• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,
Имаме къща на село - гредоред с приземен етаж. Моят въпрос е: дали правилно съм разбрала, че приземният етаж не се брои като етаж, а като избено помещение?
chapara - майстор
чет авг 08, 2024 8:34 ammaribo2005 написа:
Здравейте,
Имаме къща на село - гредоред с приземен етаж. Моят въпрос е: дали правилно съм разбрала, че приземният етаж не се брои като етаж, а като избено помещение?
Правилно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет авг 08, 2024 9:24 amchapara написа:
чет авг 08, 2024 8:34 ammaribo2005 написа:
Здравейте,
Правилно.
`
Зависи продаваш или купуваш :-D

Приземен и е партер, изба е вкопано... Изобщо, речници ...
...
Намалих го.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет авг 08, 2024 1:06 pm, променено общо 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Много инфо вкарваш
chapara - майстор
Ми никой не купува и не продава, става дума за данъка и производните му.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ПРИЗЕМЕН ЕТАЖ Е ПАРТЕР!!!
На нивото на земята.
Философствайте си.
Питащият да си зададе грамотно въпроса
Ако е за данъци, малко зависи от неговото епистоларно творчество
"...общо ½ ид.част, недвижим имот:ПРИЗЕМЕН (избен) ЕТАЖ от двуетажна жилищна сграда-къща, състояща се приземен избен етаж и два редовни жилищни етажа..."
https://rs-vel.info/doc/priklyucheni/gd ... 550709.htm
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
чет авг 08, 2024 11:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
"...общо ½ ид.част, недвижим имот:ПРИЗЕМЕН (избен) ЕТАЖ от двуетажна жилищна сграда-къща, състояща се приземен избен етаж и два редовни жилищни етажа..."
https://rs-vel.info/doc/priklyucheni/gd ... 550709.htm
Сори!

п.с. Прочети целия документ :-) ... вещото лице по техническата експертиза се установява, че процесния първи надземен жилищен етаж се състои от избено-складови помещения и помещение, проектирано като гараж,
"...Приземният етаж представлява полуподземен етаж на процесната жилищна сграда, разположен на 0,80 м. под терена и с височина 2,30 м. състои се от дневна с кухненски бокс, спалня,изба и санитарен възел . Настоящата инстанция приема, независимо ,че този етаж е функционално обособен като жилищен ,не може да се приеме ,че отговаря на законовите изисквания за жилище-чл.38,ал.І ЗУТ и чл.40,ал.І ЗУТ.Независимо от извършеното преустройство на принадлежащото към първия етаж складово помещение в жилищно, същото не е придобило статут на самостоятелен обект на правото на собственост - жилище, тъй като се намира в полуподземния етаж, а съгласно разпоредбата на чл.38,ал.І от ЗУТ жилищата се изграждат в надземните етажи на жилищната сграда. Следователно помещения, изградени в полуподземния етаж, поради несамостоятелния им статут, макар и да са използвани за живеене,принадлежат към жилището, и не са самостоятелни жилища..."
https://lex.bg/laws/ldoc/2135163904

Чета, Кака, чета.

пп. Да се върнем на въпросЪ в темата;
дали правилно съм разбрала, че приземният етаж не се брои като етаж, а като избено помещение?

Понеже не може Етаж да не се брои като Етаж, то приемам въпросът в следният вид;

дали правилно съм разбрала, че приземният етаж не се брои като жилищен етаж, а като избено помещение?

Смятам, че многоуважаемият съд е отговорил и още повече отсъдил справедливо, освен ако по специални обстоятелства не са изиграли съществена роля при горните действия.
  • 1
  • 2

Тема "приземен етаж от къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: