Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Банда, питанка.
Снощи оставих новото барбекю отворено и на открито да се охлади и го наваля някакъв дъжд. Въпросът - като го подсуша с памучен парцал, с какво да го напръскам, за да го опитам да го предпазя от евентуална корозия? Тефлонов спрей дали ще свърши работа?
Барбекюто е газово, малко боядисана ламарина и повечко неръждавейка. Не е евтино, но не съм сигурен в качеството на последната, имам някакви наблюдения върху разни неща от неръждавейка, които странно как заоранжевяват...
Иначе покривалото е поръчано, ама докато дойде... :D

И благодаря предварително!
radius - майстор
Като си подхванал темата, дай отзив как е вкуса спрямо барбекю на_дървени въглища и спрямо ел.скара. Че все заглеждам газови, па не ми стиска.
Chefo77 - майстор
съб мар 29, 2025 12:57 pmradius написа:
Като си подхванал темата, дай отзив как е вкуса спрямо барбекю на_дървени въглища и спрямо ел.скара. Че все заглеждам газови, па не ми стиска.
Ще ми се да кажа "същия", но няма да е коректно, защото от доста време не съм ял на дървени въглища. А и пряко сравнение не може да се прави - различни меса например. От електрическата е по-вкусно.
Избрах газта заради независимостта от въглищата. Цъкна, пали, след 3-4 минути хвърлям на скарата (като стигне 260-270 градуса ). По-лесно се регулира температурата в последствие. Не свършват въглищата по никое време, не трябва да ги държа на сухо, нито да чакам да изстинат с часове, за да го прибера. Предишното барбекю за 10-ина пъти заредих веднъж бутилката (4 кила), това е със стандартна - значи 20+ сесии са сигурни.
Но пък първоначалната инвестиция е по-висока, особено ако имаш изисквания. От първото се научих какво не искам да има едно барбекю :D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тате бе табиетлия пофтаджия, та имаше газово с някакви спешъл камъни... Не поомня някакъв специален вкус, но камъните бяха някак мърляви ;-)
Сега в него се мъдри ел скара... Чудя се на колко от вас са им така изфинени небцата, да усещат разлика
Chefo77 - майстор
Точно от тези камъни избягах - лава се водят. Проблемът им е, че когато се разтопи мазнината на месото, капе върху тях и по някое време се подпалват. И да, мърляви са, но това не пречи, нали се обгарят от пламъка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
:wink:
По въпроса. НИКАКВО пръскане на неща свързани с храна с течен тефлон. Той е смазка за други места
Изтъркваш метала със суха памучна кърпа, намазваш с хранителна мазнина и пак изтъркваш със суха памучна кърпа. Това е.
Впрочем, бербекю не е скара. Нещо между скара и фурна е. Няма значение

Покрий с нещо, с кашон... По принцип не бива да стои на дъжд, нали. И с покривало ще има конденз, ако поиска
Последна промяна от n_a на съб мар 29, 2025 4:11 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
,,Спешъл камъните'' на практика са гранит и сиенит, магмени скали по образуванието си, на практика са непопиваеми на 99%. Ползват се за сауни, газови камини, барбекюта, павета и др. Гранитените павета са тъмно сиви, а сиенитовите червеникави. Та колко са спешъл ...., ами толкова.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
За това инфо диплома ли имаш или от опит?
Вярно ли има разлика във вкуса между ел. и газова скара?
Не мисля, освен ако газта не гори добре от което да остава аромат на пропан-бутанец.
Веднъж само видах печене на газово. Гледката на капеща мазнина ме отказа. Вкусът си беше на.....печено.
Моето
Изображение
спрях да го мъкна по пикници- не пека нищо на него, защото ще стане на г@з за отрицателно време. После трябва да губя време в миене.
Местата по които ходя, са пълни с естествен материал за скарата. След печене просто я оставям да изгори мазнината .
Последните няколко години дали съм изразходвал една торба въглища, не съм сигурен.

Кака, соПствен му е.

Тема "Барбекю и поддръжката му" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: