Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Разрових интернет и не можах да намеря никакво адекватно решение на един мой проблем. Допитах се до познати и приятели, евентуално и за майстори, но получавам разностранни съвети, които в най-добрия случай не мога да оценя дали са адекватни.

Ето за какво става въпрос:

Имам приземна стая, която доскоро беше ползвана за склад. Разчистих я, защото се налага да я преустроя в офис. Стаята е 12 квадрата, висока 2.7м, макар че това може би няма отношение. След разчистването обаче се оказа, че една цяла стена е мокра, мазилката на 70% е подпухнала и пада при натиск. Проблемът тук е един съсед, чиято баня се намира до стаята и тъй като всички плочки са изпочупени, това се пропива в моята стая. Така че вътрешна стена е влажна. Освен това явно тече и отвън, защото точно срещу нея стената, на която е прозорецът, също има влага, но много по-малко и само на 1 място. Там предполагам е теч от улук, който ще си отстраня евентуално, макар все още да не знам как.

Така, до тук добре. Очевидната стъпка би било да накарам съседа да си оправи банята. Е да, ама не става. Не ми е дават определения за човека, но е зле. Дори съд няма да оправи нещата, вече се допитах до адвокат. Единственото решение е аз да му оправя банята, за собствена сметка и с принуда от полицията. След това да изискам да ми плати ремонта, ама и това няма да стане.

Както изглежда процедурата да се оправи неговата баня е сложна. Какво мога да направя аз, за да спася положението със стаята си? Трябва ми за период от 4-5 години, не ми трябва нищо трайно като решение, нито здрави стени. Единствено да мога да ѝ метна 1 бяла боя отгоре на стената.

Предложиха ми да сваля компрометираната мазилка, да сложа летви през 50 санта в нея и върху тях с видии да сложа влагоустойчив гипскартон. Евентуално щяло да избие след време, но уж няколко години щяло да изкара така. На мен ме устройва, пък честно казано и ежегодно да се налага да сменям гипскартона пак е решение. Адекватно ли е обаче? Има ли нещо по-добро, което мога да направя? Някак да я запечатам ли, не знам, в интернет не намерих смислена информация.

Сега, ако да речем някак си успея да убедя отговорните лица да си свършат работата и този ремонт на съседската баня да се състои, какво трябва да направя след това? Колко време ще съхне стената? Защото до октомври трябва да съм подготвил офиса, иначе оставам без място за работа. Парите тук не са проблем, просто искам да се позакърпи бъркотията. Ако не може да се оправи в срока, пак ще трябва да прибягна до временно решение.

Благодаря за отделеното внимание! Ако нещо не съм изяснил, моля, питайте!
EDI - майстор
Решението е CR90 на ЦЕРЕЗИТ .Изстървгваш мазилката и фугите на зидарията 2,3 см навътре.Запълваш фугите с флексово лепило, отгоре мажеш хидрото.Отгоре XPS лепене с пяна, шпакловаш мрежа и бяла шпакловка за ТИ и си готов.
чет юли 05, 2018 8:53 pmEDI написа:
Решението е CR90 на ЦЕРЕЗИТ .Изстървгваш мазилката и фугите на зидарията 2,3 см навътре.Запълваш фугите с флексово лепило, отгоре мажеш хидрото.Отгоре XPS лепене с пяна, шпакловаш мрежа и бяла шпакловка за ТИ и си готов.
Благодаря много за предложението! Даде ми надежда като ги погледнах тези продукти.

А цялата мазилка ли да сваля от стената, или само навлажнената част? Да не вземе да тръгне да избива и нагоре, ако запечатам по този начин? То че няма да тръгне до тавана, вероятно няма, но трябва ли да се подсигуря? В момента влагата е може би до 1.6м от стената като височина.

Също така днес свалях мазилка и доста от зида, който е тухли четворки, е реден с отворите към стаята. Не знам дали това е било стандартна практика, но за пръв път виждам такова редене. Това сигурно ще трябва добре да се запълва с флексово лепило? Аз като гледам мазилката е била бутана навътре, включително с камъни, но не във всяка дупка.
nikolov333 - майстор
Направо е абсурд това редене на тухлите.. Най-разумно ми се струва да залепиш направо фибран шпаклован на гребен, ако е зидано, поне сравнително равно..
preslav - майстор
Решението предложено от EDI звучи много разумно, но аз бих предложил и друг вариант, който може да се окаже по-бърз, буквално 2-3 дена работа. Влагоустойчив гипс-картон, който да се монтира така, че стената зад него да остане вентилируема т.е. по цялата дължина долу и горе да се оставят процепи или отвори, през които въздухът от стаята да циркулира между стената и картона, ако е нужно може да се направи и принудителна вентилация с отвеждане на влагата извън стаята. Монтажа на картона ще отнеме 1 ден заедно с шпакловане на първа ръка, на следващия ден може да се шпаклова втора ръка и да се финишира покритието. Според изсъхването на шпакловката, полагането на боята е за няколко часа, но при така зададените параметри на мероприятието, няма да има нужда от боядисване.
EDI - майстор
Къртиш до суха мазилка, поне 20 см над влагата.Тази технология, дето ти писах, лично съм я приложил в приземен етаж на стена, залепена за банята на комшийката и вече няколко години няма предишните проблеми.Май тука някъде мях писал преди години за това решение.Не боядисвай след шпакловката, остави го небоядисано.Ако имаш тухли редени с дупките към стаята, напълни с пяна и после пак с лепило отгоре, да направиш поне 5-6 мм слой лепило.
Благодаря на всички за предложенията! Говорих с познат майстор за това на EDI и мисля, че ще процедирам с него.

Тема "Как да реша сериозен проблем с влага в приземна стая?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: