• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
i486 - специалист
Имам един теоретичен въпрос. Надявам се има някой поне частично запознат с темата. Става дума за неприятното явление разни пластмасови предмети да започват да лепнат с времето. По-скоро се отнася за гума, но напоследък излезе мода да правят покритие върху пластмасите с нещо като тънък слой гума за да изглежда по-меко на пипане. И след 4-5г в един момент започва да лепне и заминава в кофата. Не ми е много ясно при какви обстоятелства започва лепнещия ефект, зависи ли от влажност, температура и подобни условия? Последната ми изненада беше с един стар телефон Нокия с гумен корпус. Стоеше си в резерв в пълна изправност. От време на време му зареждах батерията. Наскоро го хващам с идеята да го заредя и установявам, че е започнал да лепне и то много зле. Отделно гумата се счупи на няколко места. Подобен ефект и при дръжката на един чадър, който замина в кофата. Преди време хилка за тенис на маса беше се разтекла, сякаш е нагрявана на огън. Производителите нямат ли си понятие от материали и свойствата им, че слагат такива гумени покрития?
kozl - майстор
Дреме им на производителите. Важно за тях е да изкарат гаранцията.
Ако е нещо важно за мен търкам с парцали у АМВ. Трудно се маха покритието, но става.
Andri01 - майстор
С волана на колите става нещо подобно. Черната "гума" започва да се рони,горе,където се огрява от слънцето ежедневно. Решение - сваляне на волана,измиване с топла вода,веро и изсушаване. После пръскане с черна боя,мат,спрей. Резултат - повече от 2г. държи!! Пробвай нещо подобно, ако позволява машинарията.
i486 - специалист
чет сеп 08, 2022 8:15 pmAndri01 написа:
С волана на колите става нещо подобно. Черната "гума" започва да се рони,горе,където се огрява от слънцето ежедневно.
За съвсем различно нещо става дума.
Andri01 - майстор
Да,лепнеща гумирана повърхност. Аз бих пробвал същия метод или подобен ,но...въпрос на вкус!?
radius - майстор
С изопропанол и търпение може да се постигне задоволителен резултат. Има и други препарати, но целта е да остане боята под гуменото покритие.
i486 - специалист
Въпросът беше защо и от какво става това лепнене, а не как да се замаже положението. Примерно стар телефонен апарат от 1980 - пластмаса е, но си стои такъв какъвто е бил. Променя се малко цветът и може да се счупи по-лесно, ако се удари някой ъгъл, но няма лепнене.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет сеп 08, 2022 11:57 pmi486 написа:
Въпросът беше защо и от какво става това лепнене, а не как да се замаже положението. Примерно стар телефонен апарат от 1980 - пластмаса е, но си стои такъв какъвто е бил. Променя се малко цветът и може да се счупи по-лесно, ако се удари някой ъгъл, но няма лепнене.
"Защо" Преди години, търгашите световно се разбраха, да намалят срока на годност на стоките, за да поддържат търсенето.
"От какво става това лепнене" - отговорът е от органичната химия
i486 - специалист
В същата посока бих измислил и аз отговор - откак в Китай започнаха да правят и мислят неща, които не са съвсем по силите им. Само че е доста общо и неточно.
Lutchezar - майстор
Имах един стар касетофон, водещата гумена ролка направо беше станала течна. Забравени от соца маратонки Ромика - подметките и те течни. Това след 20+ години престой в кутия и двете

За мен е технология на производство на гума която не е разчетена на дълъг живот.
  • 1
  • 2

Тема "Лепнеща гума / пластмаса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: