Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
radius - майстор
Става дума за ларвите на черната златка, прегризват ликото и съхнат отделни клонки, че и цели туи. Ларвите са едни големоглави, като сперматозоиди. Ядат преимуществено Смарагда, западната не я закачат. Имам към 40-50 и половината са засегнати, а на колко още не им е проличало, не ми се мисли.
При мен проблема го има от около 2 г., но чак сега му обръщам внимание и положението не е розово. Иначе трябвало да се пръска март, април и май превантивно с "миризливи" препарати, да не снасят бръмбарите тия ларви. Забравих им имената на препаратите, но все бяха разни забранени.
В разсадника ме отчаяха, че нямало решение освен изкореняване и засаждане на друг вид. Като някакъв опит можело да изрежа всичко до здраво и да пръскам. Изрязах, купих Имидан 50ВГ и много хубаво опръсках отвън и вътре стъблата. Със същия разтвор и полях всяко растение с около половин литър.
Ето така са към момента туите, тия са големите , имам и 25 малки по 70см


Прикачен файл:
smaragd.jpgИска ми се пак да ги напръскам с нещо и най-вече ако има с какво да ги полея, ако може вътрешно чрез ликото да избия ларвите. Не знам Кораген става ли... Ако може и нещо по-силно, така или иначе ще го поливам, така че няма да избия пчелите. Намерих, че Актара става, но и тя забранена, Нуприд, Имидор няма.
Някой да е успял да пребори тая напаст, по варненско като се загледах доста поражения има.
radius - майстор
Май успях да задам труден въпрос, намерих и алтернативни методи.
Попрочетох, че това си е вредител по много плодни дървета и добър резултат дава поливката с определен концентрат нематоди (някакви микроскопични червеи), които са враг на ларвите и ги похапват. На запад продават, но тук дали има такова чудо? https://www.koppert.com/capsanem/


Друг начин е с някакви спори на гъби, които също убиват ларвата, но това ми е по-мъгляво и сложно за изпълнение.
kr1100 - майстор
чет апр 28, 2022 10:30 amradius написа:
Попрочетох, че това си е вредител по много плодни дървета и добър резултат дава поливката с определен концентрат нематоди (някакви микроскопични червеи), които са враг на ларвите и ги похапват.
Почети още.
Нематоди са червеи под земята. Смучат от корените на растенията домати, кратсавици и др. и по корените се образуват бучки. Стигат бучките до 8-10 мм диаметър. Разстението съхне.
radius - майстор
Прочетох и дадох линк към лечебна кутия с нематоди, какво повече ...
Тия явно са полезни сортове :lol:

Тема "Масова напаст по туя Смарагд" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: