• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
zz_stefanov - майстор
Правилно, синката трябва да е автентична от 30'те (предните) :)
Не е реклама, не предполагах че още се ползва: https://fimi2004.com/index.php?route=pr ... ct_id=3485
Това е пруското синьо https://fimi2004.com/index.php?route=pr ... ct_id=3485. пигмент и лекарство.
Покрай него прочетох за една серия радиационни инциденти.
Въпросът е как да не го отнесат природните стихии поне още един век.
gogo7777 - майстор
съб фев 21, 2026 12:15 amhidrazin написа:
P.S. Имам доста книги дето са написани с двойно Е ( Ѣ ) и точно на тема химия/технологии/рецепти ... от онова време.
Ще потърся но трябва да е ясно че няма да стане "веднага". :)
Това при условия че търсиш стари и оригинални технологии...
Сега може да стане ... лесно и жендърско. :rock:
Дано ги намериш и споделиш. Аз също знам това/онова за пигментацията и боите ползвани от хиляди години, но сега не се сещам, особено за синият цвят какво беше. :?
Въобще спектъра и цветоусещането е доста интересна " магия".....нещо в което не вярват мнозина.

:drinkers:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Синката не е боя, а оптичен избелител. Ползва се при пране на бели памучни тъкани
В кой раздел е темата??
gogo7777 - майстор
Пикасо едва ли е прал чаршафи.....въпреки, че е знаел за връзката синьо-бяло.
:wink:
zz_stefanov - майстор
съб фев 21, 2026 2:37 pmn_a написа:
Синката не е боя, а оптичен избелител. Ползва се при пране на бели памучни тъкани
В кой раздел е темата??
Пигмент е. Не е белина. Разчита на оптичната илюзия, че лекото посиняване пречи да виждаме пожълтяването. Бялото е илюзорно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Синка не е пигмент.
Това настрана
Ето какво се е случило. Някой е построил къща. След време някой боядисва ограда, порта, прозорци или просто му изпада малко боя и подсилва издълбания в камъка надпис.
Даже и да е посинено при строежа, пак е с тази боя https://alati.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%8F-%D ... 8C%D0%BE-2
Така поизбеляло, обживяно, си е най-добре, но на вкус и цвет...
gogo7777 - майстор
Кака, синка е "цинка".......няма боя няма тинтири минтири.... :wink:
chapara - майстор
Кака пак е далече от истината. Точно ,,цинка'' е.
Иначе мен ме интересува автора какво точно иска. Автентик, модернизиран автентик или автентик който със съвременни средства да преживее 100+ години.
Старата къща от наследство на съпругата, цялата вътрешно беше боядисана със същия нюанс синьо. В помощната постройка имаше един кашон суха синка, но прояден от мишки. Изхвърлих го, защото и синьото е студен цвят , който никак не ми допада като цвят за интериор. На времето са мазали с бадънарка тавана с гасена вар, а стените със синка. По този начин са прочиствали и предпазвали от паяци и всякакви насекоми. Вредно явно не е, защото бабата и дядото на съпругата починаха над 90+ години.

А знаете ли с какво се оцветяват красивите цветни мозайки?
  • 1
  • 2

Тема "С каква боя е направен надписа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: