Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
aig_welding - специалист
чет сеп 28, 2023 9:10 amТрифон П.Трифонов написа:
Поз.1 просто фиксира в правилната позиция пластмасовия чарк вътре, който пък се свързва с външния.
ОК. Развивам и гледам.
kozl - майстор
И при мен е DeLonghi кафе машината, но цедката е такава:


Прикачен файл:
цедка DeLonghi.jpg


Почистих я на компресора :roll:

И твоята цедка трябва да се сваля и под нея вероятно има бленда с много малък отвор, през който струята стреля в това пластмасовото под чашата на цедката и се заформя пяната.
Също може да провериш зад цедката отвора да не е запушен - срещу силна светлина.
nikolson - майстор
Развиваш, натискаш с пръст и излиза. Излиза крема диска+решетката, захванати с гумено уплътнение. Махаш гуменото уплътнение и двете падат.

За мен крема дискът се подпушва от кафе, смляно на "недобра" кафемелачка. Те не мелят равномерно, а различни "фракции". Сред тях и такива, с "пепел", която подпушва ултрафиното разстояние и няма чистене. Пак казвам, нов диск за 12 + доставка и готово.

П.П. Машината няма ли втора цедка? В нея също има крема диск. Просто го сменяш.
aig_welding - специалист
чет сеп 28, 2023 11:15 amnikolson написа:
Развиваш, натискаш с пръст и излиза. Излиза крема диска+решетката, захванати с гумено уплътнение. Махаш гуменото уплътнение и двете падат.

За мен крема дискът се подпушва от кафе, смляно на "недобра" кафемелачка. Те не мелят равномерно, а различни "фракции". Сред тях и такива, с "пепел", която подпушва ултрафиното разстояние и няма чистене. Пак казвам, нов диск за 12 + доставка и готово.

П.П. Машината няма ли втора цедка? В нея също има крема диск. Просто го сменяш.
OK! Благодаря за съветите! :prayer:

Малката цедка се ползва само с хартиените пресовки. Има втора (голяма) цедка за мляно кафе, ще взема от нея крема диска или по интернет, намерих го.
aig_welding - специалист
Стана много интересно. Има две цедки - къса и дълга. Късата се използва интензивно за пресовки, дългата за мляно кафе. Де е прекарала не повече от 1 кг. Размених им крема дисковете и дори пластмасовия болт, който държи пакета. Резултат - никакъв. Не вярвам крема диска от дългата цедка да е също запушен, че и до същата степен даже. С мляно кафе си работи перфектно. Логично остава причината да е в пресовките. Но същите пресовки да друга машина си работят перфектно. А сега де!
ср окт 04, 2023 10:37 amaig_welding написа:
Стана много интересно. Има две цедки - къса и дълга. Късата се използва интензивно за пресовки, дългата за мляно кафе. Де е прекарала не повече от 1 кг. Размених им крема дисковете и дори пластмасовия болт, който държи пакета. Резултат - никакъв. Не вярвам крема диска от дългата цедка да е също запушен, че и до същата степен даже. С мляно кафе си работи перфектно. Логично остава причината да е в пресовките. Но същите пресовки да друга машина си работят перфектно. А сега де!
Лесно може да разбереш с портафилтър и навит на него манометър. Всъщност, относително лесно е, понеже трябва да ти е наличен такъв комплект.
Логично се насочваш към разликите в машините, а те, в случая, кореспондират с налягането.
Него може да премериш само с.....горното, което посочих.
Така, в първото (първите) си мнение, споменах и душ. Той в какво състояние е?
В другият форум какво съветват, спецовете?
Защо не четеш и питаш в правилният форум, както и който подсказах?
Когато имам сериозен въпрос за електроди примерно, не питам в местният Вулкан.

пп. Жокер, но само като предположение, че си имам персонален хейтър, който настъпва всяка мотика.
Налягането! Обикновено, евтините кафемашини се рекламират като 15 барови, НО, перфектното еспресо се прави на 8-9 бара само.
Ефтината кремадисовица (15 бара) в службата, прави добро еспресо с кафе, смляно доста по едро ,от супер машината у дома, настроена на 8.5 бара. Кафемелачката също е висок клас.
А де, кое е вярно?
Предполагам;
- задръстен душ.
- амортизирана помпа.
С едрината на смилане може да компенсираш горните дефекти, но пресовките са константа.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср окт 04, 2023 12:03 pm, променено общо 1 път.
yanko78 - специалист
Абе какъв крема диск сменяш. Това е една проста гума, която кафето обикаля и се разпенва. Като ти е запушена цедката и без крема диска, пак няма да пусне кафето да изтече.
Много е вероятно, цедката вече да е инспектирана. Най малкото, понеже това е най лесно.
kozl - майстор
ср окт 04, 2023 10:37 amaig_welding написа:
Стана много интересно. Има две цедки - къса и дълга. Късата се използва интензивно за пресовки, дългата за мляно кафе. Де е прекарала не повече от 1 кг. Размених им крема дисковете и дори пластмасовия болт, който държи пакета. Резултат - никакъв. Не вярвам крема диска от дългата цедка да е също запушен, че и до същата степен даже. С мляно кафе си работи перфектно. Логично остава причината да е в пресовките. Но същите пресовки да друга машина си работят перфектно. А сега де!
На цедката като тази на снимката, в долната част, снимана отпред и отзад, отворите срещу силна светлина ако не са запушени се вижда как прозира светлината.
Нямам идея съпругата какво кафе беше закупила, но кафето не запуши цедката отведнъж. След няколко кафета и нищо не пускаше. Обаче преди цедката имаше налягане и след отвиване имаше и "пуф-ф-ф".
burkov - специалист
Моето делонги е подобна, да не кажа същата ръкохватка и цедка.
Взеря я чистих за може би 3-4 път от последните 2 години.

Свалям самата метална "решетка", с една запалка нагрявам за 3-4 минути и провявам на ламбата :-D
Задължително ползвай клещи или някакви пинцети, че бързо се загрява.

Като видя че се поотпушват, пускам под чешмата и забърсвам с гъба. Резултата е винаги перфектен.
На моята машина има подобна цедка и на самата машина отгоре. Нея почиствам като включа машината да загрее за млечните напитки(нямам идея как се казва това с пикалото). То е с по-висока температура.
После слагам ръкохватката и пускам да потече 20-30 сек.

Става като нова.

Тема "Почистване цедка на кафемашина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: