• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
i486 - специалист
Има ли някакво по-здраво лепило за пластмаса? По принцип моментните лепила от малките тубички 2-3 гр. лепят добре пластмаса, но ми трябва нещо по-мощно ако има такова. Когато се счупи нещо място на захващане 1х3мм, лепенето става, но не за дълго.
nikolson - майстор
Пластмаса е общо название. Има различни пластмаси.
i486 - специалист
Не съм експерт по пластмаси, че да ги различавам. Конкретно искам да залепя едно парче, което е част от стойката за лампата на тавана на кола.
lyubohar - майстор
Добре е лепилото да разтваря пластмасата.Също е добре да се укрепи с арматура вътрешно.Но ако размера е 1 на 3мм.трудно ще стане.Няма ли втора употреба такава лампа?
i486 - специалист
Сигурно ще се намери, но ако мине с лепило по-добре. Веднъж сменях поради счупване на същите неща и наскоро набързо развалих здравата част докато се усетя. Няколко лепила, които гледах пише, че имат еластичност, което при моя случай не е плюс - трябва ми твърдост.
zz_stefanov - майстор
Пластмаса е много разтегливо понятие. Някои казват, че първата пластмаса която е използвал човека е глината.
Пробвай избраното лепило на скришно място, че за някои пластмаси (като полипропилена) въобще няма лепило.
Hoвoceлckи - майстор
TECHNICQLL за твърди пластмаси. Имаше го с шишенце с разтворител "за особено твърди", но не го намирам в последно време.
kozl - майстор
Ако успееш да го залепиш задоволително качи снимка на залепеното и на лепилото.
Аз до сега имам куп неуспешни опити в челно лепене на такива малки площи.
И доработвам детайла. Последно преправях плафончета на задния номер на колата. Направили ги с некви пластмасови куки на клик система. Бърз и лесен монтаж. Като престои пластмасата става чуплива и следва неуспешен демонтаж, примерно за подмяна на крушка.
Аз съм на трета смяна. Две от тях сами си паднаха.
Пластмаса и клик система. Мислено е само за бърз монтаж. Я вече страдам и от други такива клик сглобки по Партнера :xplode:
Преди него имах пежо 305. И кликовете беха поносмо малко. Повечето сглобки с винтове (рапидки), но тва си беше, а са ке се накликаме :motz:
Lutchezar - майстор
чет сеп 08, 2022 7:03 amHoвoceлckи написа:
TECHNICQLL за твърди пластмаси. Имаше го с шишенце с разтворител "за особено твърди", но не го намирам в последно време.
Беше специално за полиетилен и полипропилен, разтворителя е грунд, другото е аналог на каноконлита. Остана ми грунда ползвам го с обикновени каноконлитоподобни и работи.

На всеки детайл пластмасов в колата има маркировка с типа пластмаса. Та по типа пластмаса се избира лепило. Но това не отчита че стареят и се променят и стават чупливи. Може би печат на 3D принтер е по-добро решение от безкрайни смени...
Krasi_S - напреднал
ср сеп 07, 2022 4:55 pmi486 написа:
По принцип моментните лепила от малките тубички 2-3 гр. лепят добре пластмаса, но ми трябва нещо по-мощно ако има такова. Когато се счупи нещо място на захващане 1х3мм, лепенето става, но не за дълго.
Щом автора казва, че успява с малките тубички, което е цианоакрилатно лепило, но му липсва здравина, нека пробва да го армира със сода за хляб. Има писано по темата доста във форума.
Иначе технологията е проста: омокряш с лепило, поръсваш със сода. И така няколко пъти. Повтаряш доколкото позволява да се натрупа на мястото, което се лепи. След първоначалното втвърдяване, което е в рамките на минути, може да го обработиш механично със шкурка или малка пила до достигане на желаната форма и дебелина.
  • 1
  • 2

Тема "Здраво лепило за пластмаса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: