• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
kozl - майстор
нед окт 26, 2025 6:12 amn_a написа:
Аз не виждам дупка, виждам фуга
Фугирайте с подходяща, огнеупорна фуга
Цитираната по-горе пяна е неподходяща.
Четете упътванията
Като материал и аз признавам каменната вата за огнеупорен материал, който мога да допусна, че има някаква възможност да се намести добре във фугата, но :?:
Би ли обяснила защо предложената пяна е неподходяща?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед окт 26, 2025 9:21 amkozl написа:

Като материал и аз признавам каменната вата за огнеупорен материал, който мога да допусна, че има някаква възможност да се намести добре във фугата, но :?:
Би ли обяснила защо предложената пяна е неподходяща?
"В определени конфигурации осигурява степен на пожароустойчивост до 240 минути" Което ме навежда на мисълта, че продължително излагане на високи температури ще я компромерира. Тази пяна, все пак, е монтажна. За врати и прозорци

Каква вата?? Има си огнеупорни смеси за лепене и фугиране на печки и камини. И обикновено циментово ще свърши работа, просто ще се налага префугиране от време на време
Нищо ѝ няма на пяната.
Ако там, където ще уплътни с нея, има условия за пожар, или поне температура над 90 градуса за тези 240 минути, проблема с фугата няма да е съществен.
Мернах и пожароустойчиво ПУ, което бих ползвал аз.
Всичко, което е за подмазване на камини, котли, печки, в крайна сметка се напуква.
hidrazin - майстор
Нищо свръхестествено няма в тази пяна. Гори си нормално но само дето не поддържа горенето.
По класификацията на строителните продукти според реакцията на огън тая пяна е Клас Е
Продукти, които са устойчиви на запалване при малък пламък за кратък период от време и не предизвикват разпространение на големи пламъци. Примери: меки дървесно-влакнести плоскости, експандиран полистирен, полиуретан и двата със забавители на горенето.
А онова за онези 240 минути - много се смях. Явно идва от неадекватния превод.
Това се отнася за стена 20 сантиметра от газобетонови блокчета и между две блокчета има фуга 10мм пълна с тая пяна дълбока 20 санта - през цялата дебелина на стената.
Ония казват че ако от едната страна има пожар, то той няма мине през фугата за 240 минути.
При фуга 30мм времето пада на 120 минути за онези 20 санта дълбочина на фугата.

Същото щеше да е и ако фугата е пълна с фазер/MDF или подобни...
:partyman:
P.S. Ето подобна - ЦЪЪЪК - даже рекламират че е по-висок клас В1 ... :-D
miliad - майстор
На мен ми стана любопитен "бетон контакта" върху тухлена зидария.
Побъркаха хората с тия грундове.

То и това което се вижда като зидария е любопитно.
kozl - майстор
нед окт 26, 2025 3:41 pmmiliad написа:
На мен ми стана любопитен "бетон контакта" върху тухлена зидария.
Побъркаха хората с тия грундове.

То и това което се вижда като зидария е любопитно.

Изображение

Това не са ли коминни тела :?
На тухлена зидария фугите трябва да се разминават.
  • 1
  • 2

Тема "Дупка между комина и стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: