимата, правел конденз, духал и се повреждали ролките, които движат дограмата.
По - скоро ме интересува от някой имащ такъв тип дограма - кое от тези неща е вярно? Това, че духа и неоплатнява е ясно, но не е проблем, както казах - само, за да затворя от прах, шум и т.н ми е, но кондензът има ли го, колко е изразен (може ли да тече по стената), фирмите са 50/50 за подпрозоречен перваз, с който целя ако се стича вода да не е направо по стената, а да е по-навътре и оттам през тръбичката на тераса да излиза.
Общо взето всякаква информация от притежатели на плъзгаща се дограма ще ми е полезна. Такава от "прочели", "фирми за дограма", "врачки" и разни други източници, съм я вече прочел :)
Благодаря Ви предварително.
lov - майстор
И на мен ми ги разправяха същите неща преди 9 години :lol: Просто се оказа че трябва да попадна на правилните хора дето знаят какво правят и да се съобразяват с искането на клиента и най важното да познават парите. Имах подобна тема във форума където и аз питах но не ми се рови. Сега за PVC плъзгане не знам може да са измислили нещо ново но тогава това беше варианта. Ситуацията е подобна на твоята на нея се излиза едновременно от две стаи. Един хол и една спалня които са си с хубвава дограма както и външна изолация към нея. Терасата е 8 метра дължина с тройна релса и 6 подвижни крила. От долу също стъклен парапет. Крилата могат да се събират едно върху друго в който и да е край на релсата. Материала студен профил със стъклопакет. Това че не уплътнява пълно е вярно. Не може да се сравнява с уплъняването на клопващата дограма, ама пък да духа вече е пресилено. Ползва се и като зимна градина и отоплението им е само през един прозорец който се отваря зимата на ножица за да има и от къде да взима камината чист въздух която ми е в хопла. Зимата температурата не е падала под 13-14 градуса дори последните две зими когато реално прозорец не съм отварял защото карах на газ. Но за сметка на това терасата се ползва доста активно и се влиза и излиза постоянно там. обичам да си пия сутрешното кафе там и заради изгледа. Зимата ми се е случвало в най големите студове да направи по педя скреж някъде по краищата или да се изпоти но е нещо нормално при високата влажност която се поддържа заради китките а и сушилня за дрехи която също е там. Колкото и да е добра все пак си изпуска и малко влага. Не ми е проблем конденза който е много малък на пък на това което ми обясняваха какъв армагедон едва ли щял да се случи. Не ми се е случвало да потече по земята и да тичам да попивам с парцалите. А тъй като е със сифони, канализация и плочки както както и стените със силиконова мазилка не един път съм я измивал тотално с маркуча посред зимата. Без да се опасявам че няма да изсъхне или ще хване мухъл. Относно ролките до сега ни един път не съм имал проблеми с тях а не е да не се ползват особенно лятото. Затварям или отваря постоянно точно заради праха или шума. Кога работят дюзите за водната мъгла си е много приятно място за прекарване на вечерите лятото в жегите. Но не винаги мога да ги оставям за това като ме няма в къщи по дълго затварям най вече заради праха нищо че от среща няма почти никакво движение и е реката и парка. Снимките са още от времето когато довършвах но до сега нищо не е променяно или ремонтирано както и не се и налага.

Прикачен файл

P6130150.JPG
P6130150.JPG (48.38 KиБ) Видяна 497 пъти

Прикачен файл

P2050072.JPG
P2050072.JPG (25.83 KиБ) Видяна 497 пъти

Прикачен файл

P3160008а.JPG

Прикачен файл

P3160018.JPG
P3160018.JPG (35.11 KиБ) Видяна 497 пъти

Прикачен файл

P3160006.JPG
P3160006.JPG (36 KиБ) Видяна 497 пъти
lyubohar - майстор
У нас е точно така.Вътре пластмасова дограма.
На първи етаж.С изход от хола и спалнята.
Бяхме направили остъкление с винкел,но минаха години и решихме да го сменим.
Решихме да е с алуминиева с плъзгащи прозорци.Отдолу армирани стъкла-от там нагоре обикновени.
Обиколих много ателиета за оферти.Почваха от 5000 нагоре.
С питане по комшии намерихме един младеж срещу нас,който проектира,дава да му ги направят някъде
и после сам ги монтира.Горе-долу за половината цена.Размерите на остъклението са 7 на 2.60.
Прахово боядисани в леко сив цвят с 2 двойки плъзгащи прозорци.
От двете страни направи рамки с поликарбонат към комшиите.
За 10г.само веднаж ми смениха ролките,но не е толкова скъпо.
Един път отключиха през форточките и влязоха.Добре,че жена ми беше още будна.
Ако правиш форточки(малки прозорчета горе за проветрение)ключалките да са далеч от тях.
И втори път опитаха.Сега направихме решетки на форточките.
Имай в предвид,че ключалките за плъзгащите врати са слаби и трябва да предвидиш някаква друга блокировка.
Ако искаш мога да ти дам идея на лично съобщение.
Не виждам конденз и течаща влага.Все пак разликата в температурата не е голяма,като за стая.

Прикачен файл

20200505_172239.jpg
lov - майстор
Да добавя че миналата година тези същите правиха на една позната но с 4 крила и извадиха нов модел с допълнителна релса но за комарници.
А при мен остъклението е 8х2,20м и всичкото дори и парапета е пак на стъклопакет. Като от долу е релефно едното стъкло на пакета. Вътрешната дограма към стаите е алуминий с мост пак тяхна изработка.
Много ви благодаря. Точно такъв тип отговори търсех. А на тези дограми има ли някакви по-специални условия за монтаж на козирка и подпрозоречни первази. Защото от фирмите ми обясняваха, че особено козирката нямаро къде да се хване и едната фирма казва, че не можело, другата казва, че трябвало някаква "допълнителна кутия", върху която се монтирала.
lov - майстор
Малоумници всякакви. За това и още в началото писах че най големия зор е да попаднеш на правилните майстори. Мен първо почнаха да ме къпят, че на повече от 6 метра нямало как да стане щото толкова им бил най дългия профил и да съм зазиждал. После от долу на тази дължина нямало как да е такъв парапета щото нямало как да се монтира. Ма то тъй щото искат да завият два винта за директен монтаж да крепи да не падне докато да омажат с пяна. Да вземат парите на бърже и да бягат.
А резултата съм го показал не само че става на тая дължина ами и парапета е устойчив и не се гъне и клати. Увисвал съм странично на него докато си монтирах дюзите за мъглата. Па съм над 120 оки.
lyubohar - майстор
И на моето остъкление има козирка.
Иначе си е доста стабилно.Всяко лято вися по него като маймуна да мия прозорците отвън.
За всеки случай съм го хванал с един квадратен профил 2/2см.за стената.
Какви ли не мопове и други измишльотини накупи жена ми,но без ръка не се мият добре.
Затова предвидете достатъчно възможности за миене.
Ясно. Аз едни такива "набързо, че имаме и други адреси" ги изгоних и си монтирах сам вратата на мокрото помещение, защото искаха да я сложат както им е удобно нищо, че стърчи от стената, пък аз после да съм замазвал с гипс, където стърчала врата. Нищо, че излизаше от стената с 2 см и стената беше готова за боядисване вече ....ама това е друга тема. Много ви благодаря, мен най силно ме вълнуваше дали са проблемни тия дограми откъм влага и течене на вода по стените, както и от към разваляне на механизми, но ми отговорихте :partyman:

Тема "Алуминиева "плъзгаща се" дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: