• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
vlax - майстор
Айде да бъда малко по-конкретен.
Напълнили са аптеките със най-различни хранителни добавки и лекарите МАСОВО ги изписват.
За разлика от когато бях млад ,на дърти години се хващам,че вече чета листовката на лекарството или хранителната добавка преди да го Лапна.И така,изписват ми хранителна добавка Х /да не става реклама/.Чета листовката....съдържа еди какво си....../от пиле мляко :) /...,но никаде не пише влияе ли при шофиране и работа с машини.Питам в аптеката влияе ли,вдигат рамене,не знаят.Чета на кутията,страна произход Индия,дистрибутор фирма Y в Румъния,вносител фирма Z адрес София тел.....Звъня на телефона,вдигат ми и питам влияе ли при шофиране .Отговор е Еми...... колегите от Румъния нищо не са ни казали,би трябвало да няма проблеми :-D :? Има ли или няма проблеми? Еми .....
И тогава реших да потърся кой упражнява контрол на тези масово разпространени и изписвани хранителни добавки. Може да има още документи,но не съм търсил.
:partyman:
ivanovbg - майстор
съб фев 08, 2025 3:15 pmvlax написа:
Айде да бъда малко по-конкретен.
Напълнили са аптеките със най-различни хранителни добавки и лекарите МАСОВО ги изписват.
За разлика от когато бях млад ,на дърти години се хващам,че вече чета листовката на лекарството или хранителната добавка преди да го Лапна.И така,изписват ми хранителна добавка Х /да не става реклама/.Чета листовката....съдържа еди какво си....../от пиле мляко :) /...,но никаде не пише влияе ли при шофиране и работа с машини.Питам в аптеката влияе ли,вдигат рамене,не знаят.Чета на кутията,страна произход Индия,дистрибутор фирма Y в Румъния,вносител фирма Z адрес София тел.....Звъня на телефона,вдигат ми и питам влияе ли при шофиране .Отговор е Еми...... колегите от Румъния нищо не са ни казали,би трябвало да няма проблеми :-D :? Има ли или няма проблеми? Еми .....
И тогава реших да потърся кой упражнява контрол на тези масово разпространени и изписвани хранителни добавки. Може да има още документи,но не съм търсил.
:partyman:
Точно това е разликата между лекарствата и хранителните добавки. При първите е задължително да се изследват страничните ефекти и възможните реакции на организма с други комбинации, докато при вторите не е задължително. Затова и не ги пишат лекарствени средства, а хранителни добавки. Въпреки, че производството им е много по евтино на хранителните добавки, защото отпадат много от задължителните изследвания, при тях няма ограничение в надценките като при лекарствените средства и се продават много по скъпо спрямо себестойността им.

Контрол може да се осъществява единствено на %ното съдържание на съставките в тях.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1

...

Верно голяма каша в главата ти
DundyTheCroc - майстор
Братовчеда работи сигурно от 15 години във фирма за внос на хранителни добавки, сега го питах как стоят нещата, проверките на наша територия са само документални, разчита се на тестовете и сертификата от анализ на производителя. Ако добавките се произвеждат тук би трябвало да се тестват в наша лаборатория, но не е сигурен има ли изобщо такава.
gogo7777 - майстор
Няма знахари, нямаааа. Няма билкари, нямаааа.
Има фармацевти, които учат само синтетични отрови......
:drinkers:
ZMeyGorianin - майстор
Човек, с минимално чувство за самосъхранение, още само за това, че всички тези БОЗИ се РЕКЛАМИРАТ въобще, трябва да му светне червената лампа! Нещата, които лекуват се предлагат и предписват от лекари - не от бакали! Това, че се предлагат,като ПРОДУКТИ /все едно са нещо ежедневно, както хляба и водата/ и вървят с промоции - КУПИ ЕДНО - ПОЛУЧАВАШ ТРИ + КОМПЛЕКТ КЛЕЩИ/ говори колко са безполезни! През средновековието такива са били наричани ШАРЛАТАНИ и са ги пекли на барбекюто.
vlax - майстор
съб фев 08, 2025 4:47 pmn_a написа:
...
Верно голяма каша в главата ти
Ми нали трябва да ядат бръмбарите,затова съм им забъркал каша,Кака.

съб фев 08, 2025 6:42 pmZMeyGorianin написа:
... Нещата, които лекуват се предлагат и предписват от лекари - не от бакали! ....

Точно лекарите изписват хранителните добавки.Ти ходил ли си скоро на лекар?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб фев 08, 2025 7:28 pmvlax написа:

Точно лекарите изписват хранителните добавки.
Брях, късметлията! Сподели, де
ZMeyGorianin - майстор
Точно лекарите изписват хранителните добавки.Ти ходил ли си скоро на лекар?
Ходя профилактично един път в годината - да се надявам, че и в бъдеще ще бъде само за това.
Веднъж преди 4-5 г. на такъв преглед GP-то ме пита - "Имаш ли роднини с диабет?" Отговарям му - да, майка ми имаше старчески на 80 г. Веднага ми прасна една рецепта с някакви добавки, които даже трябваше да взема от определена аптека. Взех рецептата и на излизане я метнах в първото кошче.
ivanovbg - майстор
съб фев 08, 2025 8:16 pmn_a написа:
съб фев 08, 2025 7:28 pmvlax написа:

Точно лекарите изписват хранителните добавки.
Брях, късметлията! Сподели, де
Така е. Преди три месеца при профилактичен преглед от лекаря мо откриха микропротеин в урината десет пъти над нормата. Прати ме при нефролог. Прегледа ми с ултразвук бъбреците и ми изписа Омега 3 по една капсула на ден за три месеца и после пак да дам урина за изследване. Отивам в аптеката и какво да видя - хранителна добавка - рибено масло от сьомга с препоръка в листовката да се взима от 3 до 6 капсули дневно. Обадих се пак на нефроложката дали не е сбъркала дозата и поне да даде някакви лекарства и тя ми каза - Да, точно това е , но всичко е в дозата. Пий както съм ти предписала. Диета не трябва да спазваш.

Та миналата седмица свърших хапчетата и дадох изследвания наново. При норма от 0 до 30 моите бяха 36, като се има в предвид, че отидох с 287. Като и занесох изследванията просто ми каза веднъж годишно да си правя такава профилактика и да не се притеснявам.

Та така.
  • 1
  • 2

Тема "Контрол на хранителните добавки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: