Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
  CYPER - напреднал
Здравейте на всички :)
Наскоро започнах основен ремомент на апартамент, който не е бутан откакто е построен, та имам доста въпроси по него.
Малко въвеждаща информация: 2 стаен 66кв.м, пълзящ кофраж доколкото знам, на 4ти етаж от общо 15 в гр. Русе. Апартаментът ще се ползва под 30 дена в годината, понеже живея в чужбина.
Отделно се заиграх с Chief Architect и направих 3D модел на целият апартамент: https://sketchfab.com/models/4dd10258d9 ... db180f1cef

В момента блокът се санира по европейска линия и само едната страна (където са спалните) е готова на 90%, ама предполагам са сложили най-евтината възможна дограма. А на спалнята с външна стена сложих Salamander 73mm с 3 стъкла (K-бяло-4 сезона+аргон), а на другата спалня към терасата K+бяло. Надявам се съм направил удачен избор.

По-малката спалня беше кухня, но реших да я изместя в холя, поради факта, че почти няма да се използва.

В момента майсторът приключва със стените и таваните на 2те спални, а аз трябва да реша какви подови покрития да слагам.
В хола реших да е 8mm клас 32 ламинат, обаче не мога да реша дали да направя спалните с мокет и тапети или и тях с ламинат + някакъв мек килим/пътеки отгоре.

Коридорът пък се чудя между гранитогрес и ламинат.
Или направо всичко да е ламинат, и без това няма да се използва много.

1 - Интересува ме ако се спра на ламинат удачно ли е да сложа 2-3см XPS отдолу с цел шумо и топло изолация? Подът е бетонен и само подложка за ламинат ми се струва малко. 5см XPS много ли ще дойде?

2 - Заслужава ли си да се инвестира в този новият гипсокартон със стъклен воал за банята (около 15лв квадрата) или зеленият е напълно достатъчен? Става въпрос за кутиите и таванът, който ще е окачен. Или може би навсякъде за по-добра хидро изолация преди плочките?

3 - Каква боя бихте препоръчали за стените като марка, че като отидох в Home-Max съвсем се обърках?

4 - Душ кабината искам да я облепя със сини плочки като в басейн, но намерих единствено от тези малките, които отзад са с мрежа. Май им викат стъкло керамични. Пак е голяма плочка, но е направена от много малки и трябва да се фугира доста. Тия плочки стават ли да се стъпва по тях ако са залепени правилно или не са за препоръчване за душ кабина дори и по-стените?

5 - Знам, че е строго индивидуално, но има ли все пак някакви признати правила/принципи при изборът на цветове за под, стени и врати. Ако ламинатът е тъмен, то интериорните врати е хубаво да са тъмни или светли? Кое с кое е хубаво да съвпада като нюанс?

6 - Ако имате някакви идеи относно дизайна и разположението в апартамента ще се радвам да ги чуя.

Благодаря предварително на всеки отделил от времето си да отговори :prayer:
КИМИ - специалист
CYPER написа:
4 - Душ кабината искам да я облепя със сини плочки като в басейн, но намерих единствено от тези малките, които отзад са с мрежа.
Такива са за басейн- с много фугиране за еластичност. За банята те съветвам за пода теракот 33Х33, за стените фаянс 25Х33, поне на мене с тези размери ми беше най-лесно и рязането и лепенето.
Това, ако си го правиш направи си сам и си като мене абич, ако викаш майстор, може да се издевателстваш та ти лепи като басейн, той и така и така ще те обели, ма поне кефа да си направиш. :-D

Тема "40 години по-късно: Основен ремонт на апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: