• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте,
не знам темата дали е за този раздел, но понеже е един вид ремонт, та предполагам е за тук.
Та, искам да вдигна височината на врата водеща към мокро помещение, понеже ще се преустройва в бяня. В момента врата е с височина около 1,50, като искам да я направя с височина 190см. Стената е тухлена, не съм сигурен обаче, дали е носеща. Как точно трябва да стане укрепването- с метален трегег отгоре или се изпълнява по друг начин.
можеш да я разшириш нагоре и в двата случая,само се увери,че до 190 няма някой бетонен пояс,Разшии един ред тухли в повече и подпъхни има готови щурцове така,че да стъпят поне 10см,отстрани
dianbratoev написа:можеш да я разшириш нагоре и в двата случая,само се увери,че до 190 няма някой бетонен пояс,Разшии един ред тухли в повече и подпъхни има готови щурцове така,че да стъпят поне 10см,отстрани

Ясно. Благодаря ти.
и после ако е латекс ще си личи напуканото да знаеш.....
bat_danio написа:и после ако е латекс ще си личи напуканото да знаеш.....

Кое напукано?
латекса при почти всяка интервенция по врати повдигане на трегери и тн. после се появяват след кратък период от време миро пукнатини които ако са микро не са страшни ама са грозни..
bat_danio написа:латекса при почти всяка интервенция по врати повдигане на трегери и тн. после се появяват след кратък период от време миро пукнатини които ако са микро не са страшни ама са грозни..

Ясно. То ще се прави основен ремонт, та предполагам ще се и шпаклова, та не знам това дали няма да помогне.
Минал съм по тоя път с отваряне на нови, затваряне на стари повдигане на щурц с готов такъв както каза колегата по горе. Просто както и да подпреш новия щтурц тухлите над него не лежат по същия начин както преди (мазилки и шпакловни не носят тухлата). Рано или късно горните редове се наместват - говоря за микронаместване не за пропадане и гипса(или друга шпакловка) поради непластичноста си прави микро пукнатина - като фин косъм забележима само при определено осветление .Но е там където е ровено по срената а не някъде другаде
Примери от вкъщи
1.Зазидан прозорец - вързан подмазан последен ред под трегера с силен вароциментов разтвор- спука под трегера(трегера е пояс на етажа и лежи в колони и върху стената от единични тухли)-малко незабележимо но 1,6 м дълго на 220 м от пода т,е бетонния трегер не се свива и разширява с стената под него (зазидания прозореца) ПС цялата стена е измазана и шпаклована заедно когато го зазидах беше на гола тухла)
2.Разширен странично отвор за врата- разширен с 7см странично бетонния щтурц над нея си е там и влиза още 30см след премахване на 7см тухли под него- диадонална пукнатина пак тясна като косъм от страната на уширеното под 45 градуса горе в дясно на вратата 15 см(нямам обеснение защо се получи)
3. Отвор за нова врата в не носеща стена от единични тухли подпрени с купешки штурц с бетонна вложка (отново както и устаналите мазилкатае цялостна шпакловката също) -резулрат като предния - но от левия ъгъл горе под 45 градъса 10-12 см.
забележка отварял съл и допълнителен прозорец - но на височинана стоманобетонния трегер(пояс) и там проблем няма никъде нито микро нито нано...
Моят извод от собствен опит, е че проблема са тухлите над вратите.... над новия щтурц . Написаното да не те отчайва, ами просто да не си разочарован после и да мислиш че проблема е в твоето изпълнение и всичко да направиш по учебник има шанс да спука леко шпакловката в последствие- при мен е около 60 процента успеваемоста да но при вас е по висока.получиха се след първата зима. Пукнатини в мазилката мяна където не е модифицирано.Никъде. Изключвам улягане- къщата е строена преси 20 години просто скоро стягах етажа. Успех в начинанието дано съм бил полезен ако имаш неясноти тука има много кадърни хора... много може да научиш от тях.
bat_danio написа:Минал съм по тоя път с отваряне на нови, затваряне на стари повдигане на щурц с готов такъв както каза колегата по горе. Просто както и да подпреш новия щтурц тухлите над него не лежат по същия начин както преди (мазилки и шпакловни не носят тухлата). Рано или късно горните редове се наместват - говоря за микронаместване не за пропадане и гипса(или друга шпакловка) поради непластичноста си прави микро пукнатина - като фин косъм забележима само при определено осветление ...

Благодаря ти. Иначе ще видим какво ще стане. Че няма да се откажа, няма- щото баня трябва да има там :)
Иначе то веднъж като се пукне, т.е. като се наместят тия тухли, с повторно шпакловане и наново латекс, няма ли да се оправи?
Зависи как ще го направиш и дали ще има вибрации в тази зона след това. Имам предвид затварянето на вратите или прозорците, което предизвиква много лека вибрация, но тя се предава от касата в зида в мазилката и от там в шпакловката. Правил съм такива корекции с изкъртване на ивица около 6см по линията на пукнатината на дълбочина около 8мм от шпакловката и мазилката. След това грундирах и залепих от едрата мрежа, която продават на ленти с булгипс, колкото да залепи мрежата. После залепих стъклофибърна мрежа пак на ленти, която я дават за фугите на гипскартона с Ц200 и лепило за гипскартон което е много здраво и твърдо и накрая финиширах до нивото на шпакловката със сатен. Играчката е много голяма защото зануляването до нивото на старата шпакловка трябва да е много добре направено за да не личи кърпежа и не е за хора със слаби нерви, още повече, че резултата може да се окаже временен. Аз си го правих у нас за пукнатини, който много ме дразнеха понеже са осветени със силна лед светлина и личаха от няколко метра. На трегера, където ги правих и няма вибрация за сега не са се напукали пак, но на ъгъла от горния край на вратата си цъфнаха както си бяха.. Изобщо има ли слягане, вибрация, топлинни разширения или кърпеж с разнородни материали пукнатините са неизбежни..
Шпакловката не помага!!!

Прикачен файл

IMG_20170123_203401.jpg
IMG_20170123_203401.jpg (32.6 KиБ) Видяна 659 пъти
Прави го друг начин няма
Малко се отчаях :) Ама както казва колегата, друг начин няма. Освен да влизаме в банята приведени :-D ама този вариант хич не ме устройва. Та, ще се кърти...
Почисти мазилката от тухлите над вратата и леко на страни. Шпакловай го с мрежа която се ползва за изолациите като използваш пак такава шпакловка с фибри.Мрежата да е добре изпъната и да се подвива под щурца. В същност погледни и в някоя тема за въпросните изолация как се прави около прозорци и врати. Там в ъглите се добавя и още едно парче мрежа но на диагонал за да се предотврати напукване. И над тази шпакловка си прави каквото искаш да догониш дебелината на старата мазилка. Ако ти се напука ми се обади.
З@еби :).. що да чакаме, като гарантирано ще се напука на връзката между зоната на която е сложил мрежата и ръба на окъртената мазилка..Гарантирам го, защото правих абсолютно същото упражнение преди две седмици и връзката между мазилката и шпаклованото с теракол вече е напукана. Условието за разнородните материали... Шпакловки сме цяла една стена с микропукнатини в стара мазилка без да е къртено нищо по нея. Мрежа навсякъде залепена и шпаклована с теракол с фибри и цялостна шпакловка 2мм сатен отгоре. Пукнатините се появиха на същите места след 10дни.. :drinkers:
П.П.За такива упражнения най-доброто решение е да се налее бетонен щурц с кофраж и армировка директно в окъртената зона, но си е играчка и си има чалъми.. Правил съм го за удължаване на щурцове, които увиснаха във въздуха след като разшириха една от вратите у нас настрани и вече пет години няма напукване.
Дам... Ако бетона се отлее и слепи с тухлите няма да се спука...а тва с лентите пука до тях ако са тесни.. Прави си банята и започваи да се къпеш да не ти дреме за микро пукнатини най малко съм искал да те обезсърчавам. Успех
Що веднага отчайвате така човека. Аз пък съм го правил и 20 години там не ми се е напукало. Колко да му е висока стаята не повече от 2,5 айде максимум 2,80. Нали има от горе да изкърти 50 санта мазилка и какъв товар ще е това че да тръгне да тежи толкова. Като се армира с мрежа и фибри става си монолит. Ако те накарам с къртача да го разбиваш ще има да ме благослвяш. :lol: А има и много по елегантно решение което у нас не се ползва и не съм виждал. Там не слагат над вратите щурц и касата е до тавана като от горе над двата метра е сложена табла или ако е сервизно помещение без прозорци от горе слагат стъкло. И това им е стандартно строителство. Довечера ще накарам жената като се прибера да удари една снимка и да я прати. При него щом е за баня е идеално решение.Кеф ти термопанел кеф ти джам от горе.
Благодаря за отговорите. Ще видя на кой вариант да се спра, но този с мрежата ми се вижда по-лесен като за начинаещ. Но може да поразпитам някой познат, ако смята, че ще се справи с изливането на бетон с армировка.

#lov сега го виждам твоя отговор. И се сещам за какво иде реч и също не е лоша идея. Само не знам как ще се върже естетически към интериора :) Понеже в това помещение(бъдеща баня) ще се влиза от нещо като преходен хол. Имам предвид, че не знам дали ще изглежда добре като се изкърти до тавана, но и това си е вариант, който заслужава да се обмисли :) Със стъкло май няма да стане.
Аз пък се заплеснах да я накарам да снима. Но се сетих че мога да изровя нещо. Вярно е че може да не ти се връзва с останалата част но хората така са си решили проблема и това им е е така да се каже класика.Всичките врати са еднакви включително и на двете спални. На снимката от зад са кухня тоалетна и баня. В дясно срещу тях има един килер и той от горе е със стъкло. Като влезеш да не ти се налага да светваш лампа.
А иначе като слагагаш мрежата в ъглите подсилваш и слагаш допълнително парче около 30-40х15см като е завъртяно на 45 градуса спрямо нишките на другата мрежа. Да стане малко като колибка над вратата ако си представиш че са по дълги. А можеш да сложиш и втори слой мрежа но вече лепена на гребен.

Прикачен файл

P1020621.JPG
След поставянето на щурца може ли по едно дървено клинче да се постави на всяка тухла ? Между тухлата и щурца имам в предвид. След това да се подпълни с теракол или друга смес. Според мен няма да мръднат така тухлите. След това грундиране и мрежа над отвора. Мрежата да покрие изцяло парчето над вратата и поне 20см от двете страни.
Аз съм го правил и без бетонен щурц. Две парчета винкел да надстърчат от двете страни на вратата. Чистиш хоросана във фугата дето ти идва удобен размера. Слагаш малко лепило и ги набиваш с чука. И после гъташ от долу останалите тухли. Може и с тел да ги пристегнеш после а може и да завариш две спънки арматура както аз направих. То и без нищо да е пак ще държи като се подмаже после.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Вашите ремонти”