Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте, ремонтирам малка и спретната хижичка (с прилежащи към нея вила и бунгало) и имам някои общи (и някои конкретни) въпроси, по които ми се ще да чуя "всенародното" мнение преди да се захвана с действия. Ще започна с кратък увод, ако не ви се чете - въпросите са малко по-надолу, удебелени :)

Хижата и вилата са строени през 1952-ра (може би вилата малко по-късно), бунгалото е малко по-ново. Засега ремонтирам само хижата и бунгалото, вилата ще чака ред поради бюджетни причини.

До тук поради отношението на предишния домакин към мястото съм изхвърлил над 10 контейнера с отпадъци, сменена е дограмата на хижата (старата беше неспасяемо изгнила), изградено е ново ВиК и е изкъртена кухнята, а в банята тече лека архитектурна промяна. Ще ми се да не пестя от ремонта (доколкото ми е по силите) и със сигурност няма да бързам - искам работата да се свърши като хората, защото явно преди мен никой не е правил сериозен ремонт там горе, а положението само е закърпвано да изкара по още малко.

1. Банята - струва ли си да къртя старите плочки? "Майстор" плочкаджия каза, че според него са достатъчно здраво залепени, аз не съм убеден, тъй като на места се усеща как лепило има само по краищата на плочката, а в средата е кухо. Под плочките си стои старата мазилка с боя по нея. Ако ги махам - да къртя ли и мазилката, или да се постарая да не съм чак толкова разрушителен?

2. Пак банята - общ въпрос за зидане с газобетон. Бутнах една стена от тухли единички, разделяща бившите умивално помещение и баня с тоалетна, за да направя две Т-образно разположени стени с цел обособяване на отделна тоалетна освен тази, комбинирана с баня (умивалното се смалява двойно). Започнах да зидам с YTONG 7,5 см. уж за да ми е по-лесно, но не съм го правил преди и ми отнема доста време, понеже за да му имам вяра анкерирам за пода и стените + между редовете с 8 мм. бетонно желязо. Също така, за лепило ползвам Теразид Флекс за плочки, което според същия "плочкаджия" било "перфектно". Не знам дали да му вярвам, но ме е малко бъзе и карам ред по ред, чакайки по няколко дни да стегне.

3. Бунгалото - мокет върху паркет, или каква да е настилката. Махнахме гнусния мокет (със сигурност по-възрастен от мен) и под него "изскочи" паркет без никакви видими на пръв поглед останки от лак. Не мърда и не скърца (също на пръв поглед), въпросът е колко е удачно след циклене и лакиране да остане като настилка в туристическо бунгало, дали да се сложи пак мокет върху него и дали да се цикли и лакира в случай, че се слага мокет?

Искрено се надявам темата да е ОК, със сигурност ще добавям и нови въпроси, просто в момента не се сещам за всичко, а и такива изскачат и в движение.
preslav - майстор
Интересна тема - дано ти провърви в хижарството, че се навъдиха едни псевдо туристи дето нито си чистят, нито си събуват обувките, нито пазят.
Малко отзад-напред на въпросите - лудост е върху паркет да се слага мокет, циклиш, лакираш и застилаш с черги (сигурен съм, че по вашия край има хиляди домашно тъкани, прибрани по скриновете, запазени за чеизи).
Плочките в банята бих махнал, предполагам ще паднат с поглед. Основата под тях подготвяш с натесване и полагане на подходящ грунд - тук ще се изкажат фаянсаджиите от форума като Чапара примерно.
Зидането с газобетон не е кой знае какво, ползваш лепилата препоръчани от производителя, а заклещването на зида към тавана правиш с полиуретанова пяна.
Обърни подобаващо внимание на кухнята - сега народът иска да плюска и там където се предлага манджа е пълно, а там където се предлага само спане хижите пустеят.
lov - майстор
+1
За написаното от колегата.
Само мога да допълня да се се престараваш в армирането на тухлите. По една пръчка Ф5-6мм на две места през няколко реда е напълно достатъчно. Прави се само каналче в тухлите и там се слага пръчката. То може да ти изглежда паянтов зида но като се облепи и с плочки се заздравява достатъчно.
MamaMy - майстор
preslav написа:
...Обърни подобаващо внимание на кухнята - сега народът иска да плюска и там където се предлага манджа е пълно, а там където се предлага само спане хижите пустеят.
Нали знаете как е в планината?
- Каквото си занесеш, това ще ядеш! Каквото си заведеш, това ще е*еш! :-D
krismarg - специалист
По него време мазилките са били хоросанови, а плочките се лепяха с цимент. В резултат пада всичко до тухла, колкото и да се стараеш да не стане така. Вероятно това ще се случи.
krismarg написа:
По него време мазилките са били хоросанови, а плочките се лепяха с цимент. В резултат пада всичко до тухла, колкото и да се стараеш да не стане така. Вероятно това ще се случи.
Плочките са лепени преди 5-6 години и до тук където ми се е налагало да ги събарям, падат до мазилката.

Линк с няколко снимки от "архивите": https://photos.app.goo.gl/2FtgNcDHxSjSVTFx1
preslav написа:
лудост е върху паркет да се слага мокет, циклиш, лакираш и застилаш с черги (сигурен съм, че по вашия край има хиляди домашно тъкани, прибрани по скриновете, запазени за чеизи).
Тук сме на един акъл!
preslav написа:
Плочките в банята бих махнал, предполагам ще паднат с поглед. Основата под тях подготвяш с натесване и полагане на подходящ грунд - тук ще се изкажат фаянсаджиите от форума като Чапара примерно.
Още днес мисля да подпаля къртача. ОК.
preslav написа:
Зидането с газобетон не е кой знае какво, ползваш лепилата препоръчани от производителя, а заклещването на зида към тавана правиш с полиуретанова пяна.
Отгоре има гредоред с "каратаван" или там както се пише, ако това променя по някакъв начин нещата?
preslav написа:
Обърни подобаващо внимание на кухнята - сега народът иска да плюска и там където се предлага манджа е пълно, а там където се предлага само спане хижите пустеят.
Кухнята е изкъртена и оголена до мазилка, за там планът е да домъкна някой проверяващ от БАБХ да ми каже на място какви биха им били изискванията, че като дойде време за категоризация да няма "ама ти що нямаш отделна мивка за краставиците".

Добавям няколко въпроса:

4. Кахлени печки - бутане, почистване и сглобяване. Това е неизбежна част от ремонта, тъй като в никакъв случай не бих се лишил от тия печки (една от тях функционира и ефектът е "уау"), но са напукани много сериозно от "пернишкото" земетресение. Един 70+ годишен дядо от Владая, строителен инженер, даде акъл добре да документирам и надпиша коя тухла откъде е при разглобяването и че останалото било супер лесно.

5. Новата дограма - махат ли се клиновете? И ако да - само отстрани и отгоре, или мога да избия и тези отдолу? Да не увисне, нали... Сложихме PVC с профили Trocal и троен стъклопъкет, имитация на дърво (орех май се водеше цветът) и е крайно време да поизрежа пяната и да замажа с теракол, че да изкара зимата. Няма да се обръщат прозорците, а напролет ще се правят дървени каси, отвън с капаци - така беше направена и старата дограма.

Всички технически и нетехнически въпроси съм готов да обсъждам и на живо, ако на някой софиянец му се разхожда нагоре :partyman:
preslav - майстор
Дай снимка на каратавана там където ще контактува със зида - не виждам какво те притеснява пяната, но има и други решения, примерно захващаш за гредите П-образен профил, последния ред блокчета оразмеряваш на сухо, така че да влизат в П-то с горния си край, махаш ги, полагаш разтвор и ги нареждаш обратно с плъзгане по дължината на профила и стената. Сега се сетих, че съм гледал клип, в който зидаха газобетон с полиуретанова пяна със слабо раздуване, стяга за 2-3 часа и икономисва много време.
Кахлени печки само съм виждал в резиденцията на Царя в Бистрица (Боровец), нямам идея как се зидат, но предполагам е с шамот - сега чувам, че имало и някакви огнеупорни лепила, но ми се струва, че спазването на старата технология ще е по-удачно - номерирането е за удобство.
Дървените трупчета можеш да махнеш, те са само докато пяната стегне, а освен нея би трябвало да имаш и крепежи към стената. Подмазването само с флекс лепило за външно приложение, но и да не го направиш сега няма да е проблем пяната да изкара до пролетта, но режеш непосредствено преди подмазването.
Голяма работа си метнал и ти желая успех в начинанието!

Тема "Въпроси около ремонта на една хижа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: