• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
8. Какво означава “кота нула” за строежите?
“Кота нула” или “кота цокъл”, това е нивото на пода на първия надземен етаж /първия или приземен етаж/.

Познавам юристи ...
Познавам каратисти, пианисти, солисти, филателисти...

Тези си въпроси задай на познатите си!
Отговаряш си, което е хубаво, но не е ли въпросът друг?!
hidrazin - майстор
Първо си направете справка че в ЗУТ такова понятие като приземен етаж НЯМА. И няма как да има.
Питащия да уточни за какъв етаж става дума - надземен, подземен или полуподземен защото е важно.
18. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички надземни етажи на основното и допълващото застрояване. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.
Но не се включват полуподземните и подземните етажи.
Демек всичко до кота +1,5 не се брои нито за застроена площ, нито за етаж.
Независимо какво се опитват да ви ви излъжат търгашите и другите мошеници...
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет авг 08, 2024 11:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Познавам каратисти, пианисти, солисти, филателисти...

Тези си въпроси задай на познатите си!
Отговаряш си, което е хубаво, но не е ли въпросът друг?!
Познавам юристи достатъчно, та да не им ползвам думите като довод
Днес ми се докачаш, не бива
Ползвам доказани в безпристрастният ни Съд решения по казуса, Кака.

А познанството с каратисти посочих като реципрочна мярка на твоите познанства.
Тези придадоха невероятна тежест на доводите от двете страни по делото.

От друга страна
"Първият етаж, който е на нивото на земята, е наричан партер. Думата партер (от френски parterre – буквално „на земята“, след което се брои първи етаж, втори етаж и така нататък), все още се ползва в смисъл на „приземен етаж на сграда“[4], над който следват първи, втори и така нататък етажи – доколкото тази дума присъства в адреса и съдържащата го документация при много съществуващи сгради, а и в други писмени документи.

Етажът над партера при някои сгради е наричан бѐлетаж[5] (от френски bel – прекрасен, красив; étage – етаж, кат).

В кадастъра, в идентификатора[6] на самостоятелен обект в сграда (който може да бъде жилище, апартамент, ателие, гараж, офис, склад и други) партерният етаж – предимно в заварени от Закона за устройство на територията сгради, се означава като първи етаж, този над партерния – като втори и така нататък."

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%B6
пет авг 09, 2024 12:15 amhidrazin написа:
Първо си направете справка че в ЗУТ такова понятие като приземен етаж НЯМА. И няма как да има.
......
Хидра, "зутнал" съм се още на предната страница, като съм цитирал български съд.
viewtopic.php?f=16&t=72412#p1174052
Същият съд се позовава на ЗУТ.
пет авг 09, 2024 5:21 amТрифон П.Трифонов написа:
Ползвам доказани в безпристрастният ни Съд решения по казуса, Кака.

А познанството с каратисти посочих като реципрочна мярка на твоите познанства.
Тези придадоха невероятна тежест на доводите от двете страни по делото.

От друга страна
"Първият етаж, който е на нивото на земята, е наричан партер. Думата партер (от френски parterre – буквално „на земята“, след което се брои първи етаж, втори етаж и така нататък), все още се ползва в смисъл на „приземен етаж на сграда“[4], над който следват първи, втори и така нататък етажи – доколкото тази дума присъства в адреса и съдържащата го документация при много съществуващи сгради, а и в други писмени документи.

Етажът над партера при някои сгради е наричан бѐлетаж[5] (от френски bel – прекрасен, красив; étage – етаж, кат).

В кадастъра, в идентификатора[6] на самостоятелен обект в сграда (който може да бъде жилище, апартамент, ателие, гараж, офис, склад и други) партерният етаж – предимно в заварени от Закона за устройство на територията сгради, се означава като първи етаж, този над партерния – като втори и така нататък."

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%B6
......
Хидра, "зутнал" съм се още на предната страница, като съм цитирал български съд.
viewtopic.php?f=16&t=72412#p1174052
Същият съд се позовава на ЗУТ.
Благодаря, помогнахте ми - заедно със ЗУТ и познати архитекти. Приятен ден на всички!
Питащия да уточни за какъв етаж става дума - надземен, подземен или полуподземен защото е важно.
18. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички надземни етажи на основното и допълващото застрояване. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.
Но не се включват полуподземните и подземните етажи.
Демек всичко до кота +1,5 не се брои нито за застроена площ, нито за етаж.
Независимо какво се опитват да ви ви излъжат търгашите и другите мошеници...
:partyman:
Благодаря за помощта.
kozl - майстор
Изглежда въпросът с надземните етажи и по-сложен при наклонени терени.
Не знам какви са правилата за кота терен, но го срещам отразено в проектите.
Обаче ако сградата няма проект или проекта е стар :?
Къщата ми е построена на наклонен терен, като заема две оформени "тераси".
Съответно, половината е с избен (приземен етаж) и два жилищни. Буквално си е изба това най отдолу, вкопано е.
Другата половина е избен (приземен етаж) и един жилищен. Тук избеният е почти вкопан- около 1.9м. Било е обор и изба, но е преустроен и пригоден за живеене.
Тия изби са по добри за живеене. Лятос е хладно, зимъска топло. Дядо се е постарал да няма влага. Как го е постигнал без интернет, Гошо и компания, акъл ми не го побира!

А сега де! Ако тръгна да продавам, стана мътна и кървава.
kozl - майстор
пет авг 09, 2024 10:55 amТрифон П.Трифонов написа:
......
А сега де! Ако тръгна да продавам, стана мътна и кървава.
Продаваш за цена това което е. Ако купувача купува по документ - проблем.
  • 1
  • 2

Тема "приземен етаж от къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: