Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Joro T - специалист
Здравейте майстори и ентусиасти!
Открих в мазето на дядо ми грамаден индустриален вентилатор със схема за свързване.
Някой преди мен го бил свързал, но духа на обратно! Открих схема на капака на която ясно личи, че може да се обръща посоката на въртене. Вентилатора е на 220 волта. Проблемът е, че не съм на ти със ел. схемите и е вероятно да го изгоря. Моля за Вашата експертна помощ. Знам, че това е елементарен проблем за Вас, но ще помоля да давате съвети като за човек, който нищо не разбира от ел. техника - например: синия кабел го слагаш еди си къде, а кафявия еди си къде :) На снимката по-дебелият черен кабел вървящ надясно е захранващият, а по-тънкият отива към кондензатора. До колкото виждам от 2-те схеми в момента е свързан по лявата, а на мен ми е нужно свързване по дясната.
Прикачен файл:
Forum.JPG Схема
Захранващият кабел е двужичен без зануляване. Прилагам снимка и предварително благодаря за помощта!
ggogov - напреднал
Само трябва да развиеш гайките и да преместиш "ламаринките" както е показано на капака. Кабелите си остават по местата.
Joro T - специалист
Кои точно ламаринки и на къде? Знам, че звучи тъпо, но не съм наясно със ел. схемите, иначе благодаря за бързия отговор.
:o Тоест и 3-те мостчета трябва да им променя местата? Ако изрежеш със snipping tool снимката и драснеш върху нея къде дя са новите места на мостчетата ще си най-великия! Благодаря още веднъж!
Hoвoceлckи - майстор
Ето така :wink:
Прикачен файл:
обръщане на посоката.jpg
Последна промяна от Hoвoceлckи на вт юни 21, 2016 4:17 pm, променено общо 1 път.
pgt - специалист
Ако горното не ти е ясно ето ти и моя вариант:
Прикачен файл:
ForumEL.jpg
Така развиваш гайките от едната страна на съответния цвят, а от другата само разхлабваш колкото да може да завъртиш пластинката и готово. Успех :wink:
Joro T - специалист
Благодаря Ви много! Предполагах как е, но не бях сигурен. Съзнавам, че е елементарно, но като знам, че не ми е сила и реших да си питам обстойно. Сигурно ви изглеждам като пълен глупак - а се занимавам със статистически проучвания - регресионни анализи, корелационни, доказване на статистически хипотези и т.н. Един мой проятел, който стана претендент за нобелова награда по молекулярна биология към Масачузетския университет си въобрази, че разбира от всичко и като се върна в Плевен за малко беше се опитвал да прави някакво ел. табло - съответно як фал беше направил :) Аз се поучих от неговия челен опит и за това Ви попитах. Всеки си е специалист в областта и рядко в други области. Още въднъж благодаря! :rock:
radius - майстор
Ако не знаеш формулата за корелационния коефициент на Браве наизуст, не те признавам :lol: Едно време, не знам защо трябваше да ги помним, ааа сетих се " Вие сте висшисти, главите ви трябва да са ей такива големи от формули." Глупост.
Joro T - специалист
Преди 20 години, когато ни приемаха в университетите без изпит направо от олимпиадите висшето образование бе все още на ниво. Докато бях докторант никога не съм карал студентите на упражнения да знаят формули наизуст, защото ги има по ръководствата и справочниците. Карах ги да ми казват за какво служи тая формула, как ще стигне до нея и да разтълкуват даден резултат. Показвам с маркера елементаризиран вариант и преминаваме към примери в ексел и после в SPSS Не съм ги карал да купуват справочници и т.н. защото си има академична библиотека, а и в нета ги има. Вероятно това подразни великите професори и след защитата не се намери място за мен, като редовен асистент. В частния сектор е абсурд да се използва хартия и химикал или даже и ексел да смяташ корелационни взаимозависимости, при положение че за 2 и повече променливи имаш по 8000 - 10 000 случая на проявление. Ползвам методите на Пирсън и на Браве тъй, като не си бия аз главата за изчислителните процедури. Колкото до вентилатора много съм благодарен на хората тук, че ми показаха как да го свържа и си признавам, че не ме е срам да питам когато незнам. Така помагам на баба ми да не й измрат кокошките от жега. Почитател съм на домашно произведените зеленчуци, месо и яйца. Това е!

Тема "обръщане посоката на монофазен вентилатор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: