Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
schuldiner - майстор
Аре малко мили спомени, дано те има в кадър. Аз съм из публиката, по него време не пропускахме мартенските. Светлин е приятел на жена ми, аз също го харесах, дори веднъж се засмя /ти знаеш какъв е/...
MamaMy - майстор
Не е точно тук мястото за избиване на комплекси и фобии, а така като гледам теб яко те перат Любо. Вземи обаче си направи една тема където да си словоблудстваш и да си проявяваш нарцисизма и спри да сереш из темите на хората!
koveslav - майстор
Аааа, не! Разрешете ми малко офтопик! С музикантите шега не бива! Имах (лека му пръст и светла му памет) колега и приятел от Варна, фаготист, който ни изумяваше! Този човек постоянно се развиваше като музикант, изнасяше концерти, успоредно с това продаваше авточасти, като беше инициатор и изпълнител на доста нововъведения във фирмата в която работехме и успоредно с това той произвеждаше и стройки за фагот.. Гледаше си и семейството както си му е реда ! Извода за мен е само един - по организираност в много отношения музикантите бият и спортистите!!! А какъв купонджия беше, не е истина. По командировки с него сме постигали големи търговски успехи, но и сме обиколили доста кръчми из страната. Забивали сме и в караоке барове и ставаше наистина голямо шоу.... ( отсипах му малко от питието си... )...

ПП Добре де, до осми клас, докато умишлено греших на изпита, за да вляза в механотехникума вместо в музикалното училище и аз учих музика. Казваха, че съм многообещаващ кларинетист.. но още в седми клас запалих първия събран от мен двигател на Симсон с педали и вече бях окончателна "вербуван" за друга кауза. Музиканстка му работа...
nautilus33 - майстор
Ако взема 60х30х3 за ребра, ферми ще трябват ли ако дължината на реброто е 4 метра? А ако е 3м? Ще погледна как вървят металните керемиди в такъв случай, щом с керамични не става.
schuldiner - майстор
Конструкцията може да стане по много начини, ама за мен дали дървена, дали метална, оптималната е ребрата на дългата страна /4м/ с междинна висока греда на късата страна /3м/, така че да подпира ребрата горе-долу през средата. висока греда - по-голямото сечение вертикално. На практика трябва да се сметне само междинната, останалите могат да се усилят с допълнителни стълбове или с обшивката на стените, щото не искаш кол по средата, нали...
Като ще са метални керемиди на навес и ако не предвиждаш калканни поли, улуци и пр. финтифлюшки, праскай направо един термопанел 5ца...

Дали 60х30х3 става? Според мен да, обаче дали отговаря на нормите при тази конструкция - нито е моя работа, нито бих поел такава отговорност...
nautilus33 - майстор
Разбирам. Ще видя какви варианти имам за контрукцията. Иначе, пети под колоните с какви размери да пусна? Някой може ли да каже?

ПП в случай, че тръгна да правя дървен, какво беше макс. разстояние от столица до столица, при което ребрата няма нужда да се подпират с междинна столица в средата.
schuldiner - майстор
viewtopic.php?f=21&t=68243&hilit=%D0%BD ... 1&start=10#

До около третия метър гредите/ребрата не провисват с нормално натоварване. На по-големи разстояния трябва или брутално да завишиш сеченията /понякога двойно/, или малко да усложниш конструкцията - метални греди, ферми, междинни столици и т.н.
При теб дилемата е дали да имаш две стабилни столици по 4 м и ребра на 3 м, дето не ги мислиш или обратното - 3-метрови столици и допълнително подпрени ребра.
Прилична 4 м столица може да си направиш лесно и евтино от две ребра 5х10, захванати с болтове/дълги винтове едно върху друго със сандвич две 20-см дъски и винтове пре 30 см шахматно или направо три талпи 3 или 4 см на 15-20 см, пак с винтове.
gogo7777 - майстор
ср авг 24, 2022 7:00 pmlyubohar написа:
Зависи дали човек е с 2 леви ръце,или...
То голяма философия.Добър апарат и информирани упражнения.
То заварчиците с по 3 висшета!
.......
Свиренето на музикален инструмент е проста работа.Обучаваш се само 15-20 години.
Да Ви покажа неща направени с моите ръце.
Любчо Цигулката пак скъсал струните :lol: :lol: :lol:
Трябвали му 20 години да се научи да свири на цигулка.....баси...на Паганини му стигнали няколко месеца, явно е имал добра цигулка и информирани упражнения :lol: :lol: :lol:
ср авг 24, 2022 7:00 pmlyubohar написа:
Вие заварчиците кое от показаните неща можете да направите?!
Или да посвирите на цигулка?!
Ами мога да ти направя метална цигулка и да те нарисувам на нея само със заваряване, а даже нямам висше образование. Но признавам, че немога да свиря на цигулка....не ми отива :drinkers:
nautilus33 - майстор
Направих го дървен, понеже имах известно количество останал материал. Само да попитам- как точно се звърва едноскатния навес откъм високата страна, гледам на места го правят направо с керемеми, т.е. изкарват до край с керемиди и това е. Но при мен горния край е с височина 3 метра и се опасявам, че при силен вятър, някоя керемида може да хвъркне... Та, как е най-добре да се завърши горната, по-висока, страна на едноскатния навес с керамични керемиди?
schuldiner - майстор
С лепенки или ламарина, ама трябва и да приковеш последния ред.

Тема "Дървен или метален навес?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: