• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
nikkk - специалист
За много години! Преди няколко дена в магазина за винтове имах избор между два винта с еднакви размери - бял и жълт. Не успях да разбера по какво се различават. Мисля, че цвета е следствие на финишното защитно покритие, а не е с цел подходящ външен вид и/или красота в един или друг случай.

Освен двата вида поцинковани, има и винтове от неръждаема стомана.

Та в тази насока, какви са свойствата на винтовете, направени от различен материал? Цвета на винта не го обсъждаме.

Ясно е, че неръждавейката неръждясва, но освен това наскоро успях да счупя главата на един неръждаем винт просто докато го навивах с винтоверта и то на междинна степен на затягане. Значи, неръждаемите са по-крехки от поцинкованите. Също така, на друго място, половината от прахово боядисани неръждаеми винтове, държащи парапет на припек на слънце, също са им се счупили главите за период от година-две. Може би не са издържали на топлинното разширение на парапета. Вярно ли е тогава, че неръждаемите са по-крехки и с по-малка еластичност?

Праховото боядисване оказва ли влияние на характеристиките? (пещта пече на около 200 *С)?
nikkk - специалист
нед яну 05, 2025 3:02 pmiliya_i написа:
https://kam04bg.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B4% ... %D0%B8-379
Информацията е полезна, но описаната маркировка я има само на болтове и гайки. На винтовете (както знаете) не пише нищо.

Жалко, че никой не сподели (от собствен опит или знание) по какво се различават белите от жълтите винтове за дърво. Без да броим цвета естествено.
iliya_i - майстор
Това, дето му викаш болт, ако се завие не в гайка, а в корпус с резба се нарича винт.
Ето я дефиницията:
Винтът е крепежен елемент с външна резба, който може да премине в отвори в някои части и се навива в резбови отвор на един от съединяваните детайли.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D1%82
Винтове има предназначени за завиване в най-разни и за различни материали и направени от различни материали, според предназначението им.
Добре е първо да изясниш за себе си какво питаш, а после да си формулираш ясно и еднозначно въпроса.
А ходенето на училище е полезно нещо.
И не лъжи, че си скъсал винт (какъвто вид и да е той) завивайки го в халва!
nikkk - специалист
PIP написа:
Не бих поставил всички под общ знаменател, но белите винтове за дърво обикновено са слаби, дори марковите. Неръждавейката също е слаба, но си има приложение. Като цяло не избирам винтове по цвят, а по марка и предназначение.
Благодаря за споделената информация. Това е информативен пост, свързан с темата. Не като оня отгоре, наговори куп глупости, че и обижда даже.
nikkk - специалист
Сега виждам, че поста на PIP е изчезнал, преди малко го имаше и даже го цитирах.
kozl - майстор
Аз ползвам и бели и жълти рапидни винтове с предназначение за дърво и не откривам разлика в якост.
Също ползвам и неръждаеми рапидни винтове и само мога да констатирам, че м-у тях има по-слаби и по-здрави, но всичките които съм ползвал не са здрави колкото рапидните винтове за ламарина или самопробивните.
Защо се продават самонарезни неръждаеми винтове :?
Може би за употреба при меки метали като алуминия. :roll:
Разлики има и в резбата на рапидните винтове.
Това което съм забелязал, е че при рапидите за ламарина и при самопробивните резбата е по-ситна.
Има и рапиди с по-различен тъп връх, тип ренде, които предполагам са за пластмасови сглобки с отлети втулки, защото именно от такива сглобки съм развивал.
PIP - майстор
чет яну 09, 2025 12:15 amnikkk написа:
Сега виждам, че поста на PIP е изчезнал, преди малко го имаше и даже го цитирах.
Изтрих го, защото осъзнах, че реално не знам каква е разликата между белите и жълтите винтове. Реално от белите основно ползвам малки размери за обков заради цвета. В работилницата имам кутии с над 15 различни марки и модели винтове и както написах ги ползвам според предназначението.
Lisko - майстор
Черните винтове дето се водят за гипсокартон, са крехки (и евтини) и не бива са ползват за твърдо дърво. Иначе държат, но при пренатягане късат.

Винтовете с обозначение ACQ имат специално покритие което ги предпазва от корозия при завинтване в дървен материал третиран с медни соли.
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 2:41 pmnikkk написа:
Преди няколко дена в магазина за винтове имах избор между два винта с еднакви размери - бял и жълт.
Разликата е в покритието.
Белите са само поцинковани. Основно за вътрешно приложение където корозия е малко вероятна. На влага развиват "бяла ръжда".
Жълтите са поцинковани а цинка допълнително е пасивиран с 6-валентен хром. От там и жълтеникавия цвят.
Осигуряват по-добра защита от корозия.
Сини поцинковани винтове - пак цинк но там пасивацията е с 3-валентен хром. У нас не знам да го има.
Черни - фосфатно покритие което не позволява дървото да се оцвети с ръжда но са слабо устойчиви на сериозна корозия.

Разбира се има и още много видове покрития. Например след пасивацията се покриват допълнително с полимерно покритие - най-често епоксидно.
Епоксидното покритие позволява и оцветяване.
Има с многослойни покрития, има с бариерни покрития ... и всичкото това за работа в агресивни условия.
Примерно дървени палуби(морска вода). Но тези "специални" покрития почти не се използват в БГ.
У нас масовите са бели, жълти и черни. Плюс разбира се неръждаемите и тези жълтите от месинг/бронз.
Тези последните да не се бъркат с жълтите поцинковани...
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Видове винтове според материала и техните свойства" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: